Dikey geçiş sınavsız olarak yapılabildiği gibi ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS)ile de yapılabiliyor.
Önlisans öğrencileri açıköğretim fakültesinin öğrenci kontenjanı sınırsız olan lisans programlarına sınavsız geçebilir.
Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Fakültesi önlisans programları son sınıf öğrencileri ve mezunları, 2022-2023 öğretim yılında Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerine dikey geçiş yapmak istiyorlarsa 2023 Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek zorundadırlar.
Lisansa Tamamlamada DGS Şart
DGS'ye girdikten sonra aldığınız puana bakılmaksızın mezun olduğunuz programa göre belirlenen lisans bölümlerine devam edebiliyorsunuz. Sınavsız lisansa tamamlama bu anlamda kaldırıldı. Artık DGS sınavına girmeden öğreniminizi lisansa tamamlama olanağınız bulunmamaktadır.
Dikey geçiş ya da diğer ismiyle iki yıllık bölümü 4 yıllığa tamamlama işlemi için ön lisans diplomanızın olması ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavına katılmanız gerekiyor. Her lisans bölümünün, dikey geçiş için belirli bir başarı sıralaması ve puanı vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Önlisans programlarının devamı niteliğindeki lisans programlarına Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile yerleşen Üsküdar Üniversitesi önlisans programları mezunları müfredatlarının entegre olması sayesinde önlisans programında aldıkları birçok dersi saydırarak 3. Sınıftan eğitimlerine başlayabilmektedirler.
2. DGS'ye kimler başvurabilir? DGS'ye başvuracak adaylarda, meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
2023 Sağlık Lisans Tamamlama Programları Kayıt Duyurusu. 02-04 Ekim 2023 tarihleri arasında tüm adaylarımız https://www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden elektronik kayıt yaptırabileceklerdir.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
Eğer en az intermediate seviyesinde İngilizce bilginiz varsa; Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelerde herhangi bir sınava girmeden lisans tamamlama eğitimi yapabilirsiniz.
YÖK'ten yapılan açıklamada, 9 Aralık 2016 tarihli, 6764 sayılı Kanun ile bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirmelerinde sınavsız geçiş uygulamasının kaldırıldığı belirtildi.
SINAVSIZ GEÇİŞ VAR MI? Meslek lisesi mezunlarının bir diğer merak ettiği konuysa sınavsız geçiş hakkıydı. ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınavsız geçiş hakkı artık yok. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı.
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Adalet ön lisans bölümü mezunları Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sonucu artık DGS ile hukuk fakültelerine geçiş yapabilecek.
Sınavsız İkinci Üniversite kayıtları 7 Ağustos - 30 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Başvuru, kayıt ve ödeme işlemleri https://basvuru.ankara.edu.tr/basvurular/ikinci-universite/giris adresinden yapılacaktır.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
Sınavsız 2. üniversite kimler başvurabilir? Sınavsız ikinci üniversiteye, aşağıdaki şartları taşıyan kişiler başvurabilir: Yükseköğretim kurumlarından ön lisans veya lisans diploması almış olmak veya halen bu programlarda kayıtlı olmak. 18 yaşını doldurmuş olmak.
Açıköğretim Fakültesi ikinci üniversite kapsamında, herhangi bir ön lisans programından mezun olan ya da öğrenciliği devam edenler, ön lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırabilirken; herhangi bir lisans programından mezun olan ya da öğrenciliği devam edenler ön lisans veya lisans programlarını tercih edebilirler.
Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans bölümlerinden veya önlisans programlarından herhangi birine okudukları veya mezun oldukları programlardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında kayıt yaptırabilirler.
Evet bu mümkün. Ön lisans okuyan birisi sadece lisans bölümüne, Lisans okuyan biri ise sadece ön lisans bölümünü okuyabilir. Lisans olanı açık öğretim olarak okuman gerekiyor.
Açıköğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.
2. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için Sağlık Lisans Tamamlama Programına ilişkin başvuru ve tercih işlemleri 06/09/2023 (Saat: 09:00) – 12/09/2023 (Saat:17:00) tarihleri arasında Başkanlığımız resmi internet sitesi üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılacaktır.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Fakültemiz Programlarına yerleşen öğrenciler kayıt işlemlerini 14-18 Eylül 2023 tarihleri arasında e-Devlet kapısı üzerinden elektronik olarak yapabilirler. Fakültemize kayıt yaptıracak olan öğrenci adayları için en kolay ve kısa yol e-Devlet üzerinden kayıt yaptırmaktır.
Diploma kırdıran öğrenciler diploma kırdırdıkları programda öğrenimlerine devam edemez. Programla ilgili tüm hakları diploma kırdırma ile sona erer. Alınacak olan diplomada "Bu diploma alan belirtmemekte sadece Ön Lisans derecesini belgelemektedir." ibaresi yer almaktadır.
DGS'ye yalnızca herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans bölümlerinden mezun olanlar girebilir. 4 senelik lisans programlarından mezun olan kişiler DGS'ye giremez. Açık öğretim fakültelerinin 2 yıllık bölümünü tamamlayan öğrencilerin de DGS'ye girme hakkı bulunmaktadır.
Meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans mezunlarını 4 yıllık örgün öğrenim görme şansına kavuşturacak olan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS), mezuniyet yılı şartı aranmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri