Fotokimyasal bir reaksiyon olan renk solması; ışığın ultraviyole etkisine maruz kalan kumaşın yapısındaki boyarmadde moleküllerinin aktifleşmesi ile renk bileşenlerinin bozulmasıdır. Bir kumaşın renk atması, rengin ışık haslığı derecesi ve maruz kaldığı ultraviyole ışığın miktarıyla doğru orantılıdır.
Solan siyah kıyafetler için ne yapmalı sorusunun cevabı çoğunlukla filtre kahve kullanmak ya da kumaş boyası ile boyamak gibi farklı cevaplarlar karşımıza çıkabiliyor. Evde kumaş boyası yoksa ve satın almadan önce filtre kahve yöntemini hemencecik deneyebilirsin.
Sıcak, siyah renginin solmasına sebep olur. Bu yüzden siyah kıyafetlerinizi soğuk suda veya 30 derecede yıkamalısınız. Siyah kıyafetlerinizi kısa programda yıkamayı tercih edin, kısa programda soğuk su ile yıkanan siyah kıyafetlerde renk solması yaşanmaz.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Giysilerini ve deterjanı çamaşır makinesine koyduktan sonra, tambura yaklaşık 1/2 su bardağı (150 g) tuz dök. Renkleri eski hâline getirmenin yanında, yeni giysilerin solmasını önlemeye de yardımcı olabilir. Eğer istersen her yıkamana tuz ekleyebilirsin.
İlgili 25 soru bulundu
Böylelikle renk geçen kısımdaki renk nötrlenebilir. Eğer yine de tüm bunlar sonuçsuz kaldıysa, uygun bir kabın içerisine TürkMatik toz çamaşır deterjanı koyarak sıcak suyla iyice köpürtün. Rengi değişen çamaşırlarınızı birkaç saat bu suyun içinde bekletmeniz, çamaşırları eski rengine döndürebilmektedir.
Beyaz giysiyi çamaşır suyunda ya da sirkede beklet.
1 su bardağı (240 ml) beyaz sirke ekle. Giysinin etiketinde çamaşır suyunun güvenli olduğu belirtilmişse sirkenin yerine ¼ su bardağı (60 ml) klorsuz çamaşır suyu kullanabilirsin. 4 litre soğuk su ekle. Giysileri 30 dakika bu suda beklet.
RENK VEREN KIYAFETİN LEKESİ NASIL ÇIKAR? - Üstünde renk çıkmış olan kıyafetinizi makineye atmadan önce izopropil alkolü lekenin üzerine dökünüz ve lekeyi yumuşatmasını bekleyiniz. Ardından sıcaklığı yüksek olmayan derecede yıkayınız.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Renk veren giysilerinizin kumaşını sabitlemek için ılık su ve tuzdan faydalanabilirsiniz. 1 litrelik su için 1 yemek kaşığı kadar tuzu ölçeklendirdikten sonra yıkama işlemine başlayabilirsiniz. Yıkama işlemi bittikten sonraysa giysinizi iyice durulayıp giymeye devam edebilirsiniz.
Fotokimyasal bir reaksiyon olan renk solması; ışığın ultraviyole etkisine maruz kalan kumaşın yapısındaki boyarmadde moleküllerinin aktifleşmesi ile renk bileşenlerinin bozulmasıdır. Bir kumaşın renk atması, rengin ışık haslığı derecesi ve maruz kaldığı ultraviyole ışığın miktarıyla doğru orantılıdır.
Siyah giysilerin renginin solmasının en büyük nedeni çok yıkanmasıdır. Siyah giysiler mümkün oldukça az yıkanmalıdır. Siyah giysileri yıkarken marketten siyahlar için üretilmiş deterjanlardan tercih edilmelidir. Siyah giysileri yıkarken ters çevirip yıkamak çabuk solmasını engeller.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Ayrıca sıklıkla yıkanan pantolonlar veya sıcak suyla yıkanan pantolonlar da rengin solmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra pantolonun güneş ışığına maruz kalması da rengi solmuş siyah pantolon görünümüne neden olabilir. UV ışınları, kumaşın pigmentlerini tahrip ederek rengin solmasına sebep olur.
Siyah kumaşların renginin çabucak solarak grileşmesi, beyaz zemin üzerinde koyu rengin uzun süre tutunamamasıyla ilgilidir. Kot ve keten gibi sert lifli kumaşlarda renk kaybı daha hızlı gerçekleşir.
BOYANAN KIYAFETLERİNİZİ DETERJANLI SUDA BEKLETİN
Kaliteli bir toz deterjanı ılık suyla birlikte köpürtün, boyanan çamaşırı suyun içinde belirli bir süre bekletin. Burada önemli olan boyanan çamaşırın yıkama talimatlarına uymak.
Siyahlar için kullanılan deterjanların en popüleri Perwol siyahtır. Siyah renkli kıyafetlerin renklerinin solmadan ilk gün ki gibi kalmasına yardım eder. Beyazlar için kullanılan deterjanların başında omo gelir. Renkliler için de yine omo tercih edilebilir.
Örneğin beyaz kıyafetler sıcak su ve ağır deterjanlarla yıkanabilirken siyah ve diğer koyu renkler soğuk suda ve renk koruyucu deterjanlarla yıkanmalıdır.
Sirke ile Renk Veren Çamaşır Lekesi Çıkarma
Lekeli giysileri tedavi etmek için amonyak ve sirke solüsyonları kullanabilirsiniz. Bir bardak beyaz sirkeyi bir bardak amonyak ile ayrı bir yerde karıştırın. Lekeye uygulamak için bir sünger veya temiz bir bez kullanın. Sonra yıkayın.
Çamaşır Suyu;
Bol su. Beyaz çamaşırların renginde değişiklik olduğu zaman şayet kumaşın türüne zarar gelmeyecekse çamaşır suyu ile rengini beyazlatmanızı önermekteyiz. Bunun için yapacağınız giysilerinizin üzerine bir miktar çamaşır suyu dökmek ve yarım saat beklemek olacaktır.
Saç boyası diğer bölgelerde olduğu gibi kıyafetler üzerinden de oldukça kolay bir yöntemle çıkarılabiliyor. Beyaz sirke ve beyaz sabun yardımıyla lekenin oluştuğu bölgenin üzerini iyice ovalayın. Sonrasında ılık suyla kıyafeti biraz daha ovalamaya devam edin. Ardından kıyafeti tamamen durulayın.
Kumaş boyası lekesi nasıl çıkar kapsamında bir leğenin içine sıcak su koyulur. Sıcak suyun içine sıvı çamaşır deterjanı eklenir ve karıştırılır. Kumaş boyası lekesi olan kıyafet en az 3 saat boyunca bu karışımın içinde bekletilir ve ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda yıkanır.
Bu türde olan hassas ve boya veren kıyafetleri ya da örtüleri yıkarken ılık ve tuzlu su kullanın. Eğer tuz ve su karışımı ölçü örneğine ihtiyacınız varsa o zaman 1 litrelik su için 1 yemek kaşığı kadar tuz ölçeğini kullanabilirsiniz. Yıkama işleminden sonra iyice durulayın ancak kumaşı kesinlikle fazlaca sıkmayın.
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri