Lateks yataklar, skolyoz hastaları için en uygun yatak seçeneklerinden biri olarak öne çıkar.
Genellikle, orta sertlikte bir yatak, skolyoz hastaları için en uygunudur. Orta sertlikteki bir yatak, omurgayı doğru hizalamak için gerekli desteği sağlayabilir ve aynı zamanda rahat bir uyku için gerekli yumuşaklığı sunabilir. Ancak, bazı skolyoz hastaları daha sert veya daha yumuşak yatakları tercih edebilirler.
Özellikle skolyoz ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Skolyoz nedeniyle sinirler üzerinde basının artmasıyla bacak ağrısı, yorgunluk hissi, sırt ve bel kaslarda spazm görülebilir. Durumun ilerleyip sinir baskısı yoğunlaşan hastalarda bacaklarda güçsüzlük, uyuşma ve ağrı şikayetleri artar.
İlgili 40 soru bulundu
Skolyoz hastalarının genellikle sırt üstü yatması tavsiye edilmektedir. Bu şekilde yatmanın en önemli nedenlerinden biri omurgaya eşit yük bindirmektir. Bu sayede omurga eğriliğinin ilerlemesinin önüne geçilebilmektedir. Skolyoz hastaları sırt üstünün yanı sıra yan da yatabilmektedir.
Skolyoz, şu anki tıp bilgisi ile tamamen düzeltilmesi mümkün olmayan bir durumdur. Bu nedenle Skolyoz fizik tedavi ile geçer mi? Sorusunun yanıtı maalesef HAYIR. Ancak tedavi yöntemleri eğriliğin ilerleyişini sabitlemeye, durdurmaya odaklanır.
Eğer önlem alınmazsa ilerleyen süreçte başta skolyoz olmak üzere çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Okul çantalarının ağır olması ve tek taraflı taşınması, yanlış oturma pozisyonu, kas iskelet yapısına uygun olmayan egzersiz hareketleri skolyozu tetikler.
Skolyoz hastaları için pilates, yürüyüş, at binme gibi sporların olumlu etkileri görülmektedir.
Her sıçrama ve adımda omurganın sürekli sıkışma kuvvetine maruz kalması skolyozlu kişilerde sorun olabilir. Bu nedenle uzun mesafe koşusu uygun bir spor olarak kabul edilmez. At binmek ve trambolinde zıplamak da aynı mantıkla kaçınılması gereken aktivitelerdir.
Skolyozlu kişiler, boynu öne doğru bükülmüş halde, baş aşağı bakmaktan kaçınmalıdır. Futbol oynamak ve diğer yüksek temas sporları, skolyozlu insanlar için tehlikelidir. Bu hastalarda bale ve jimnastik de torasik omurgayı yaralayabilir.
Skolyoz eğriliği korse içinde genelde azalır. Omurga büyümesi tamamlanıp korse kullanımı bırakıldığında skolyoz eğriliği korse öncesine göre daha az ya da aynı büyüklükte olabilir. Bazı hastalarda ise korse tedavisine ragmen skolyoz ilerlemeye devam eder. Sonuçta korse tedavisinin başarılı bir tedavi olduğu açıktır.
Omurga sağlığı için doğru yatak tercihi, omurganın maksimum desteklendiği ve üzerine minimum basıncın bindiği yataklardır. Sağlıklı bir uyku için, seçtiğimiz yatağın ne çok yumuşak ne de çok sert olmaması gerekiyor. Orta sertlikteki ortopedik visko yatakları tercih edebilirsiniz.
Yatakların tüm bu özelliklerine rağmen asıl olan omurga sağlığı için yatağın, omurgadaki doğal eğrilikleri desteklemesi, doğal liflerden üretilmiş olması, yatağın esnememesi ve özelliğini uzun süre koruyabilen orta sertlikte bir yatak olmasıdır.
20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Aynı zamanda sırt ve bel egzersizleri ile yüzme önerilir. Herhangi bir girişim (korse tedavisi ya da cerrahi) yapılmaz. Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir.
Düzenli yürüyüş yapın
Yürümenin bilinen onca faydasının yanında, omurganızı dik tutmaya yarayan gövde kaslarınızı güçlendirmesi, omurganızın kanlanmasını ve beslenmesini arttırması, omurganın esnekliğine ve omurga kemiklerinizin güçlenmesine katkıda bulunması gibi ciddi yararları vardır.
Yüksek skolyoz derecesi olan hastalar için cerrahi müdahale gerekmektedir. Ancak, skolyoz derecesi düşük olan hastalar için ameliyatsız tedavi seçenekleri vardır. Sert ve düz bir zemine uzanarak, eller başın üstünde olacak şekilde dirsekler kırılmadan esneme hareketi yapılabilmektedir.
Skolyoz Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Ne Kadar Sürer? Skolyoz ameliyatı sonrasında fizik tedavi hastanın eğrilik sürecine göre değişkenlik gösterse de en fazla 12 aya kadar devam edebilir. Bu süreçte kişi fizik tedavinin gerekliliklerini yerine getirmeli ve uzmanları mutlaka dinlemelidir.
Adolesan idiyopatik skolyozun nedeni hakkında çeşitli teoriler öne sürülmüştür. Ancak son yıllarda D vitamini eksikliği veya eksikliğinin skolyoz üzerine etkisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. D vitamini eksikliği ve yetersizliği, AIS hastaları da dahil olmak üzere adolesanlarda yaygındır.
Skolyoz en çok hangi yaş aralığında ve kimlerde görülür? Skolyoz her yaştan bireyde görülebilmekle birlikte en çok çocukların hızlı büyüme (ergenlik) dönemi olan adölesan dönemde; kız çocuklarında 11-18, erkek çocuklarında 13-18 yaş aralığında karşımıza çıkar.
Kupa tedavisi yani hacamat uygulamasının faydaları genel bir yapıya sahip olduğundan birçok farklı hastalığa iyi gelmektedir. Genellikle kişiler hacamat tedavisini varis, skolyoz, bel ve boyun fıtığı, baş ağrısı, cilt sağlığı veya kadın hastalıkları gibi birçok farklı sebep için tercih edebilmektedir.
Omurga eğriliğinin düzeltilmesi için ağır fiziksel kuvvet gerektiren sporlar ve yaşlılar için ağır yük kaldırılması, skolyoz hastalarının yapmaması gereken faaliyetlerdir. Bununla birlikte, skolyoza iyi gelen sporların da omurgayı fazla zorlamadan yapılması gerekmektedir.
Skolyoz Tedavi yöntemleri ve Omurga Eğriliği Hangi Bölüm Bakar gibi konular hastaların sıklıkla sorduğu ve merak ettiği konulardır. Skolyoz için başvurulması gereken alan hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümleridir.
Omurgaların iki tarafında mevcut olan uzun kaslardan, skolyoz sebebiyle oluşan eğriliğin iç kısmında olan kas kısalır, karşı taraftaki kas ise uzun ve kuvvetsiz kalır. Bu kaslarla bağlantılı kol ve bacak kaslarında da kuvvetsizlik ve gerginlik olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri