Sele zeytini, olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilmektedir. Sele zeytini, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olarak tüketicilerin beğenisine sunulan sele zeytini, oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Sele zeytini üretim aşamasında içerisindeki suyun tamamına yakınını dışarıya atmaktadır.
Özellikle tansiyon hastaları için yüksek tuz alımının zararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Yoğun tuz kullanımından kaçınırken, yine de kuru sele zeytin lezzetinden mahrum kalmamak mümkün. Tuzsuz kuru sele zeytin ile tuzun tansiyona olan etkisinden uzak dururken, sele zeytin lezzetinden de mahrum kalmazsınız.
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
Kuru sele yöntemiyle yapılan zeytin çeşidi hafif olup azıcık bir acımsı tadı vardır. Kuru sele olgunlaşma döneminde hasat yapılmasından sonra gerekli işlemlerden yapıldıktan kısa bir süre içinde tüketime hazır olur.
İlgili 31 soru bulundu
Sele zeytini, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olarak tüketicilerin beğenisine sunulan sele zeytini, oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Sele zeytini üretim aşamasında içerisindeki suyun tamamına yakınını dışarıya atmaktadır. Bu da zeytinin lezzet yoğunluğuna olumlu bir katkı sağlamaktadır.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Sele Zeytini Yıkanır Mı? Sele zeytini tüketileceği zaman yıkanarak tüketilmesi gerekiyor. Daha sonrasında ise, suyu süzdürülüp evde bulunan zeytinyağı ve kekik eşliğinde tüketime hazır hale getirilebilir.
1 hafta sonra az az zeytinlerin siyah acı suyu tepsiye akmaya başlıyor. Yaklaşık 3 hafta sonunda zeytinlerin tamamen acı suyu çıkmış ve tatlanmış oluyorlar..
Raflarda uzun süre bekletilen salamura ve sele zeytinleri gün ışığına maruz kalması nedeniyle daha çabuk bozulmaktadır. Sele ve salamura zeytinlerde meydana gelen bozulmalar dikkate alınmalıdır aksi takdirde sağlığınıza ciddi zararlar verir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Zeytin direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Gün içerisinde çeşidi farketmeksizin en az 5 adet zeytin tüketmekte fayda var. Her gün 5 adet zeytin yiyen birinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski çok daha azdır. Yalnızca kahvaltılarda değil ayni zamanda diğer öğün yemeklerinde ve salatalarda da, ara öğün olarak da zeytin tüketilebilir.
Tuzun içinde hafif sıkışıp buruşmaya başlayan sele zeytinleri tüketilmek üzere kavanozlara aktarılır ve serin bir yerde korunur. Zeytin ambalajının veya kavanozunun kapağını kapatarak zeytinin kısa süre içerisinde yumuşaması engellenebilir.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
1 çay bardağından 1 parmak eksik kaya tuzu. 1 Türk kahvesi fincanın da üzüm sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar. Suda bekleterek de tuzluluğunu azaltabilirsiniz.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Zeytinin çekirdeği zeytinden kolay ayrılıyor ise zeytinin taze olduğunu gösterir. Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. Bu yüzden ağzınızda acı tat bırakan bir zeytini tercih etmelisiniz. Zeytin tercihi yaparken ince kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler olmasına dikkat etmelisiniz.
Açık olarak satılan tamamen siyah ya da koyu maviye yakın renkte ve az tuzlu zeytin alırken bu tip zeytinlerin çeşitli kimyasal ürünler ile tatlandırıldığı ve gıda boyaları ile renklendirilmiş olduğu düşünülmelidir ve bu ürünleri tercih etmemenizde yarar var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri