Sınavsız İkinci Üniversiteyle kayıt yaptırdığımda askerlik tecil işlemlerinden faydalanabilir miyim? Sınavsız İkinci Üniversite kapsamında kayıt olan öğrencilerin askerlik tecil işlemleri Fakültemiz tarafından yapılmamaktadır.
Açıktan üniversite okurken askerlik tecili nasıl yapılır? Öğrencilerin 29 yaşını geçmemek şartıyla mezun oluncaya kadar, açık öğretim askerlik tecil ettirmeleri mümkündür. Açık öğretim askerlik tecil eder mi cevabı, evettir.
2. Üniversiteyi okumak askerlik tecili için yeterli değildir. Askerlik tecili yapabilmek için bir üst eğitim programına kayıt yaptırmak gerekmektedir. Mesela lise bitiren bir kişi lisans kaydı yaptırarak askerliği erteleyebilir fakat lisans bitiren bir kişi ikinci üniversiteyi okurken askerliği tecil ettiremez.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
MADDE 35 C- Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Askerlik tecil işlemlerinde öğrencinin önlisans / lisans programına kayıt yaptırmasından itibaren okulun azami süresi dikkate alınır.
İlgili 38 soru bulundu
Fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir. Bir yükseköğretim kurumundan mezun olanların, aynı düzeyde ikinci bir programa kayıt olmaları halinde bu öğrenciliklerinden dolayı askerlikleri ertelenmez.
Öğrencilerin askerliklerinin ertelenmesinde devam mecburiyeti ve üst üste aynı sınıfta iki yıl kalma gibi (açık öğretim dâhil) şartlar aranmamaktadır. Yoklama kaçağı veya bakaya kalmadan önce okullara kayıt yaptıranların askerlikleri yukarıdaki esaslara göre öğrenci olarak ertelenecektir.
Önlisans öğrencilerine mezun olduktan sonra ayriyeten 2 yıl tecil hakkı verdiği yazıyor.
Askerlik tecil işlemlerinde öğrencinin önlisans / lisans programına kayıt yaptırmasından itibaren okulun azami süresi dikkate alınır. Normal eğitim öğretim süresi iki yıl/dört dönem (Önlisans programları) olanlar için; azami öğrenim süresi dört yıl/sekiz dönemdir.
Askerliği tecil ettirebilmek için güncel askerlik durum belgesi ve okul kaydı gerekmektedir. Bu belgeler ile askere gitme yükümlüsü tecil alabilecektir. Ancak süresi içerisinde bunu yapmamış ve yoklama kaçağı haline gelen kişi, okul kaydını ve öğrencilik belgesini sunsa da yoklama kaçağı olmaktan kaçamayacaktır.
Konuya açıklık getiriyorum hemen, pasif öğrenci olunca askerlik tecilin bozulmuyor. Eğer azami süreyi doldurmadıysan yani mesela 4 yıllık bölümler için 7 yıl gibi bir süresi vardı sanırım o süreyi doldurmadığın sürece askerlik tecilin bozulmuyor.
Tecil işlemlerini yapmak için bireysel başvurularla hareket etmek isterseniz, oturmuş olduğunuz ve ikametgah adresinizin yer aldığı bölgedeki askerlik şubesine gitmelisiniz. Bu askerlik şubesi içerisinde de yine işlemlerinizi hallederek askerlik tecilinizi yapabilirsiniz.
Yükümlülerin bitirdikleri okulun dengi veya daha aşağı seviyedeki bir okula kayıt yaptırmaları ya da aynı seviyede birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte iken bunlardan herhangi birisinden mezun olmaları halinde aynı seviyede devam eden diğer öğrenimleri nedeniyle askerlikleri ertelenmez.
8. 2024 yılı içinde lise ve üzeri seviyedeki okullardan mezun olan yükümlülerden, erteleme hakkını kullanmak isteyenlerin, 31 Aralık 2024 tarihine kadar dilekçe ve mezuniyet veya ilişik kesme belgeleri ile birlikte en yakın askerlik şubesine müracaat etmeleri veya e-Devlet üzerinden başvurmaları gerekmektedir.
Zorunlu dersleri olmasa dahi en az bir seçmeli dersten sınava girmeleri gerekmektedir. Askerlik kanununda (1111 - 35 /c) yapılan değişiklikle Mesleki Açık öğretim Lisesi öğrencilerine 29 yaşına kadar askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir.
Günümüzde er olarak askerlik süresi 6 ay, yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik süresi 12 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
Askerlik; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 20-41 yaş arasındaki her erkeğin yerine getirmesi gereken bir vatan hizmetidir.
E-devlet şifresiyle sisteme girilerek arama kısmına Milli Savunma Bakanlığı asal yoklama başvurusu yazılır. Çıkan bölümde ilgili kısma girilir ve belirtilen bilgiler yazılarak işlem tamamlanır. E-devlet üzerinde erteleme işleminin yapılacağı gibi askerlik şubesinden de şahsi başvuru yaparak erteleme işlemi gerçekleşir.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
İki yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek astsubay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve astsubay astçavuş naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
1. önce aöf kaydı, 2. örgün olarak devam edilen üniversitenin askerlik tecil yapılmasını bekleme, 3. askerlik tecili yapıldığında örgün eğitimi sildirme, 4. aöf bürolarından alınan belge ile askerlik şubesine gidip tecil ettirme.
Asker Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur? Asker kaçağı olarak yakalanan yükümlüler idari para cezasına çarptırılır. Kendiliğinden gelenler her gün için yakalananlara oranla yarı oranda bir ceza öder. Yoklamada bulunmayan ve bulunmadığı halde mazeret beyan etmeyen yükümlüler yoklama kaçağı olarak kabul edilir.
Eğer tecil hakkı yok ise sevk işlemi ertelemelerin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü için yapılır ve yükümlü serbest bırakılır. Eğer yükümlü sevk tarihinde yine askere gitmez ise bu kez de bakaya kalır.
Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü; personel erteleme tekliflerinden uygun olanları onaylar ve e-Devlet Kapısı üzerinden ilgili bakanlık veya kuruma gönderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri