●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Zeytinin çekirdeği zeytinden kolay ayrılıyor ise zeytinin taze olduğunu gösterir. Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. Bu yüzden ağzınızda acı tat bırakan bir zeytini tercih etmelisiniz. Zeytin tercihi yaparken ince kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler olmasına dikkat etmelisiniz.
Açık olarak satın alınan siyah zeytinlerin üzerinde bulunan zeytin çeşidi ve firma isminin bulunmasına özen gösterilmelidir. Zeytinler farklı renk tonlarında ise bu durum zeytinin kalitesiz olduğunu göstermez aksine gıda boyasının kullanılmadığını gösterir. Açıkta satılan az tuzlu siyah zeytinlere de dikkat edilmeli.
Organik zeytin nasıl anlaşılır diyenler için bunları şu şekilde açıklayabiliriz; ·Zeytinin acımtırak bir tadı olması gerekir. ·Doğal zeytin suya atıldığı zaman rengi açılmaz. ·Organik zeytin çekirdeğinden kolayca ayrılmaz.
İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir. Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza hafif acı bir tat geliyorsa bu zeytinin tam olgunlaşmadığını ve doğal olduğuna işarettir.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir. Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir.
Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ve pek çok yere gönderilen Gemlik Zeytini, siyah sofralık zeytinler arasında en çok ilgi gören türüdür. Özel ve kamu sektöründe en çok yetiştirilen türdür. Yağlı bir meyveye sahip olduğundan dolayı, hem sofralık hem de yağlık olarak tercih edilir.
Çekirdeği, kahverenginden mora dönük bir renkte olmalıdır. Her çekirdeği siyah olan zeytin boyalı zeytin değildir ama çok aşırı siyah olmaması gerekmektedir.
Ambalajlı olarak satışa sunulan zeytinlerden satın alıyorsanız ürünün etiketi üzerinde üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ambalaj üzerinde besin değerlerinin yazılı olması önemli bir noktadır. Satın alacağınız zeytin ürününün kimyasal işlemlerden geçmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Gemlik ve civarı köylerinden toplanılan, dalından sofranıza gelen mükemmel zeytinlerdir. 3 numara boyu 3 numara ham zeytin olarak geçer. Halk arasında 3 numara ham zeytin olarak adlandırılan bu zeytinler en iri 3 boy küçük boyutunda olan zeytinlerdir.
Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır. Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir.
Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
Taş arası, Aşı yeli, Tekir, Gülümbe, Şehir yağlık gibi isimler verilir. Meyveleri ve çekirdekleri iri olup, % 28,6 oranında yağ içerir. Sofralık veya yağlık olarak değerlendirilir. Yağı koyu yeşilimsi sarı renkte, meyve kokusu kuvvetli, diğer çeşitler içerisinde yüksek polifenol değerine sahiptir.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Zeytin Ağacı
Kahvaltılarımızda vazgeçilmez katığımız olan zeytini, en sağlıklı bitkisel yemeklik yağ olan zeytinyağını verir. Çok uzun ömürlü olup ortalama ömrü 300–400 yıldır. 1.000 yıl kadarda yaşayabilir. 12–15 m kadar boylanabilir.
tip bozulmalar ciddi durumlarda koyu siyahtan koyu maviye, mavi-griden veya donuk siyahtan donuk maviye kadar değişikliklerle kendini gösterir. Genellikle renk değişmeleri bünye ve tadın her ikisinin de kötüleşmesi ile kendini gösterir. Böylece ürün satılamayacak kadar tatsız bir hal alır.
Sele zeytin bir nebze daha tuzludur salamura zeytin daha az tuz oranına sahiptir. Salamura zeytin 6 ya da 7 ay gibi bir süre bekletilirken sele zeytin 20-30 gün gibi bir sürede hazır hale gelir. Salamura zeytin ve sele zeytini en çok tüketilen zeytin tipleridir.
Demir oksidi de genelde siyah zeytinde renk vermek için kullanırlar. Zeytinin bu şekilde kararmasını sağlıyorlar.
Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan tane adetidir. Örnek olarak; 180-200 kalibre bir zeytinin 1 kilogramında ortalama 190 adet zeytin bulunur. Rakam ne kadar küçükse, zeytin o kadar iridir. Rakamlar büyüdükçe zeytinler küçülür.
Zeytinin bozulduğunu normalden daha yumuşak dokuya sahip olmasından ve kokusunun rahatsız edici derecede yoğun olmasından anlaşılabilir. Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir.
Gemlik zeytini, dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Rengi doğal siyahtır. Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Gemlik zeytini, kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinin içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8'dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri