Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
Dördüncü Hafta, Kaslarınız Belirginleşmeye Başlıyor
Sporda dördüncü haftanıza girdiğinizde kondisyonunuz ve dayanıklılığınız belirgin bir şekilde artmış olacağı için spor eğitmenlerinden size özel yeni bir program hazırlamalarını talep edebilirsiniz.
Konunun uzmanları, haftada en az 4 gün 45 dakika spor yapmanın zayıflamak için yeterli olacağını yönünde görüş bildirir. Kilo vermek için öncelikle yapılması gereken vücuttaki fazla yağları yakmaktır. Yağların yakılabilmesi için en az 10-15 dakika spor yapılması gerekir.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Genel olarak uzmanlar, haftada en az 150 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapılması gerektiğini tahmin ediyor. Bu, günde yaklaşık 20 ila 25 dakika spor yapmak anlamına gelir.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Her gün zaman bulamadığınızdan şikayet ediyorsanız, haftada 3 gün yani ortalama iki günde bir program oluşturmalısınız. Spor çalışmalarınızdan maksimum fayda sağlamak istiyorsanız, en az 3 gün olmasına dikkat etmelisiniz. Haftada 2 gün çalışma yapmak, en az düzeyde verimli olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Araştırmanın sonucuna göre 'haftada kaç gün spor yapmalı' sorusunun cevabı 3-4 gün olarak verilmektedir. Haftanın 3-4 günü yapılan antrenmanlarda her kas grubunu haftada 1 gün çalıştırmanın yeterli olduğu görülmektedir. Bu sürenin dışında yapılan yoğun antrenmanlar, kişiye birçok yönden zarar verebilmektedir.
Spor yapmak cildinizi de güzelleştirir. Terlemek detoks etkisi yaparak zararlı toksinlerin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur; hormonlar, artan oksijen seviyesi ve kan akışı sayesinde cildiniz daha canlı ve sağlıklı görünür.
Egzersiz programınızı belirlerken ne için spor yaptığınızın önemi büyük. Eğer daha iyi bir uyku düzeni ve sağlıklı bir beden istiyorsanız sabahları, fitness seviyelerinizi arttırmak istiyorsanız ise akşamları spor yapmanız daha mantıklı.
Bununla birlikte, genel olarak spor yapmak için en uygun zaman, vücudun doğal ritmine uygun olarak sabah saatleri veya öğleden sonra saatleridir. Sabah saatlerinde spor yapmak, gün boyunca enerji seviyesini artırabilir, zihinsel netliği artırabilir ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlayabilir.
Ancak sürdürülebilir bir spor alışkanlığı açısından günde 1 saatten fazla spor yapmayı amatörlere önermiyoruz. Zaten 1 saatlik spor egzersizleri yoluyla bisiklet yüzme, tempolu yürüyüş gibi sık kullanılan spor yöntemleri ile ortalama olarak saatte 400 ile 650 kalori arası bir enerji yakımı ortaya çıkmaktadır.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, kilo vermek için haftada beş kez, yarım saat süreyle tempolu yürümenin, koşma ve yüzme dahil diğer egzersizlerden daha iyi olduğuna işaret ediyor.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Spor yapmak, vücuttaki yağ yakımına etki gösteriyor ve vücudu sıkılaştırıyor. Ancak egzersizlerin vücuttaki kan dolaşımını da etkilediği su götürmez bir gerçek.
Dinlenme Gününün Sıklığı
Amerikan Egzersiz Konseyi (ACE), genel olarak, yüksek yoğunluklu fiziksel aktivite yapıyorsanız, her 7 ila 10 günde bir dinlenme günü planlamanız gerektiğini önermektedir. Bazı egzersiz programları, haftada iki defa dinlenme günü belirler.
Genetik olarak aileden gelen özellikler, hormonlar, erişkinliğe kadar yapılan spor ve benzeri aktivitelerin yanı sıra beslenme de vücut tipi şekillenmesinde etkili olabilir. Vücut tipi doğru beslenme ve antrenman ile istenilen yönde şekillenebilir olsa da temelde aynı kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri