Lif bakımından zengin olan siyez ekmeği bu özelliği sayesinde uzun süre tok tutar. Bu nedenle kilo kontrolü yapanlar ile kilo vermek isteyenlere önerilerin bir ekmek türüdür.
Düzenli kullanımla etkilerini göstermeye başlayan ve normal buğdaydan daha zengin içeriği bulunan siyez ununun en dikkat çeken özelliği diyette tüketilebiliyor olmasıdır. Bu bilgiyi öğrenen çoğu kişi diyette siyez unu tüketmenin zararlı olduğu düşünebilir, hatta kilo yapar mı diye düşünebilir.
Karbonhidrat değeri ve yağ oranları düşük olan siyez buğdayı için kilo aldırmadığı sonucu çıkar. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan hazmı kolay bu atalık buğday, vücutta çok uzun süre zaman geçirmediği için kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.
Çok tahıllı ve siyez buğdaylı ekmeğin 1 ince dilimi (30 gr) 67 kalori, 1 orta dilimi (35 gr) 78 kaloridir. Çok tahıllı ve siyez buğdaylı ekmeğin 100 gramı 37.9 gram karbonhidrat, 11.9 gram protein, 1.4 gram yağ içermektedir.
Siyez bulguru diyette yenir mi? Maddeler halinde açıklayalım; Siyez bulguru posa ve lif bakımından oldukça zengindir. Bu lifli yapısıyla diyete uygundur. İçeriğinde oldukça zengin mineral ve vitamin bulundurur.
İlgili 23 soru bulundu
Siyez ununda fitik asit diğer tahıllara göre daha az bulunur. Siyez undan yapılmış ekmek daha az şişkinlik yapar.
Bağırsaklarda yaşanan sorunlar ve buna bağlı hastalıklar da arttı. Modern buğdaydan yapılan ekmekler tüketilmemeli. Onun yerine siyez unundan yapılan ekmekler tüketilmeli” dedi.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Siyez ekmeği içeriğinde yağ oranı oldukça düşük olduğu için kolesterol dengesizliği yaşayanlar için oldukça faydalıdır. Siyez ekmeği faydaları arasında yer alan zengin folik asit içeriği sebebiyle özellikle çocuklarda, hamile ve emziren kadınlarda siyez ekmeğinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür.
3) Lif Bakımından Zengindir
Siyez ekmeği bu özelliği sayesinde bağırsak dostu bir besindir. Bağırsakları temizleyerek sindirimi kolaylaştırır. Sindirim sistemi fonksiyonlarının çok daha iyi bir şekilde çalışmasına destek olur.
Siyez ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak protein fenolikler tokoferoller ve karotenoidler açısından da, diğer buğday türlerine oranla çok daha zengin bir yapıdadır. Genetiği bozulmamış bir buğday türüdür.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Nohut Unu. Yapı olarak yoğun bir şekilde bulunan nohut unu, protein açısından oldukça zengindir. Kullanılan yiyeceklerde yapışkan bir kıvamda bulunması sayesinde diyet için yapılan tariflerde hamurun parçalanmamasına yardımcı olur. Böylelikle kıvam olarak başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar.
Siyez unu kalori bakımından incelendiğinde; 100 gram siyez unu yaklaşık 340 kcal kaloridir. Bu ölçüdeki siyez ununda 32 mg kalsiyum, 0,09 mg E vitamini, 12 gram protein, 9,72 gram lif ve 1,78 gram yağ bulunur.
1 Çorba Kaşığı (10 gr) yaklaşık 34 kcal kalori içerir, 1 gr protein, 6 gr karbonhidrat ve 0.18 gr yağ bulunur ve 0.13 porsiyona eşittir. Tepeleme Çorba Kaşığı (20 gr) yaklaşık 68 kcal kalori içerir, 2 gr protein, 13 gr karbonhidrat ve 0.36 gr yağ bulunur ve 0.25 porsiyona eşittir.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün. Uzmanlar, diyet yaparken ekmeği tamamen kesmek yerine, beyaz ekmek harici ekmek çeşitlerinin az miktarda tüketilmesini öneriyor.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Bunun yanı sıra siyez ununun glisemik indeksi beyaz unun glisemik indeksinden daha düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler. Bu nedenle kan şekerinizi aniden yükseltmez.
MAYAKÖY ANTİK ORGANİK TAM SİYEZ UNU 1 KG. Siyez unu Hititçe zız kelimesinden türemiştir. 10.000 yıldır Anadolu'da bilinen en eski buğday çeşididir. Hitit ve Frig sofralarını süslemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri