Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir. Sağlık, çevre gibi bazı alanlarda bu aralık 0.3 nm ile 300 nm arasında olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Nano teknoloji ürünleri bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler bunlardan bazılarıdır.
Bilişim sektörü, sağlık bilimleri, savunma ve güvenlik alanı, havacılık ve uzay sistemleri, elektronik, tekstil, ziraat, kimya, fizik biyoloji, mimarlık, malzeme bilimi ve inşaat teknolojileri gibi çeşitli alanlarda kullanılmakta olan nanoteknoloji; yapı malzemeleri ve mimarlık alanında da gelişim göstermektedir [2].
Geleneksel mikroskoplarla görüntülenemeyecek kadar küçük bir ölçü birimi olan nano düzeyinde geliştirilen teknolojilere, nanoteknoloji denir. Bu kavram 1 ile 100 nanometre arasında değişen birimlerde gerçekleştirilen mühendislik ve teknoloji çalışmalarını kapsar. 1 nanometre, 1 metre uzunluğun milyarda biri kadardır.
Boyutlarına Göre Nanomalzemeler
Sıfır Boyutlu Nanomalzemeler (0D), Tek Boyutlu Nanomalzemeler (1D), İki Boyutlu Nanomalzemeler (2D), Üç Boyutlu Nanomalzemeler (3D).
İlgili 30 soru bulundu
Nano malzemelerin üretimi genel olarak 2 yöntem ile gerçekleştirilmektedir. ❖ Aşağıdan yukarı yöntemler atom/moleküllerden başlayarak nano boyuta çıkmayı esas alır. ❖ Atom/moleküller kimyasal/fiziksel olarak birleşerek nano malzemeyi oluştururlar. Her bir proses kendi içinde eşsiz avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Fiber takviyeli polimerik kompozit yapılarda, polimer matrisler çeşitli şekillere sahip fiberler ile takviye edilebilmektedir. Fakat günümüzde polimer matrisler nano boyutlara sahip tanecikler ile de takviye edilmeye başlanmış ve elde edilen kompozit malzemeler polimerik nanokompozitler olarak adlandırılmıştır.
Nanoteknoloji ürünleri için örnekler verebiliriz. Bilgisayar, tablet, gözlük, telefon ekranları, kamera lensleri, cam yüzeylerde toz veya su tutmayan, yansıma önleyici, kendisini temizleme özelliği olan ürünler, ultraviyole korumalı ve buhardan etkilenmeyen ürünler, çizilmeye karşı dayanıklı olan ürünler diyebiliriz.
ISO / TS 80004' te nanomateryal, "nano ölçekte herhangi bir dış boyuta sahip olan veya nano ölçekte iç yapıya veya yüzey yapısına sahip malzeme" olarak tanımlanmaktadır. Nano ölçekte "yaklaşık 1 nm (nanometre) ila 100 nm arasındaki uzunluk aralığı" olarak bilinmektedir.
Doğal, sentetik ve her türlü karışımlarda kullanılan kayganlık ve tuşe efekti mükemmel olan bir yumuşatma maddesidir. Dikiş kolaylığı sağlar. Beyaz mallarda sararma yapmaz.
Nano kaplama işlemi, kaplama malzemesinin ısıtılarak cihazın dış kısmına yapıştırma yöntemi ile yapılıyor. Uzman kişinin cihazı bu sıcaklıktan koruyarak doğru bir şekilde cihaza yerleştirmesi gerekiyor.
Nano kirlenme, nano cihazların veya nano malzemeler imalat işlemi sırasında oluşturulan tüm atıklar için genel bir addır. Nano atıklar, esas olarak çevreye salınan parçacıklardır ya da partiküllerin dışarıya atılan ürünleri üzerinde olmasıdır.
Nano, metrik sistemde bir birimdir ve 1 nm = 10-9 m'dir. Nanomalzeme: Yaygın tanıma göre en az bir boyutu 100 nm'den küçük olan ya da bu küçük malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelere nanomalzemeler denir.
Nanoteknoloji terim olarak ilk defa Japon bilim adamı Norio Taniguchi'nin “Nanoteknolojinin Temel Konsepti Üzerine (On the Basic Concept of Nanotechnology)” adlı makalesinde kullanılmıştır.
Nanoteknoloji kumaş, süperhidrofobiklik (aşırı su direnci), koku ve nem giderme, artan esneklik ve mukavemet ve bakteri direnci gibi sıradan malzemelere avantajlı özellikler veren küçük parçacıklarla tasarlanmış tekstillerdir.
- Farklı fonksiyonlara sahip nano boyutlarda yeni tekstil malzemeleri üretmek: Bu ürünler; nanolifler, nanotüpler ve nanokompozitlerdir. (plazma, sol-jel vb.) ile kaplama yaparak yeni/fonksiyonel yüzey tabakaları elde etmek. Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları, nano-tekstiller olarak adlandırılabilir.
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Kolloidal altın, nanoaltın olarak da bilinir, sıvı (genelde su) içinde mikrometre-altı büyüklükte altın tanecikleri süspansiyonudur (yani kolloididir). Sıvının rengi genelde parlak kırmızı (100 nm'den küçük tanecikler için) veya pis sarı renklidir (daha büyük tanecikler için).
Yüksek akım arkı, lazer ve güneş enerjisi altında buharlaştırmada, sırasıyla yüksek elektrik akımı, monokromatik radyasyon ve güneş radyasyonu katı bir plakaya yönlendirilerek nano parçacıklar elde edilir. Deneysel olarak karbon nano tüpler bu yöntemle elde edilebilmektedir.
İlk defa dile getiren ABD' den Eric Drexler' dir. Nano teknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü' nün kurucusu olan Drexler, ünlü MIT laboratuarındaki eğitimi sırasında, biyolojik sistemlerden esinlenerek, moleküler makineler yapılabileceğini önermiş, nano teknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.
Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. Nanoteknolojinin ayrıca bugün moleküler nanoteknoloji olarak bahsedilen en eski ve yaygın tanımı, tam olarak makroölçek ürünlerinin imalatı için atomların ve moleküllerin kontrolünün belirli bir amacını ifade etmektedir.
Nanometreyi ifade eden nano kelimesi, malzemelerin mekanik, termal, elektrik, manyetik, optik ve estetik gibi temel özelliklerini etkileyen, metrenin milyarda biri ölçeğindeki uzunluk ölçüsünü tanımlamaktadır [1].
Nanohibrit kompozitler restoratif gereksinimler için geniş çözümler sunuyor. Farklı boyutlardaki partiküller sayesinde doldurucu oranı yüksek olup, bu nedenle geleneksel hibritlere göre daha dirençlidir. Nano boyutundaki partiküllerin eklenmesi restorasyona aşınma direnci kazandırır ve yüzeyi daha iyi cilalanır.
Üç tür kompozit üretim süreci vardır: Açık kalıplama, kapalı kalıplama ve dökme polimer kalıplama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri