Ülkemizde Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak en kaliteli sarımsak türlerinden biridir. Siyah sarımsak üretiminde özellikle Taşköprü sarımsağı kullanılmaktadır. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağa ısıl işlem uygulanarak üretilir. Isıl işlem süresi yaklaşık 540 saattir.
İlk gördüğümüzde şaşırmıştık. "Közlenmiş sarımsak" diyen oldu, "genetiğiyle oynanmış, yenmemesi gerekir" diyen oldu fakat Metro Toptancı Market bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'de ilk kez Coğrafi İşaretli üründen elde edilen Siyah Sarımsak satışına başladı.
İklim İsteği: Sarımsak ılıman iklimleri sever. Sıcaklığın 15-20 0C olması yeterlidir.
Kastamonu Taşköprü'de bulunan siyah sarımsak, Çin ve Kore'de 'uzun yaşam kaynağı' olarak nitelendiriliyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan siyah sarımsak, beyaz sarımsağın kurutulmasıyla elde edilir.
Kayseri, Konya ve Samsun sarımsaklarıdır11 . Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile ülkemizin en önemli sarımsak dikim ve üretim sahasıdır. 1995-2005 yılları arasında ülkemizde üretilen sarımsağın ortalama % 23'ünün Kastamonu'da ürettiği anlaşılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Kilosu 25 lira olan Kastamonu'nun dünyaca ünlü coğrafi işaret tescilli ürünü Taşköprü sarımsağının fiyatı, siyaha dönüşünce uçuyor. Kilosu 2 bin euroya yurt dışına satılıyor.
Şifalı olan Yabani sarımsak diğer adıyla Ramsons Türkiye ve Rusya'da popüler bir bitkidir. Ülkemizde genel olarak Adana ve Tunceli yörelerinde Doğu Karadeniz Bölgesinde yaygınlıkla görülür. Bitki gölgeli ve nemli bölgeyi sever, çalılıklarda ve orman alanlarında yetişir.
Tam bir şifa deposu olan siyah sarımsağın tadı ise tam bir merak konusu. Beyaz sarımsaktan farklı olarak erik kurusunu andıran bir tada sahip. Doğal bir antibiyotik olan siyah sarımsak makarnalar, pizzalar ve salatalarda kullanılabilir, et yemeklerinin yanına püre şeklinde sos olarak kullanılabilir.
Siyah sarımsak normal sarımsaktan 2 kat daha fazla antioksidan içerir. Bu sayede kronik hastalıklar, dolaşım sistemi hastalıkları, romatoid arterit ve Alzheimer'a karşı oldukça etkilidir. Damar sertliğine karşı tedavi edicidir. Kalp ve damar sağlığını korur.
Siyah sarımsak ile normal sarımsak arasındaki en büyük fark siyah sarımsağın daha güçlü besin öğelerine sahip ve kokusuz olmasıdır. Normal sarımsağa göre daha güçlü antioksidan özellik gösteren siyah sarımsağın düzenli kullanımı günlük enerjiyi, bağışıklık sistemini ve vücuttan toksik madde atılımını destekler.
Sarımsak ne zaman dikilir? Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor.
Beyaz sarımsak kadar keskin bir kokusu olmayan, mide yakmayan ve faydalı bir alternatif olan siyah sarımsak son dönemde en çok konuşulan besinler arasında.
Yerli ve Çin sarımsağı arasındaki farklar
Yalçın, yerli sarımsak ve Çin sarımsağının arasındaki farkları şöyle ifade etti: "Sarımsaklar alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Dolaba koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor.
(Siyah) Kara sarımsak yağı saç çıkarır mı? Bu akıllarda kara sarımsak yağı saç çıkarır mı sorusunu oluşturmaktadır. Siyah sarımsak yağını düzenli şekilde kullandığınızda saç diplerini beslemiş olursunuz. Saçların ihtiyaç duyduğu nemi ve vitamini kara sarımsaktan alabilirsiniz.
Tunceli sarımsağının endemik bir bitki olduğunu vurgulayan Gürsönmez, "Tunceli sarımsağını doğadan kontrolsüzce söken veya satışa yönelik toplayanlara Çevre Kanununun 20. maddesinin K bendine göre 48 bin 600 lira para cezası uygulanacaktır." dedi.
Bitkinin çiçek kuruluna işaret eder. Çiçekleri çiğ, soğanı ve yaprakları ise çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Şifalı olan Ramsons ya da diğer adıyla Yabani Sarımsak Türkiye ve Rusya'da popüler bir bitkidir. Sağlıklı olan Ramsons bitkisi tamamen yenilebilen bir bitkidir, özellikle yemeklerde, salatalarda, çorbalarda sık sık kullanılmaktadır.
Sarımsağın kurutulmasıyla birlikte kokusu azalır ve acılığı da giderilir. Siyah sarımsak, tamamen doğal bir besin kaynağıdır.
Sarımsak nasıl siyaha dönüşür? İçeriğinde şeker ve amino asit bulunan sarımsak, fermantasyon sürecine girdiğinde koyu renkli bir madde olan melanoidin üretir. Sarımsağa siyah rengini veren işte bu maddedir. Bu süreç tamamen doğal bir süreçtir.
Çin'den gelen sarımsakların çok büyük dişli olduğunu ve rahat soyulduğunu dile getiren Dr. Dizdar, "Çin sarımsağı iri dişlidir, çok kolay ayıklanır, ama kokusu yok denecek kadar azdır, bir başı Taşköprünün bir dişi etmez.
Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır. Kanser önleyici ve risk azaltıcı madde olan selenyum elementi Taşköprü Sarımsağı dışındaki sarımsaklarda yok denecek kadar azdır. Bileşimi mineral madde ve vitamin açısından çok zengindir. Kuru madde içeriği yüksek olduğundan uzun süre rahatlıkla depolanabilmektedir.
Ha, aşı geldikten sonra Çin sarımsağın fiyatı biraz düşmüş olabilir. Çünkü onlar kalitesiz, tatsız ve aromasızdır. Piyasaya gelişi 10 liraya ise normal satışı da 2025 liradır. Ancak Çin sarımsağını seçerek 3540 liraya kadar satanları var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri