Ancak önemli olan siyah noktaların tekrar çıkmamasıdır. Bunun için cildin düzenli temizlenmesi, maskelerin yapılması ve makyajla uyunmaması çok önemlidir.
Bu nedenle yoğun siyah noktalar için profesyonel merkezlerde yapılan detaylı temizleme işlemleri tercih edilebilir. Siyah noktalar temizlendikten sonra kısa bir süre içerisinde yeniden oluşma eğilimine girecektir. Bunu önlemek adına evde günlük olarak cilt bakımı yapılmalıdır.
Estetiksel kaygıların yanı sıra siyah noktalar tedavi edilmediklerinde ağrılı sivilcelere dönüşebilmektedir. Hem evde uygulayabileceğiniz basit maske ve yöntemlerle, hem de dermatolojik desteklerle siyah noktaların oluşumunu önlemek ve hal-i hazırda oluşmuş siyah noktaları iyileştirmek mümkündür.
Özellikle siyah noktalar önlem alınmazsa maalesef iltihaplı sivilceye dönüşebiliyor, yerini de izlere ve derin çukurlara bırakabiliyor. Sağlıklı, pürüzsüz ve tertemiz görünen bir cildin en önemli göstergesi gözeneklerin açık olmadığı bir cilttir.
Cildin güneş koruyucu kremle zararlı ışınlardan korunmasına özen gösterilmelidir. Siyah nokta temizliği sonrasında ciltte hafif kızarıklık meydana gelebilir ve bu durum gayet normaldir. Kızarıklığın bir an önce geçmesi için sadece birkaç kez olmak kaydıyla soğuk kompres uygulanması yardımcı olur.
İlgili 16 soru bulundu
Düzenli cilt temizliği
Gün içerisinde cildin maruz kaldığı etkenlerden dolayı cilt dokusunda yağ ve kir oluşur. Cildi arındırmak için düzenli olarak günde iki kez yüz yıkamak siyah noktalardan kurtulmak adına çok önemlidir. Fakat kuru veya hassas cilde sahip kişilerin yüzlerini günde bir kez yıkamaları önerilebilir.
Çok fazla vücut yağı üretmek. Propionibacterium acnes bakterisinin cilt üzerinde birikmesi. Ölü cilt hücreleri düzenli aralıklarla dökülmediğinde kıl köklerinin tahrişi. Gençlik döneminde, adet sırasında veya doğum kontrol hapı alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak.
Yanaklarda siyah nokta olabileceği gibi en çok burunda siyah nokta görülür. Ancak vücudun her yerinde siyah nokta olabilir.
Siyah noktalar oldukça esnek ve çıkarılması zor yapılara sahip olabilir. Onlardan kurtulmaya çalışırken, daha fazla ortaya çıkmalarına sebep olabilirsiniz. Siyah noktalarınızı sıkmak, cilt tahrişine neden olurken potansiyel olarak lekenin içine daha fazla bakteri girmesine sebep olabilir.
Bir sivilce ya da siyah noktanın sıkılması, içinde bulunan iltihabın yayılmasıyla sonuçlanabilir. Çünkü sıkılan sivilce ve siyah noktalardan çıkan bakteriler, yüzünüzdeki gözeneklere doğru yayılır, hatta çoğu zaman gözeneklerinizin içine işler. Bu da iltihabı önce yüzünüze, sonra da vücudunuza yayabilen bir durumdur.
Siyah noktaları sıkmak sakıncalı değildir.
Siyah noktaların yanlış bir şekilde sıkılması durumunda ortaya kalıcı izler çıkabilir. Eğer doğru teknikler uygulanırsa, siyah nokta sıkılması durumunda herhangi bir iz oluşmaz.
Diş macunu maskesinin cildi temizlediği ve sivilcelere iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca siyah noktaların yok olması içinde ideal bir maske çeşididir. Bunun yanında cilde temiz bir görünüm kazandırması açısından da son derece yararlıdır.
Siyah noktalar çok yüzeysel ise profesyonel yerlerde cilt bakımı ile temizlenebilir. Eğer çok sayıda ve derin yerleşimli ise cilt doktoru kontrolünde tedavi olunmalıdır. A vitaminli ve salisilik asit içeren krem şeklinde ilaçlar, siyah noktaları temizler ve yeni siyah noktaların oluşmasına engel olur.
Cildin ihtiyacına göre kliniğimizde Uzman Cilt Doktorumuzun muayenesi sonucunda 6-8 seans olarak planlanır. 2 hafta aralıklarla uygulanır. Uygulama öncesinde lokal anestezik krem kullanılır. Uygulama sonrasında 1-2 gün süren çok hafif bir kızarıklık olur.
Bunun için öncellikle bir kâsede su ısıtın. Su ısındıktan sonra, yüzünüzü, yanma riski olmayacak ancak buharla da temas edecek mesafeden buhara tutun. Birkaç dakika bekledikten sonra siyah noktalı bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Siyah noktaları sıkarken iz kalmaması için pamuk kullanabilirsiniz.
Evinizde yapabileceğiniz maskeler şunlardır; buhar banyosu, limon karbonat maskesi, limon bal maskesi, jelatin süt maskesi, yoğurt yulaf maskesi, yeşil çay maskesi, zerdeçal nane maskesi ve kil maskesi yaparak siyah noktalarınızdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
Zerdeçal: 1 yada 2 yemek kaşığı toz zerdeçal içerisine 1 kaşık bal, 1 kaşık limon suyu ve 1 kaşık süt ekleyin. Karışımı yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra yıkayın. Siyah noktalar ve akneler için oldukça etkili bir maskedir.
Siyah nokta tedavisi aslında basit uygulamalar ile çözüme ulaşabilir. Amaç, tıkanmış olan yağ kanallarını temizleyip açmaktan ibarettir. * Siyah noktaların kesinlikle tırnakla sıkılmaması gerekir. * Siyah noktalar, buhar banyosu ile çok kolaylıkla tedavi edilebilir.
Açık komedon adı da verilen siyah noktalar, ciltteki yağ ve kir arttıkça zamanla belirginleşir, büyür.
Siyah noktalar genellikle yağlı veya sivilceye eğilimli cilt tiplerinde ortaya çıkar. Siyah noktalar yüzün T bölgesinde görülür.
Burunda siyah nokta olmasının nedeni fazla yağ ve ölü deri hücrelerin gözenekleri tıkamasından dolayıdır. Cilt folikülünün açıklığına toplanıp komedon adı verilen yumru oluşur. Yumru üzerinde cilt kapalı kaldığında beyaz nokta denir. Yumru üzerinde cilt açılıp hava ile temas ederse siyah nokta oluşur.
Burundaki Gözenekleri Kapatan Ürünler
Burundaki siyah nokta gözenekleri nasıl kapatılır sorusunun yanıtını en basit haliyle verecek olursak, yıkama, peeling, maske vb. ürünlerle siyah noktalardan arındırılan ciltte doğru tonik ve nemlendirici kullanımıdır.
Burunda dahil olmak üzere siyah noktalardan kurtulmak için en etkili yöntemlerden biri buhar banyosu uygulamaktır. Buhar banyosu gözenekleri açtığından dolayı siyah noktalar kolay bir şekilde temizlenir. Buhar banyosunun ardından siyah noktaları çıkarmak için siyah nokta temizleme aleti kullanabilirsiniz.
Yağlanan cildin gözeneklerinin tıkanması daha kolaydır. Bu nedenle siyah nokta oluşumu ergenlerde sıklıkla görülür. Genetik olarak yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında kalınlaşma ve buradaki hücrelerin yapışkanlığından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri