Kredi kartınızın ön yüzünde bulunan son kullanma tarihi genellikle iki sayı şeklinde bulunur. İlk bulunan sayı ay, ikinci sayı ise yılı göstermektedir. Kredi kartlarınızın ön yüzünde direkt olarak görebileceğiniz bu sayılar ile kredi kartınızın son kullanma tarihini öğrenebilirsiniz.
Raf ömrü olan ürünleri satın alıp yada ürettiğiniz de artık Son Kullanma Tarihine göre takip etmek mümkün. Alış faturasında ürün seçiminden sonra Lot hareketleri ekranında son kullanma tarihini girebilir dilerseniz tedarikçinin lot numarasını da kayıt altına alabilirsiniz.
Son Kullanma Tarihi Nasıl Okunur? SKT, her dilde kendine özgü şekilde yazılır ve okunur. Türkçedeki uygulama, gün/ay/yıl şeklindedir.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Son kullanma tarihi belirlenirken ürünün, hesap üzerinde ki (mikrobiyolojik) bozulma süresinden ve tüketilmesi halinde zarar verebilme yüzdesinden faydalanılarak tarih belirlenir ve ortaya çıkan süreden bir miktar önceki tarihler son kullanma tarihi olarak yazılır.
İlgili 20 soru bulundu
Baskı hataları ve eksik karakterler dahil baskı hataları incelenebilir. Muayene verilerinin gelecekte olası kullanım için uzun süreli depolama görüntüleri ile birlikte kaydedilmesi mümkündür.
Gıda Mevzuatımıza göre mikrobiyolojik olarak bozulma riski olan ürünlerde "Son Kullanma Tarihi" yazılır. Mikrobiyolojik olarak bozulma riski olmayan ürünlerde "Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi" yazılır.
Üstelik ürünün üzerinde yer alan bilgiye de bunu açıkça yazMAmışlar: “Son tüketim tarihi(STT) ve seri numarası ambalaj üzerindedir.” Üretim tarihini yazmadıkları ürünün fotoğraflardan fark edeceğimiz üzere son kullanma tarihi kapak kenarındadır.
Eğer son kullanım tarihi yoksa, bir sıra numaradan olusan “Lot numarasını (Lot number)” ambalaj üzerinde bulun. Üretici şirketi arayıp lot numarasını vererek ne zaman üretildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı markalar için ürünün lot numarasını CheckCosmetic websitesine girerek üretim zamanını görebilirsiniz.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
SKT son kullanma tarihi anlamına gelir. Son tüketim tarihi (STK) de aynı anlamı taşımaktadır.
Son kullanma tarihi, kısaltması olan (SKT) veya son tüketim tarihi, kısaltması olan (STT) olarak ifade edilir. Bu kısaltma üretimi yapılmış bir ürünün bozulmadan, sağlığa zarar vermeden, kaliteli ve düzgün bir şekilde en son kullanılabileceği tarihi ifade eder.
Son kullanma tarihi kartınızın ön yüzünde ay/yıl şeklinde yer alan ve 4 haneden oluşan tarihtir. CVC kodu kartınızın arka yüzünde yer alan ve 3 haneden oluşan numaradır.
Stok takibi birçok yolla yapılabilir; kağıt kalem ile, excel benzeri bir program ile, kendi yazılımlarınız ile, stok takibine özel yazılımlar ile. Paraşüt ise size fatura takibi, cari hesap takibi, gelir gider takibi, raporlama, e-fatura ve online tahsilat ile entegre bir şekilde stok takibi sunar.
Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam dışında bir de 4 rakamlık başka bir kısım yer alır. Genelde ismin sağ üst köşesinde yer alan bu rakamlar, kredi kartının kullanılacağı son tarihi ifade eder. Kredi kartının ön yüzünde yer alan bu 4 rakam, online alışverişlerde sık kullanılır.
Parti Numarasına alternatif olarak Kod Numarası, Lot Numarası, Batch numarası olarak da adlandırılmaktadır. Lot Numaraları benzer gruplarda ki ürünlere verilen sayılardır, genellikle şişe etiketlerinde, paketlerde ve karton ambalajlarda saat ve tarih baskılarının yanına yazılır.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Kod, 14 hane olmalıdır. İlk 3 hane ülke kodu, sonraki 5 hane şirket kodu, sonraki 5 hane şirket tarafından verilen tek ürün kodundan farklı olan parça, kısa koddur. Son rakam aritmetik olarak hesaplanan kontrol hanesidir.
Tüketicilerin TETT ile SKT terimlerini birbirine karıştırmamaları gerekiyor. Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
Son Kullanma Tarihi geçen gıdanın besin içeriği, etikette öncesinde belirtilen değerlerle aynı olmayabilir. Bu durumda Son Tüketim Tarihi (STT) geçmiş gıdaların etiketinde yer alan tarihten sonra tüketilmemesi, satın alınmaması ve satılmaması gerekiyor.
''TETT GEÇSE DE GIDAYI ÇÖPE ATMAYIN''
Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir. Fakat bu tarihten sonra gıdanın kalitesi ve besin değeri azalmaya başlayabilir. Özellikle bakliyat, çay, şeker gibi raf ömrü daha uzun olan gıdaların etiketinde TETT yer almaktadır.
Son kullanma tarihi, bir ürünün daha öncesinde tüketilmesi veya kullanılması gerektiğini belirten tarihtir. Söz konusu bir gıda ise, o tarihe kadar tüketilmesi gerektiğini belirtir. Yasa gereği veya çabuk bozulan mallar için öngörülen raf ömrünü dolduran bir şey kullanılmamalıdır.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri