Koruyucu içermeyen Picus siyah tahin, çiğ ya da ızgara sebzelere ve salatalara sos olarak kullanılabileceği gibi sağlıklı kek ve kurabiye tariflerine de eklenebilir.
Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir. En çok Uzakdoğu mutfağında kullanılır. Yoğurda, avokadoya, yumurtaya, salataya, yemeklerin üstüne, tatlı ve tuzlu her türlü besine ilave edebilirsiniz. Siyah susam normal susama oranla %60 daha fazla kalsiyum içerir.
Siyah susam ve ondan üretilen siyah tahin optimal sağlığı destekleyen besinler açısından zengindir ve bunları düzenli olarak yemenin birçok faydası vardır. Siyah susam tohumlarından üretilen siyah tahini çeşitli öğünlerinizde sos niyetine kullanarak düzenli kullanımını artırabilirsiniz.
Üretiminde yağ eklenen tahinler, %100 susamdan üretilenlerden daha kremsi bir kıvamda olur ancak eklenen yağdan dolayı besin değerleri değişir. Yağ eklemeden, tamamen susam kullanarak üretilen tahinler daha yoğun bir kıvama sahip olur ve daha sağlıklıdır.
Kara Tahin , yerli sarı susamın kaynama derecesine ulaşmada çiğ kabukları ayıklanmadan sıkılmasıyla elde edilir. Kara Tahin tarlaburadanın marka tescilli özel bir ürünüdür. Doğal ve zengin bir besin kaynağıdır. Vücudun kendini yenilemesine yardımcı olur.
İlgili 23 soru bulundu
Koruyucu içermeyen Picus siyah tahin, çiğ ya da ızgara sebzelere ve salatalara sos olarak kullanılabileceği gibi sağlıklı kek ve kurabiye tariflerine de eklenebilir.
Ülkemizde ise Şanlıurfa da yetiştirilmektedir. Sıcak iklim bitkisi olduğundan en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir. İlkbahar aylarında ekilmektedir ve tohumların yetişme süresi kısadır.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir. Bir diğer unsur ise tahini kokladığınızda ağır ve ekşi bir koku alıyorsak bu da tahinin bozulduğuna işaret edebilir.
Siyah susam demir bakımından çok zengindir. Halsizliği ve kansızlığı olan kişilere siyah susam önerilir. Eklem, kemik ve kan damarlarının güçlenmesine destek olur. Sağlıklı karaciğer fonksiyonunun devamlılığını sağlar, alkolün olumsuz etkisini azaltır.
Tahin, içerik bakımından mikropların üremesi için elverişli bir ortama sahip değildir. Dolayısıyla tahin bozulur mu sorusunun cevabı “kolay kolay bozulmaz” olmalıdır. Neden kolay kolay bozulmaz diyoruz, çünkü bozulması imkansız diyemeyiz.
Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller ve B vitaminleri açısından hayli zengin olan susamın vücuda enerji verdiğini söyleyen uzmanlar, "Cinsel gücü de artırır, performansı yükseltir" diyor.
Susamdan yapılan ve nefis bir tadı olan tahin, bu lezzetinin yanısıra içinde bolca protein, besin lifi, kalsiyum, omega 3 yağ asidi, demir olması, A ve C vitaminleri bakımından da zengin olması nedeniyle mutfaklarda sık sık konuk edilmesi gereken isimlerden.
Çörekotu (Nigella Sativa) değil sakın karıştırmayın ikisini. Ülkemizde ne yazık ki bilimsel yayınlarda bile çörek otu siyah susam diye geçiyor ancak gerçekte öyle değil. Siyah susam antioksidanlardan çok zengindir.
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
KARACİĞER DOSTU
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
Özellikle besin zehirlenmelerine karşı birebir fayda sağlayan tahin, vücutta toksin bırakmıyor. Kansere karşı da koruyuculuğu olan tahin aynı zamanda protein yönünden zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor.
Üretim şekline göre farklı tahin çeşitleri bulunur. Beyaz, çifte kavrulmuş ve kepekli olan başlıca çeşitlerdir. Bu çeşitler arasında en bilineni ise kepekli olanıdır. Kepekli çeşit, susam kabuklarının ortalama yüzde onunun alınması ile oluşur.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz.
Doğal tahin nasıl anlaşılır? Konusunda ise üretim aşamalarını olabildiğince gözle tanıklık etmek ya da benzer şekilde kokusu, kıvamına bakmak yeterlidir. Tadında, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum yoksa, doğal bir tahin olduğunu fark edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri