siyasal örgüt ne demek? Toplumun güvenini, saldırılara karşı korunmasını, çatışmaların yönetilmesini, iç düzenin sürekliliğini sağlayan kurumlar ve düzenler. Political organization.
"Siyasi Örgütlenme”'nin amacı, siyasi hayatta iktidarı ele geçirmektir. Siyasi partiler, siyasi iktidarı ele geçirmek maksadıyle bir araya gelen insanların örgütlenmesidir. Bu iktidarı ele geçirmek maksadı siyasi partileri siyasi ortamdaki diğer örgütlerden ayırır.
Siyasal partiler, belli hir ideolojiyi ya da programı yaşama geçirebilmek ve yasal yollardan iktidarı elde etmek amacıyla örgütlenmiş kuruluşlardır.2 Siyasal parti, demokratik bir yönetimde, iktidar yetkilerini kullanan ya da iktidarı serbest seçimle ele geçirebilmek için özgür bir ortamda yarışan ve belli bir programa ...
Bu listede tanımlarını, faaliyetlerini ve kısa tarihlerini aktardığımız uluslararası örgütler şunlar: AGİT, Avrupa Konseyi, AB Zirvesi, AB Komisyonu, AB Konseyi, NATO, G-8, G-20, Türk Devletleri Teşkilatı, Arap Birliği, Afrika Birliği, ASEAN, Şanghay İşbirliği Örgütü, APEC, NAFTA, USMCA, OPEC, ICRC ve IRC.
Genel anlamda bir bireyin yahut bireyler topluluğunun kendi istekleri doğrultusunda, rızaları olup olmadığına bakmaksızın diğer insanların davranışlarını etkileyebilme, yönlendirebilme veya denetleyebilmesi; toplumu yönetme, yönlendirme gücü, bu gücü elinde bulunduran otorite, ilişki veya organ anlamına gelir.
İlgili 30 soru bulundu
ÖRGÜTLEME. İki veya daha fazla kişinin bir araya gelerek ortak bir amaca ulaşabilmek için çabalarını birleştirdikleri, iş bölümü koordinasyonunun sağlandığı düzene denir.
Örgüt, ortak bir amacı veya işi gerçekleştirmek için bir araya gelmiş kurumların veya kişilerin oluşturduğu birlik, teşekkül, teşkilat.
Örgüt, belirli bir otorite ilişkileri kümesini içeren büyük bir insan grubudur. Daha geniş bir ifadeyle örgüt, belirlenmiş amaç ve hedefleri geçekleştirmek için iki ya da daha fazla kişinin bilinçli ve planlı bir şekilde bir araya gelerek oluşturdukları yapıya denir.
Örgüt, varoluş amacı özelde insan ihtiyaçlarını, genelde ise toplumsal ihtiyaçları karşılamak olan ve bu ihtiyaçları yerine getirebilmek için belirlenen işleri etkileşim süreci içinde planlayan ve işbirliği içerisinde bulunan bireylerden oluşan bir sistem şeklinde de tanımlanabilir.
Resmi kurum, devlet ile halk arasında bir köprü olan, halkın sorunlarına çözüm ve halka hizmet için varolan, toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla devlet eliyle kurulmuş olan kurumlara denir. Resmi kurumlara kamu kurumları da denir. Resmi kurumlar kar amacı gütmezler.
Bu durumda; devletler, dernekler, sendikalar, firmalar, meslek odaları gibi bir çok kuruluş uluslararası örgüt kavramı içerisinde yer alabilmektedirler.
Örgütlerin yapısı; karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme olmak üzere üç temel ögeden oluşmaktadır (Robbins, 1994). Karmaşıklık, bir örgütün yatay, dikey ve coğrafi farklılaşma derecesiyle ilgilidir. Bir örgüt bu üç boyutta ne kadar farklılaşmış ise, o kadar karmaşık demektir.
Örgütsel yapının iki temel formu vardır: mekanik ve organik yapılar. Mekanik örgüt, bürokratik yapı olarak da bilinmektedir. Biçimsel, merkezi bir ağa dayalı bir organizasyon yapısını tanımlar. Mekanik yapı, istikrarlı ve belirli bir ortamda faaliyet gösteren şirketler için en uygun olanıdır.
Bunlar; Amaç birliği, İş bölümü ve uzmanlaşma, Bölümlere ayırma, Kontrol(denetim) alanı, Hiyerarşik yapı, Emir-komuta birliği (tekliği), Sorumluluk, Yetki devri (delegasyon), Yetki ve sorumluluk denkliği, Yetki düzeyi, Ayrıklık (istisna), Görevlerin tanımlanması ilkeleridir.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için vardır . Örgütler bizim sosyal, politik, ekonomik ve kişisel amaçlarımızı geçekleştirmede öncelikli enstürmanlardır ve çağdaş toplumun önemli aktörleridir.
Belli bir normlardan oluşan ve belli amaçlar için iki veya daha fazla insanın bir araya gelmesi ile örgüt oluşmaktadır. Unutulmamalıdır ki örgütün varlık nedeni, belirli amaçların ancak birden fazla kişi ile ve bir grup olarak gerçekleştirilmesidir (Koçel 1998: 19).
"Türk Dil Kurumu", "Türkiye Elektrik Kurumu" gibi dernek ve kuruluş anlamlarında kullanılıyorsa da, bu anlamı onlarla karıştırılmamalıdır. Örgüt ise örgenleşme demek, yani bir anlamda organizasyon. Bu anlamda örgütü, "aynı amaca yönelmiş örgenleşme" ya da "örgenleşmeyle oluşan kuruluş" olarak tanımlamak mümkün.
Kısaca, örgütsel bağlılık, işgörenin örgütüne karşı olan sadakat tutumu ve görev yaptığı örgütün başarılı olabilmesi için gösterdiği ilgidir. Örgüte bağlılık tutumu, yaş, örgüt içi kıdem gibi kişisel, iş dizaynı ve yöneticinin liderlik davranışları gibi örgütsel değişkenler ile belirlenmektedir.
Türkiye, birçok uluslararası kuruluşa üye değildir. Örneğin, Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 15 üyesi arasında değildir ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütü'ne (BMİHÖ) de üye değildir. Ayrıca, Türkiye, Avrupa Birliği'ne (AB) de üye değildir.
Hükümetler-dışı örgütlerin üyeleri, bireyler ve gruplardır. Örnek olarak: Amnesty International,Lions Club,Uluslararası Af Örgütü,İnsan Hakları İzleme Örgütü,Yeşil Barış Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonları.
lk ayrım uyarınca, doğal örgütler, “belirli kurallar içinde önceden amaçları ve işleyiş biçimleri belirlenmemiş, kendiliğinden oluşan ve amaç gerçekleştikten sonra yine kendiliğinden dağılan insan kümelerine, gruplarına ve topluluklarına” verilen addır.
Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri