Siyatik diye tabir edilen rahatsızlık da aslında kalp gibidir. Bel bölgesindeki 4'üncü ve 5'inci omurların arasından çıkan ve topuğa kadar uzanan sinirin adı siyatiktir. Kat ettiği yol olarak en uzun, kalınlık olarak da en kalın sinirimizdir. Ağrılı durumunda kullanılması gereken tabir 'Siyatalji'dir.
Bazı olgularda kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar yeterli olacakken, ileri vakalarda epidural steroid enjeksiyonu gibi tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Siyatalji tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinin yeri çok önemlidir. Nadir de olsa bazı olgularda cerrahi yöntemler tercih nedeni olabilmektedir.
Çok hafif ağrı yaşayanlara kas gevşetici ilaç ve merhemler, ağrı kesici takviyeler önerilir. Ciddi siyatik ağrıları için cerrahi müdahale önerilebilir. Fizik tedavi uygulaması ve sinir hücrelerinin üzerindeki baskıyı azaltmak için lomber laminektomi uygulaması yapılabilir.
Siyatik ağrısı, beldeki bir sinirin iritasyonu, iltihaplanması, zorlanması veya sıkışmasından kaynaklanır. Siyatiğin en yaygın nedeni, sinir kökü üzerinde baskı oluşturan fıtıklaşmış veya kaymış bir disktir. Siyatikli çoğu insan, zamanla ve kişisel bakım tedavileri ile kendi kendine iyileşir.
Siyatik hastaları nelere dikkat etmelidir? Omurgadan kaynaklı siyatik ağrılarında beli zorlayacak ani hareketlerden, yere eğilme veya eğilerek yerden ağır cisimler kaldırma gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Örneğin, hafif tempoda yürüyüş yapmak iyi bir aerobik egzersizdir. Siyatik ağrısı yürüyüşünüzü engelliyorsa yüzmek de bir alternatif olabilir.
Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Kalça bölgesinden baldıra, diz altından bacağın yan ve ön kısmına ve son olarak topuğa doğru hissedilebilir. Genellikle tek taraflı olan ağrı, genç erişkinlerde, ağır iş yapanlarda ve egzersiz yapmayan kişilerde daha sık görülür.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Akut siyatik genellikle 4 ila 6 hafta cerrahi olmayan tedavi ile iyileşir. Kronik siyatik ise 8 haftadan uzun süren ağrı için tedavi süresi daha uzun sürebilir ve altta yatan nedene bağlı olabilir.
Uyku Pozisyonu
Her ne kadar sırtı üstü yatmak önerilen pozisyon olsa da bel problemi olan hastalarda omurganın öne eğilmesi stresi azaltıp ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Sırt üstü yatılacak ise gövdeyi biraz kaldırmak için ayarlanabilir yatak yada yastık desteği kullanılabilir.
Akut siyatik genellikle tedavi olmaksızın iyileşse de ilerleyen ve tedavi edilmeyen siyatik, kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Etkilenen bacakta kuvvet ve his kaybı görülebilir. Eğer bel fıtığına bağlı ciddi omurilik basısı ile birlikte siyatik ağrısı varsa ve tedavi edilmezse idrar ve gayta kaçırma gelişebilir.
Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
İşte bu ağrı da siyatik ağrısı olarak adlandırılır. Daha kısa bir tanımla siyatik sinirinde meydana gelen ağrı, halk arasında siyatik olarak tanımlanır. Siyatik ağrısı kalça ve bel bölgesinde başlayarak kasığa, bacağın arka kısmına ve ayaklara kadar yayılabilir.
Siyatik, bel fıtığına (L 4-5 arasından) bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, belde, kalça , kasları arasında ve diz arkasında seyrederken sıkışmaya uğrayabilir. Siyatik sinir hangi bölgede sıkışmış ise o bölgede belirti vermesi sık karşılaşılan bir durumdur.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
B12 vitamini: B12 vitamini takviyelerinin bel ağrısı ve tekrarlayan aftöz stomatit veya ağız yaraları gibi çeşitli durumlar için ağrı yönetiminde etkili olduğu gösterilmiştir. Çoğu insan yediklerinden yumurta, süt, balık ve et gibi hayvansal ürünler ve bazı tahıllar aracılığıyla yeterli miktarda B12 vitamini alır.
B12 ve demir eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açıyor.
Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas spazmı sıcak veya soğuk kompresyon ile azaltılabilir.
Ağrı genelde yavaş başlar ve zaman geçtikçe artar. Bezen de bir anda şiddetli bir şekilde başlar ve yavaş yavaş azalır. Ani hareketlerde, hapşırma, öksürme gibi durumlarda siyatik ağrının şiddeti artmaktadır. Hastalığın sebebi olarak omurgada meydana gelen problemler gösterilir.
Siyatik Belirtileri Nelerdir:
Bacağın içe doğru çevrildiğinde artan ağrılar belirtilerden biridir. Basmakla syatik sinirini geçtiği noktalarda belirginleşen ağrı Ağrı yürümekle artabilir. Siyatik ağrısı genelde ayak parmaklarına kadar inmez.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Kırkambar Krem Siyatik Lumbago Mafsal Ve Eklem Ağrıları Kremi 120 Ml k15.
Sağ ve Sol Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur? Kalçanın arkasından sağ veya sol bacakların yan tarafına yayılan ağrı daha çok belde sinir köklerinin tahrişinden kaynaklıdır. Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri