Smilansky dört evreli bir oyun gelişimi modeli önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyunlar.
c- Kurallı Oyun: Piaget'e göre bu oyun şekli 12 yaşından sonra yani somut işlemler aşamasından sonra ortaya çıkmaktadır. Çocuk oyunda artık daha mantıklı, daha sosyaldir ve zihninde gerçekler daha da kesinleşmiştir. Ayrıca egosantrizm ve fantezi (hayal-imge) oyunlar azalmış ve oyun belirli kurallara bağlanmıştır.
Eğitimcinin oyun için gereken planlamayı yaptıktan sonra oyun etkinliğini uygulamaya geçmesindeki ilk adım oyun oynanacak yerin hazırlanmasıdır. Seçilen oyunun planda belirlenen mekânı önceden gözden geçirilmelidir. Oyunda çocuk için tehlike yaratabilecek nesne ya da durum olup olmadığına dikkat edilmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Okul öncesi eğitim kurumlarında oyun etkinliği uygulamada belli bir düzen izlenmesi gerekmektedir. Bunlar; Oyun oynanacak yeri hazırlama, • Oyun araç gereçlerini hazırlama, • Grubu hazırlama, • Isınma hareketleri yapma, • Bilinen oyunları tekrarlama, • Yeni oyun öğretimi, • Değerlendirme.
“Oyun, çocuğun deneyimleyerek kendi kendine öğrenmesini sağlayan, eğlenmek amacıyla ve içsel olarak güdülenen, bazen kuralları belirlenmiş ve bilinen, bazen de kendiliğinden gelişen, mutluluk, coşku, heyecan, merak duygularını da içinde barındıran davranışlardan oluşan bir etkinliktir.”
Sembolik oyun okul öncesi yıllarda çok yoğun görülür. Sembolik oyun sürecine baktığımızda 2-6 yaş döneminde çocukların daha çok çevresindeki nesne ya da oyuncaklarla oynadığını, 3 yaştan sonra sembolik oyunların çeşitlendiğini görürüz.
Erikson'un oyun kuramına göre oyun çocuğun psikososyal gelişiminin aynasıdır ve gelişim dönemleri boyunca farklılık göstermektedir. Oyun yoluyla çocuk gerçek duygu, düşünce ve olaylarla başa çıkmak için yeni modeller yaratır.
Tek başına oyun: Çocuk bu evrede, çevresinde başka çocuk olup olmadığı ile ilgilenmez. Çevresindeki çocukları gözlemler fakat onlarla sosyal iletişimi yoktur. Tek başına oynamaktadır. Tek başına ya da yalnız oyun tipik olarak iki-üç yaş çocuklarında görülmektedir.
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Üçüncül Döngüsel Tepkiler: Bu evre 12. ay ile 18. ay arasındaki dönemi kapsar. Piaget, bu evreyi merak duygusunun başlangıcı olarak kabul etmiştir. Bebekler, bu evrede çevrelerinde olup bitenlere karşı oldukça ilgilidir.
Piaget, Çocuklukta Oyun, Düşler ve Taklit'te geçici anlaşmalara dayalı kendiliğinden kurallı oyunlara odaklanmaktadır. Piaget, kendiliğinden kurallı oyunları, hem saf alıştırma oyunlarının hem de zaman zaman sembolik oyunların toplumsallaşmasının sonucu olarak değerlendirmektedir.
Ay'ın dört tane ana, dört tane de ara evresi vardır. Ay'ın ana evreleri; yeni ay, ilk dördün, dolunay, son dördündür. Ay'ın ara evreleri ise; hilal ve şişkin aydır.
Piaget'ye göre oyun “kendi içinde bir bütündür, doğaçlamadır, eğlenceli bir etkinliktir, belli bir sıra ve mantık gerektirmez, çatışmalardan uzak, özgür bir ortamdır, içten güdümlüdür”. Oyun, çevredeki nesneleri ve olayları keşfetme, araştırma ve deneme etkinliğidir.
Bu sebepten dolayı Dünya'dan baktığımız zaman ay farklı şekillerde görünür. Ayın her gece farklı şekillerde görünmesine ayın evreleri denir. Ay'ın 4 ana ve 4 ara evresi olmak üzere toplamda 8 tane evresi bulunmaktadır.
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Sutton-Smith oyun sırasındaki “mış gibi” davranışa odaklanmıştır. Çocuk, kendini başkasıymış gibi, nesneleri başka nesnelermiş gibi düşünür. Oyun oynamanın tersi çalışmak değil, depresyondur. Sutton-Smith oyun anlayışının geçmişten bugüne başkalarıyla oynamaktan, şeylerle oynamaya dönüştüğünü vurgulamıştır.
İletişim ile oyun arasında bağlantı kuran ilk kuramcılardan biri Gregori Bateson'dur. Bateson oyun oynayan su samurlarını gözlemleyerek ortaya attığı Üstbilişsel Kuramına göre oyun oynayan bütün canlılar eylem'in gerçek olup olmadığına dair gönderilen sinyalleri anlar.
Sembolik oyunda nesneler, davranışlar ya da düşünceler kendi amaçları dışında başka objelere ya da insanlara yansıtılarak kullanılır. Sembolik oyuna bardaktan su içermiş gibi yapmak, bir tahtayı at gibi kullanmak gibi örnekler verilebilir. Sembolik oyun çocukların gelişiminde çok önemli bir beceridir.
Sembolik İşlev Alt Evresi: 2-4 yaş aralığını kapsayan evrede dil ve konuşma becerileri kazanılmaya başlar. Bu dönemde çocuklar çevrelerinde gelişen olguları anlar ve ifade etmek için sembol becerilerini kullanırlar. Dil ile çeşitli semboller üretir, söz konusu nesneleri semboller üzerinden ilişkilendirmeye başlarlar.
Epistemik oyun: Bu oyun sınıflandırmasında, çocuk duyularını kullanarak bilgi edinmeye çalışır. Oyuncu oyun: Bu oyun türü, çocuğun gelişen dil dağarcığı, somuttan soyuta ilerleyen düşünce sistemi ile birlikte gelecekte olabilecekleri “mış gibi yaparak” oynaması olarak da tanımlanabilir.
Bu yaş aralığında sağlıklı bir tuvalet eğitim süreci yürütülmezse ilerleyen yıllarda çocuğun bu beceriyi kazanması ve sürdürmesi zorlaşacaktır. Dil gelişimi için kritik dönem 0-3.5 yaş aralığıdır. Çocuklar bu zaman aralığında çevresel olarak çeşitli seslere ve konuşulan dile maruz kalırlar.
Bu dönem, ikinci çocukluk, son çocukluk ya da eril dönem gibi farklı isimlerle nitelendirilmekte ve 6-12 yaşlarını kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri