Siyez, İhsangazi'nin kıraç topraklarında gübresiz, ilaçsız, susuz yetişiyor. Sert kavuzu Karadeniz'in rutubetine de, hastalık ve böceklere ; geçit vermiyor. Siyez, diğer buğday çeşitlerine göre daha besleyici.
En verimsiz topraklarda bile yetişen buğdayın sulanmaya, ilaçlanmaya ve gübrelenmeye ihtiyacı yoktur. Çevrecileri sevindiren bu özellikleri ile dikkat çeken siyez buğdayının Kastamonu'daki yıllık üretimi 150 – 200 bin tonu bulmaktadır.
Çünkü siyez buğdayı gelişimini Anadolu topraklarında tamamlamış bir atalık tohum. Siyez buğdayının en çok Kastamonu'da üretildiği biliniyor. Kastamonu'da ise özellikle İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler ilçelerinde yetiştiriliyor.
Bu özelliklerinden ötürü, Giresun'da yüksek kesimdeki ilçelerimizde siyez buğdayı yetiştiriciliğini geliştirmek ve çiftçilerimizin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla dağıtılan siyez buğday tohumlarının ekimi 25-30 kg/da. ekim normu ile yaklaşık 300 dekar alanda gerçekleştirilmiştir.
İlçemizde diğer buğdayların verimleri dekara 240-250 kg iken siyez buğdayının ortalama verimi dekara 220 kg dır. Dekara ortalama 220 kg verim ile 19.771 dekar alandan toplamda 4.340 ton siyez buğdayı elde edilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Muğla Siyez Buğdayı 1'e 8 Bin Verdi - Haberler.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Küçük arazilerde ise elle serpme yöntemi uygulanıyor ve buğday bu şekilde ekiliyor. Çiftçiler siyez ektikleri her araziye gübre atmıyorlar, kendilerinin gerekli gördüğü arazide gübre kullanıyorlar. Çiftçilerin attıkları gübre miktarı da yaklaşık dönüme 8 kg yani 8 kg/dönüm civarıdır.
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi. Nasıl Üretiyoruz?
Verimin bazı köylerimizde daha da yüksek olduğunu görüyoruz. Dekara 200-250 kilogram ürün alınıyor. 20 bin dekar alanda ekim olduğunu düşündüğümüzde yaklaşık 5 bin ton siyez buğdayı bekliyoruz." diye konuştu.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı. Büyük verim elde edilen hakiki Anadolu buğdayı 'Siyez' Diyarbakırlı çiftçilerinde ilgi odağı oldu.
Ekonomi Haberleri. Kazılarda 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun bulunduğu iddiasına Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği'nden yalanlama geldi. TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Bir tohumun 7 bin canlı kalması imkansız.
Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür olarak bilinen Siyez Buğdayı'nın, yapılan çalışmalarda yüksek yağ içeriğine ve ekmeklik buğdaya göre daha fazla sarı lutein oranına sahip olduğu ortaya konmuştur.
Siyez buğdayı verimsiz ve kurak topraklarda yetişir. Sıcak havalara dayanıklı olan siyez buğdayı biraz soğuktan da hoşlanır. Bir süre kar altında kalmak siyez buğdayı için iyidir. Siyez buğdayı dünyada Türkiye, Fas, Balkanlar ve Fransa'da yetişir ve yetiştirilir.
Yağışlı geçen yıllarda verim fazla, uygun gübreleme yapılmazsa protein oranı düşük olur. Çünkü buğday danesinde protein ve nişasta bulunmakta olup yağışlı yıllarda nişasta daha uzun süre ve miktarda danede birikir. Danede ilk biriken besin maddesi proteinler olup proteinler protein ağları oluşturur.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Buğdayda dengeli bir gübreleme yapmak için gübre mutlaka toprak tahlilleri neticesine göre Page 2 atılmalıdır. Buğdaylara bölgemizde saf madde olarak dekara 6-8 kg. Fosfor, 16-18 kg.N(Azot) kullanılmalıdır. Fosforlu gübrenin tamamı ile ekimle birlikte verilmelidir.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
TAM BUĞDAY UNU
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Siyez Ekmeği Zayıflatır Mı? Lif bakımından zengin olan siyez ekmeği bu özelliği sayesinde uzun süre tok tutar. Bu nedenle kilo kontrolü yapanlar ile kilo vermek isteyenlere önerilerin bir ekmek türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri