Ekmeğin yapımında son yıllarda adını sıkça duyduğumuz siyez unu hakkında sizlere biraz bilgi verelim. Siyaz unu yabani buğdaydır ve yerli tohumdur. Bizim ülkemizde yaklaşık 10.000-12.000 yıl önce Anadolu da yetişmiştir. Dünyanın ilk buğday türü olarak bilinir yani, unların atasıdır.
Siyez unu glüten içerdiği için çölyak hastaları ve glüten alerjisi olan kişilere önerilmez.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
İlgili 33 soru bulundu
Karabuğday Buğday Değildir | Siyez Evi. Nasıl Üretiyoruz?
Siyez buğdayla ilgili düşülen en büyük yanılgılardan biri de onun glutensiz olduğunu düşünmek. Özellikle intoleransı olanlar veya çölyak hastaları siyezi glutensiz olduğu için tüketmeye çalışıyor. Ancak siyezin içerisinde gluten mevcut. Diğer buğday türlerine göre çok daha az olması nedeniyle daha kolay sindiriliyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Antioksidan etkisi yüksek olan siyez ekmeğinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, serbest radikallere karşı koruyucu özellikte olması siyez ekmeği faydaları arasında yer alan önemli bulgulardır. Siyez ekmeği içeriğinde yağ oranı oldukça düşük olduğu için kolesterol dengesizliği yaşayanlar için oldukça faydalıdır.
Bol miktarda lif ve protein içeren siyez unuyla çayın yanında tüketilebilecek ideal bir kek pişiriyoruz.
Siyez ekmeği bu özelliği sayesinde bağırsak dostu bir besindir. Bağırsakları temizleyerek sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi fonksiyonlarının çok daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur.
Hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunlar oluşturmazken bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesine destek oluyor. Sağlıkla çalışan bağırsaklar sayesinde kabızlık sorunu yaşayanları da kısa sürede bu sorundan kurtarabiliyor. Siyez unu diğer buğday unlarına göre çok daha az gluten içerdiği için sindirimi daha kolay oluyor.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir.
Kolesterol miktarının sıfır olduğunu bildiğimiz siyez ekmek içerisindeki posa/lif ile de kandaki yağ miktarını dengeler. Her öğünde siyez ekmek tüketmek kalp ve damar hastalıklarından korunmanın önemli yollarından biridir.
Siyez bulgurlu pilav tariflerinde bulgurun bol ılık suyla yıkanıp süzülerek kullanılması öneriliyor.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI:
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Siyez ekmeği gaz yapar mı? Siyez ununda fitik asit diğer tahıllara göre daha az bulunur. Siyez undan yapılmış ekmek daha az şişkinlik yapar.
Tam buğday ekmeğinde buğday çekirdeklerinin kullanıldığı buğday unu kullanılır. Arpa, mısır, darı, kinoa, pirinç, çavdar gibi diğer tahılların kullanıldığı ekmeklere ise tam tahıllı denir. İçerdiği yulaf ve çavdar sayesinde kilo vermenize yardım edecek masum bir ekmek olarak, mutfağınızda yer alabilir.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Glutensiz tahıllar nelerdir? Glutensiz tahıllar denince ilk akla gelenler: darı, kahverengi pirinç, yabani pirinç, sorgum, yulaf ve tef. Bunlara ek olarak, beslenme açısından tahıl görünümünde olup taksonomik olarak başka aileden olan amarant, karabuğday ve kinoa var. Bunlara pseudograin (yalancı tahıl) de deniyor.
Siyez bulgur ise, düşük glisemik indekse sahiptir; klasik bulgura göre daha uzun sürede sindirilir ve bu nedenle kan şekerine ani değişimlere neden olmaz. Bu da, daha uzun süre tok kalmanız anlamına gelmektedir. Klasik bulgur, bildiğiniz gibi buğdaydan elde edilir. Buğday da, besleyici değeri yüksek bir tahıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri