Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Öncelikle sıkma kehribar taşları kişiyi stres ve sinirden uzak tutmakta olup, kişiye ruh sağlığı ve dinginlik kazandırmaktadır. Bununla birlikte boğaza takılan sıkma kehribarların; tiroid, boğaz ağrıları ve guatr gibi boğaz hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Ateş kehribar taşları bilinen en çok özelliği geçmiş zamanda ateşli hastalıklarda kullanılırdı. Soğuk algınlığı, bronşit, astım gibi faydaları vardır. Ateş kehribar taşı günümüzde oldukça tercih edilir. Diğer taşlar ile kıyasladığımızda zaman sağlık konusunda oldukça faydalıdır.
En değerli kehribar türleri arasında gösterilen ateş kehribarlar, reçine fosillerinin usta ellerde işlenmesiyle birçok takı çeşidine dönüşmektedir.
En iyi damla kehribar, tek parça kayadan elde edilen ve tercihen başta Litvanya olmak üzere Baltık bölgesinden çıkarılan kehribardır. Bunun nedeni ise bu bölgenin tarihinin kehribar çıkarılan diğer bölgelere göre daha eski olmasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Ateş kehribarı ise doğal kehribar değildir. Kehribar taşına benzerliği rengi ve parlaklığıdır. Ateş kehribar, kehribar taşı gibi çam ağaçları reçinesinden oluşmaz ve toprak altından çıkarılmaz. Günümüzde son derece popüler olan bu kehribarın malzemesi usta kişilerin ellerinde takı ve aksesuar halini alır.
Şu bir gerçektir ; Ukrayna kehribarının fiyatı Baltık kehribarına oranla 3'de 1'i fiyatınındadır. Çıkan kehribarın %95'i yontulmaya elverişlidir. Yasal kaynaklara göre senede çıkarılan kehribar miktarı 4 ila 5 ton arasında değişmektedir.
Sıcaklık Testi: Gerçek kehribar, cilde temas ettiğinde hafifçe ısınabilir. Parmaklarınızla tesbihin boncuklarına dokunarak hafif bir ısı hissedip hissetmediğinizi kontrol edebilirsiniz. Bu, doğal kehribarın bir özelliğidir ve taklitlerde genellikle bu ısı hissi yoktur.
Sahte ateş kehribar tesbih genelde cam ürünlerden meydana geldiği için cilde bastırıldığında acı vermekte ve bu da gerçek olmadığının anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca hakiki ateş kehribar tesbih şal gibi yünlü malzemelere sürtündüğünde elektriklenme yapıp yapmadığı ile de anlaşılabilmektedir.
Doğrudan güneş ışınlarına maruz kaldığında renk değiştirdiği görülen kehribar ayrıca elde kullanımı sırasında çekim işlemi esansında elde açığa çıkan ısı sayesinde de renk değiştirmekle kalmayıp fazla yakından olmamak şartı ile ateşe yaklaştırıldığında da bu özelliğini göstermektedir.
Ateş kehribarı, bir miktar kehribar tozu ve "fenol ve formal-dehit" kullanılarak elde edilen, kendine has dokusu ve renkleri bulunan sentetik bir reçinedir. Ateş kehribarı, doğal kehribardan esinlenerek laboratuvar ortamında üretilmektedir.
Öncelikle ateş kehribar tesbihler, diğer tesbihlerden daha hafif yapıda oluyor. Eğer tesbih oldukça ağır hissediliyorsa, büyük olasılıkla sahte bir malzemeyi içeriyor. Bunun yanı sıra, gerçek ateş kehribar tesbihlerin yüzeyi, doğal bir matlıkla parlıyor ve hafifçe yağlı bir dokuya sahip oluyor.
Kehribar Kolye ve Kehribar Bilekleriniz kesinlikle gerçek, test edilmiş Baltık Kehribar taşı olmasına çok dikkat ediniz. Baltık kehribar taşı süksinik asit olarak en yüksek orana sahip kehribardır. Kehribar kolye ve kehribar bileklik gibi takıların mutlaka %100 gerçek baltık kehribarından yapılması gerekmektedir.
Sıkma kehribar diğer kehribar tesbih türlerinden farklı olup fiyat olarak daha ucuz bir tesbihtir. Bunun nedeni ise sıkma kehribar tesbihin yapımında doğrudan kehribar reçinesi yerine kehribar tozu ile diğer maddelerin sıkıştırılarak elde edilmesi yatar.
Sıkma Kehribar Nedir
Sıkma Kehribar kimyasal yollar ile üretilen, orijinal kehribar olmayan ve yapısında fenol adı verilen bir malzeme bulunan ürünlerdir. Sıkma kehribarı diğer tesbihlerden ayıran en önemli özelliği çok fazla farklı renklerde üretilebiliyor olmasıdır. Bu renk üretim aşamasında verilmektedir.
Kuka ya da sıkma kehribar tesbihler kullandıkça zamanla renk almakta ve tok bir renk tonuna sahip olmaktadır. Ancak renk değiştiren tesbihler ışı ve ışık kaynağına göre renk değiştirir ve kullanılmadığı durumlarda kendi orijinal rengine döner.
Sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır diyorsanız, taşın birini çakmakla ısıtmanız yeterlidir. Doğal bir kehribar ısındığında çam kokusu yaymaya başlayacaktır, sahte olan taşlar kararır ve erir.
Orjinal kehribar tesbihler hafif ancak odunsu bir kokusu vardır. Bu koku çam reçinesi kokusudur. Bunun nedeni çam ağacı reçinesi fosilinden oluşmasıdır. Ancak orjinal kehribar tesbihlerde çok yoğun bir koku beklemeyin genellikle taneleri veya imamesi ovuşturulduğunda bu hafif kokuyu alabilirsiniz.
Tesbih kullanıcıları tarafından gerçek tesbih yanmaz, kehribar erimez gibi büyük bir yanlış algı mevcuttur. Hatta bunu biraz daha ileriye taşıyıp kullandığı tesbihi ateşte yakanlar olduğu da doğrudur.
Ateş kehribar gerçek ise suda yüzer. Yapıldığı malzemeden dolayı hafiftir ve suya konulduğunda batmaz.
Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
·Tesbih taneleri eşit boyutlarda ve aynı tipte olmalıdır. ·Tesbihin değeri, kullanılan malzemenin kıymeti, üretimindeki zorluk ve ustanın tecrübesi ve deneyimine bağlı olarak belirlenir. ·Tane delikleri ince olmalıdır. ·Tesbihin üstü parlak ve pürüzsüz olmalıdır.
Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir.
Bir mücevherden ziyade fosilleşmiş bir reçine olan kehribar taşı, ilk çıkarıldığında mat bir yapıdadır. İşlendikçe ve kullandıkça saydamlığının yanı sıra parlaklığı da artan bu taşta iki ana renk ön plana çıkar. Bunlardan ilki saydam kehribar denilen sarımsı bir renktir. İkincisi ise kızıla çalan bir renk tonudur.
Kehribar dediğimizde 2 tür kehribar vardır; 1: damla kehribar 2: sıkma kehribar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri