Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi. Orhan Veli Kanık'tan, Ahmet Haşim'se, Yunus Emre'yi, Yaşar Kemal'den, Kazım Karabekir'i gibi.
TDK imla kılavuzuna ve Dil Derneği yazım kılavuzuna göre mızmız birleşik yazılır. Sesi ifade edebilmek için "mız-mız" yazımına başvurmak mümkündür ama söz konusu davranışta bulunan kişi için kullanılan kelime "mızmız" şeklinde birleşik yazılır, ayrı yazılmaz.
Özel isimlere getirilen eklerde kesme işareti kullanılır. Kelimenin kökü ile getirilen durum, bildirme ve iyelik eklerinin arasına kesme işareti konur. Şehir, ülke ve insan isimleri dışında hayvanlara verilen özel isimlere gelen ekleri ayırmak için de kullanılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır. -cim eki diye bir ek yoktur. ciğim şeklinde yazılır.
Ait olduğu dilde ayrı yazılan yer adları Türkçede de ayrı yazılır: Buenos Aires, Frankfurt am Main, Freiburg im Breisgau, Hyde Park, Mont Blanc, New Orleans, New York, Rio de Janeiro, San Marino, Wiener Neustadt, Titov Veles vb.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
Kesme işareti cümle içinde; - Özel isimleri diğer sözcüklerden ayırma, - Kısaltma, harf, sayı ve eklere gelen ekleri ayırma, - Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırma görevinde kullanılır.
- Dönem ve devirlere gelen ekler kesme işareti ile ayrılır. - Kişilerin adlarından sonra gelen saygı belirten sözcüklere gelen ekler de kesme işareti ile ayrılır. - Kısaltmalara gelen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır. - Sayıları getirilen ekleri ayırmak için kesme işareti kullanılır.
gibi ifadeler günlük konuşma dilinde "-cim" diye telaffuz edilse da aslında "-ciğim"/"-cığım" şeklindedir ve TDK kurallarına göre öyle yazmak gerekir. Zira bu ifadeler -cik ekinin iyelik eki almış halinden başka bir şey değildir. gibi örneklerde ise sert ünsüz benzeşmesi olduğu için "-çiğim"/"-çığım" şeklinde yazılır.
Ayşe'siz kelimesi anlamsızdır. Doğrusu Ayşesiz. Bu ek çekim eki. Çekim eki özel adın sonuna gelirse kesme işareti kullanılmaz.
İsim hal ekleri
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Cevap: -siz eki yapım ekidir. Açıklama: -cı,-ci,-lı,-li,-lık,-lik,-sız,-siz ekleri kelimelerin sonuna gelince yeni bir kelime türetir bu yüzden yapım ekidir.
Özetle : olumsuzluk eki olan -ma,-me ekleri çekim ekidir. -sız,-siz, ekleri ise yapım ekidir. Cümlelerde olumsuzluk anlamı -me,-ma ekleri ile verilmektedir.
Siz de TDK'ye göre ayrı yazılarak kullanılması gereken bir sözcüktür. Ancak sonunda yer alan ekin görevine farklı yazılabilmektedir. “Siz” kelimesinin sonunda bulunan “de” eki bağlaç olarak kullanılıyorsa her daim ayrı yazılır. Fakat bulunma durumu eki olarak kullanıldığında birleşik yazılmaktadır.
Zuhur etmek, birleşik isim değil tamlama olduğu için ayrı yazılmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Türk Dil Kurumunda yazım kılavuzunun kısaltmalar kısmında yer alan milattan önce kısaltılması M.Ö. şeklinde olmalıdır. M.Ö. yazımı TDK kısaltmalara göre nokta işaretlerinin kullanılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri