Balzamik sirkenin aslı, İtalya'nın Modena bölgesinde yetişen üzümlerle yapılan keskin kokulu sirkedir. Balzamik sirke iyi olgunlaşmış üzümlerin şıra haline getirilmesiyle ortalama 25-30 saat kaynatılarak kıvamlı bir hale getirilip daha sonra meşe ağacından yapılmış fıçılarda uzun süre dinlendirilmesiyle elde edilir.
Diğer sirke türlerine göre daha koyu ve daha etkili koku ve tada sahip olan balsamik sirke, makarna ve tavuk gibi yemeklerde de lezzet verici olarak değerlendirir. Hemen hemen tüm dünya mutfağında yaygın olan balsamik sirke değerli bir sirke çeşidi olduğu ve yapımı sabır gerektirdiği için herkesin evinde bulunmaz.
Hardal, karabiber, şeker ve zeytinyağı gibi malzemeler ile hazırlanan salata soslarında kullanılır. Risotto veya patates püresinin üzerine dökülerek farklı lezzetinden faydalanılır. Balsamik sirke ayrıca kırmızı et yemeklerinde, balık yemeklerinde de sos olarak kullanılır.
Beslenmenin bir parçası olarak balzamik sirke tüketmek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bir araştırmada balzamik sirkenin antiglisemik etkisi belirlenmiştir. Balzamik sirke içeren bir öğün sonrası kan şekerindeki yükselmenin daha kontrollü olduğu ortaya konmuştur.
Balsamik sirke, diyabet hastaları için şifa verici malzemelerden biridir. Sahip olduğu antiglisemik etkisi sayesinde kan şekerinde ani yükselmelerin olmasını önler ve daha kontrollü öğünler tüketmenize yardımcı olur. Balsamik sirke, asetik asit isimli aktif bir bileşene sahiptir.
İlgili 40 soru bulundu
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Ekstradan yağ dökmediğiniz için daha az kalori alıyorsunuz ve balzamik sirke de diğer sirkeler gibi kandaki yağ seviyelerini ciddi oranda düşürüyor. Her üçü de zayıflamak amaçlı kullanılabilir.”
Elma sirkesinin zayıflamaya olan etkisini test eden tek araştırma Japonya'da yürütülmüş. Araştırmada 175 obez sağlıklı birey, 12 hafta boyunca günlük olarak elma sirkesi veya su tüketmiş. Diyetleri benzermiş. Araştırmanın sonunda sirke kullananların az bir farkla, daha fazla kilo verdiği ortaya çıkmış.
Balsamik sirke bunca faydalı özelliğine rağmen yüksek ısıya maruz kaldığında mide rahatsızlığına sebebiyet verebilir. Balsamik sirke zararları çok olmamakla birlikte tüketilen miktara dikkat etmek gerekir.
Kühne Balzamik Sirke, balzamik sirkenin anavatanı olan Modena şehrinde sertifikalı 10 üretici tarafından üretilir. Salatalarınızda, et marinasyonunda, sos ve ızgaralarınızda kullabileceğiniz Kühne Balzamik Sirke tadını meşe fıçılarında yıllanmasıyla alır.
İtalyan mutfağına ait bir besin olan balzamik, üzüm şırasından yapılan, konsantre ve yoğun aromalı bir sirkedir.
Balzamik sirke iyi olgunlaşmış üzümlerin şıra haline getirilmesiyle ortalama 25-30 saat kaynatılarak kıvamlı bir hale getirilip daha sonra meşe ağacından yapılmış fıçılarda uzun süre dinlendirilmesiyle elde edilir. Meşe ağacının kullanılma sebebi meşenin aromasının sirkeye geçmesini sağlamaktır.
Balsamik sirke, zeytinyağı ve sarımsakları da ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerini örtüp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz. Süre sonunda ısıtılmış hafif yağlı ızgara tavada önlü arkalı kızarıncaya dek pişiriyoruz. Üzerine taze kekik ekleyip servis ediyoruz.
Beyaz şarap sirkesi de şaraptan elde edildiği için helal mi haram mı konusunda ikiye ayırmıştır. Bu konuyu netleştiren fetvalar, bu durumu şu şekilde ifade etmiştir: Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Şarap sirkesi olarak kabul edilmekle birlikte, şarap sirkesi de değildir. Şaraptan yapılmaz, ama şaraba mayalanmaya hiç izin verilmeyen üzüm baskılarından.
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Uzmanlarına danışmadan, elma sirkesini saç dökülmesine karşı başka ürünlerle birlikte kullanırsanız, saçlarınızın tamamını kaybedebilir, saç derinizin tahriş olmasına sebep olabilirsiniz.
İtalya'ya özgü bir sirke türü olan balsamik sirke; berzemino ve beyaz trebbiano denen üzüm türlerinden üretilir.
Diğer yandan asidik özellikler içeren elma sirkesi vücutta yağ toplanmasının da önüne geçiyor. Özellikle aç karna tüketildiğinde yağ yakımını hızlandıran, yağ depolanmasını azaltıp metabolizmayı hızlandıran, toksinleri vücuttan atan elma sirkesinin zayıflamaya yardımcı olduğunu söylemek mümkün.
Tarçın kürünü hazırlamak için 1 su bardağı light süt, 1 tatlı kaşığı tarçın ve biraz buzu karıştırın. Hazırladığınız bu kürü uyumadan önce tüketin. Bu kürü düzenli olarak tükettiğinizde gece boyunca metabolizmanız canlı kalıp vücut yağ yakacak ve ayrıca sabahları uykudan tok olarak kalkacaksınız.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Göbek yağlanmasından kurtulup kilo vermek isteyenlerin mutlaka yapması gerektikleri şeylerden biri de her yemekten önce bir su bardağa suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırması ve bu karışımı içmesidir. Düzenli tüketildiğinde sonuç gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri