Siyatik tedavi edilmezse ne olur? Özellikle ciddi siyatik sinir sıkışmalarında bir müddet sonra sinir, fonksiyonunu yitirmeye başlayabilir. Bunun sonucunda da bacakta, ayakta kalıcı his kusurları ve kalıcı kuvvet kaybı, yürüme kusurları, düşük ayak, felç gibi durumlar oluşabilir.
Siyatik ağrısı, beldeki bir sinirin iritasyonu, iltihaplanması, zorlanması veya sıkışmasından kaynaklanır. Siyatiğin en yaygın nedeni, sinir kökü üzerinde baskı oluşturan fıtıklaşmış veya kaymış bir disktir. Siyatikli çoğu insan, zamanla ve kişisel bakım tedavileri ile kendi kendine iyileşir.
Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas spazmı sıcak veya soğuk kompresyon ile azaltılabilir.
Kalçaya doğru yayılan bel ağrısıyla başlayan siyatik ağrısı, sinir boyunca kasıktan bacağın arka kısmına ve buradan ayağa kadar yayılır. Şiddetli siyatik vakalarında bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Kişi bacağını ne kadar yukarı kaldırırsa ağrı o kadar şiddetlenir.
Çok hafif ağrı yaşayanlara kas gevşetici ilaç ve merhemler, ağrı kesici takviyeler önerilir. Ciddi siyatik ağrıları için cerrahi müdahale önerilebilir. Fizik tedavi uygulaması ve sinir hücrelerinin üzerindeki baskıyı azaltmak için lomber laminektomi uygulaması yapılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Siyatik ağrısına sıcak iyi gelir mi? Sıcak uygulama özellikle bacaklardaki kas sertliği/spazm durumlarında geçici bir rahatlama sağlayabilmektedir.
Yoga ve pilates gibi bazı egzersiz programları siyatik tedavisinde önerilir. Esneme hareketleri, hastanın rahatlamasına ve sinir kökü sıkışmalarının azalmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yapmak vücudun endorfin salgılamasını sağlar; salgılanan endorfin de ağrı kesici görevi görür.
Esneme hareketleri, düzenli egzersiz yapmak, yoga ve pilates, Sıcak kompres uygulamaları, Ağır kaldırmamak, uzun süre oturmamak, arada bir kalkıp hareket etmek ve ağrıya neden olabilecek aktivitelerden uzak durmak, Akupunktur ve masaj terapisi.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Örnek vermek gerekirse, belde sinir sıkışması için en güçlü belirti her iki ayağa vuran ağrı, oturma ve yürümede güçlük ve bacaklarda karıncalanmadır. Kolda sinir sıkışması durumunda ise el bileğinde ve parmak uçlarına doğru sızlama ile uyuşma görülür. İlerleyen durumlarda kolda seğirmeler oluşabilir.
Siyatik teşhisi konulan hasta yapacağı hareketler ve uygulayacağı fizik tedavi programları sayesinde hastalığın tekrarlamasını engelleyebilir.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Örneğin, hafif tempoda yürüyüş yapmak iyi bir aerobik egzersizdir. Siyatik ağrısı yürüyüşünüzü engelliyorsa yüzmek de bir alternatif olabilir. Siyatik ağrısının tedavisinde yoga veya önerilen diğer egzersizler tedavinin vazgeçilmez birer parçasıdır, fakat iskeleti değildir.
Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir. Bu durum omurgaya yük binmesini azaltır ve ayrıca da horlamayı önler.
Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
Sırt ağrısı, bel ağrısı, siyatik ve romatizmada da kantaron yağı yaygın olarak masaj yağı niyetine kullanılır.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
Mikrodiskektomi, lomber disk herniasyonunun neden olduğu siyatik tedavisinde kullanılan yaygın bir cerrahi yaklaşımdır. Bu ameliyatta, sinir kökü altındaki disk materyalinin ve / veya sinir kökü üzerindeki kemiğin küçük bir kısmı çıkarılır.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri