IPv4 (Internet Protocol Version 4) Adres Sınıfları IP adresi (İnternet Protokol adresi), TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz rakamlar topluluğudur.
IPv4 (Internet Protocol Version 4) internet iletişiminde kullanılan bir IP protokolüdür. IPv4, bir IP adresi olarak bilinen 32 bitlik bir adres uzayını kullanır ve adresler dört farklı sayı bloğundan oluşur. Bu sayı blokları, bir nokta ile ayrılmış ondalık sayılar olarak yazılır.
IP adresi sınıfları
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
IPv4 ise İnternet Protokolünün dördüncü gözden geçirilmiş ilk versiyonu olarak ifade edilmektedir. 1983 yılından beri aktif olarak kullanılan IPv4, birçok cihazın internete bağlanmak için kullandığı versiyondur. IPv4 protokolü, internete bağlanmak isteyen her cihaz için özel bir IP adresi oluşturmaktadır.
Buna da internet protokolü (IP) adresi diyoruz. İnternete çıkan birçok cihaz IPv4 internet protokolünü (IP) kullanmaktadır. IPv4, standart Internet protokolüdür ve 32 bitten oluşur.
İlgili 34 soru bulundu
İşletim sistemine göre değişmekle birlikte görev çubuğundan BAŞLAT' a tıklayarak Ara (Çalıştır) kısmına cmd yazılarak enter tuşuna basılmalıdır. Çıkan komut ekranında ipconfig komutu yazılara enter tuşuna basılmalıdır. Ekranda IPv4 Adresi yazan satır bilgisayarınızın IP adresini göstermektedir.
IPv4, Ağ Adresi Çevirisi'ni (NAT) kullanır ve tek bir NAT adresinin binlerce yönlendirilemez adresi temsil etmesine izin verir. IPv6, geniş adres alanı nedeniyle doğrudan adreslemeyi destekler. Ana bilgisayar bölümünden belirlenen ağ için kullanılır. IPv6 bir adres maskesi kullanmaz.
IPv4 ve IPv6 olmak üzere iki tür İnternet Protokolü bulunmaktadır. IPv4 halen kullanılmakta olan standart İnternet protokolüdür ve 8 bitlik 4 gruptan oluşur. Gruplar 0 ila 255 arasında değerler alır. IPv4 protokolünde ki bir adres 1.0.0.0 ila 255.255.255.255 aralığındadır.
IPV4-IPV6 (Internet Protocol Version 4-6-İnternet Protokolü)
IPv4 adresleri 8'er bitten oluşan 4 bloktan meydana gelir. Bu da 32 bitlik bir adres demektir.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) internet sitesindeki duyuruya göre, internetin, yıllardır hızlı bir büyüme sürecine girmesinin ardından tahsis edilmemiş IPv4 havuzundaki adresler, 3 Şubat 2011 tarihi itibarıyla bitti.
IPv4 32 bit, IPv6 ise 128 bitlik adres kapasitesine sahiptir.
İnternete bağlandığınız cihazın gizli IP adresini ise kullandığınız platforma bağlı olarak öğrenebilirsiniz. Windows kullanıcıları Komut İstemi sistemine ''ipconfig'' yazarak hem cihazın hem de internet bağlantısı modeminin IP adresini kolaylıkla bulabilir.
Dinamik IP adreslerinin aksine statik IP adresleri sabittir. Ağ, bir IP adresi atadıktan sonra bu adres değişmez.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
Alıcı cihaza ulaştığında ise bu veri paketleri tek tek açılıp veri ulaştırılır. Katmanlar derken bu protokol takımı dört farklı katmandan oluşur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ arayüzü).
Cevap: IPv4'ün bir üst teknolojisi olan IPv6, Internet Protocol'ünün altıncı revizyonudur. IPv6'in görevi de tıpkı IPv4 gibi internete bağlanan cihazlara eşsiz, nümerik bir IP adresi atamak. Fakat, IPv6'nın büyük bir farkı var, o da 128-bit adresleri kullanması.
Modem, bilgisayara L A N IP'si verir. İnternete çıktığınız IP, WAN IP'sidir. Yani aynı modem üzerinden internete çıkan tüm cihazların WAN IP'si aynıdır. Ancak modemin arkasında kalan kısımda yani local ağınızdaki tüm cihazların IP'si de kendi aralarında farklıdır.
RIPE verilerine göre; Türkiye'de hizmet sunan 597 adet yerel internet kayıt kurumundan (İSS'ler, Telekom şirketleri, akademik birimler vs.) yalnızca 28'inin içerik kategorisinde en üst düzey olan dört yıldızlı IPv6 destekli kategorisinde bulunduğu görülmektedir.
G20 ülkelerinden IPv6 trafiği %5'in altında olan ülkelerin arasında Türkiye'nin yanı sıra Çin, Endonezya, İtalya, Rusya, Güney Afrika ve İspanya da bulunuyor.
Türk Telekom, IPv6 hizmeti vermiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri