Sınırlı ayni haklar hak sahibine, mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birisini veya ikisini sağlayan haklardır. Bu haklar irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yüküdür.
Bir tarla kime aitse, o kişinin tarla üzerindeki hakkı mülkiyet hakkıdır (tam aynî hak). Bu kişi, tarlası üzerinde bir başkası lehine irtifak hakkı, rehin hakkı ya da taşınmaz yükü oluşturursa, o kişi sınırlı bir aynî hak elde eder.
Sınırlı ayni haklar sahibine mülkiyet hakkı gibi tam ve geniş yetkiler değil, sınırlı yetkiler veren ayni haklardır. ondan yararlanma yetkilerini (TMK. m.794); oturma (sükna) hakkı ise, sadece bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini (TMK. m.823) verir.
Sınırlı ayni haklar 3'e ayrılır: 1-İrtifak hakları (TMK 779-838) 2-Taşınmaz yükü (TMK 839-850) 3-Rehin hakları (TMK 850-970) Sınırlı ayni haklar doğduktan sonra mülkiyet hakkından bağımsız hale geldiğinden, mülkiyet hakkı sona erse bile bunlar mevcudiyetini devam ettirir, sona ermezler.
Tapu sicilinde kayıtlı olsun veya olmasın, sınırlı bir hakka malik olan kişiye sınırlı ayni hak sahibi veya sınırlı ayni hak lehtarı denir. Örneğin irtifak haklarında hak lehtarı, taşınmaz yükünde yararlanan taşınmaz maliki veya hak lehtarı, rehin haklarında rehin alan; sınırlı ayni hak sahibidir.
İlgili 23 soru bulundu
İki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Tarafların edimleri karşılıklı olarak ayni değildir, sürekli borç ilişkisidir. Kira sözleşmesi kiracıya şahsi hal sağlar, ayni hak sayılmaz. Yani kira sözleşmesinden kaynaklanan ilişkiler herkese karşı değil sadece kiraya veren tarafından ileri sürülebilir.
Ayni haklar bakımından hak sahiplerine en geniş yetkileri veren sınırsız ayni hak, mülkiyet hakkıdır. Ayni hakların bir bölümünü oluşturan sınırlı ayni haklara örnek olarak irtifak, geçit, rehin ve taşınmaz yükü hakları gösterilebilir. Bu haklarda mülkiyet hakkındaki hakkın sınırlı kullanımı söz konusudur.
Gerçekten sınırlı ayni haklar, sahiplerine mülkiyet hakkından doğan kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkilerinin hepsinin değil, bunlardan bir veya ikisini, örneğin yalnız kullanma veya yalnız yararlanma yetkilerini verirler.
Oturma hakkı, intifa hakkının bir türü olarak kabul edilen bir sınırlı ayni haktır (Y14HD-K.2015/8116). Sınırlı ayni hak olduğundan oturma hakkı sahibi, hakkın konusu yeri ancak konut olarak, oturmak için kullanabilir. Oturma hakkı, sadece oturmaya elverişli gayrimenkuller üzerinde kurulabilir.
Bir kısım sınırlı ayni haklar hem taşınırlar hem de taşınmazlar üzerinde kurulabilir. İntifa ve rehin hakları bu haklardandır. Buna karşılık intifa dışındaki irtifak hakları ve taşınmaz yükü sadece taşınmazlar üzerinde kurulabi lir, taşınırlar üzerinde bu tüp sınırlı ayni hakların kurulması mümkün değildir.
Ayni haklar kendi içerisinde mülkiyet ve sınırlı ayni haklar olarak ayrılmakta olup, sınırlı ayni haklar içerisinde yer alan irtifak hakları kapsamında üst (inşaat) hakkı, oturma (sükna) hakkı, intifa hakkı, kaynak hakkı ve diğer irtifaklar olarak ayrılmaktadır.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
Ayni hak, sahibine sağladığı yetkilere göre, mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni haklar olmak üzere ikiye ayrılır.
potek, bir kişisel alacağın teminat altına alınmasını amaçlayan ve bir taşınmazın değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir aynî haktır. Diğer mutlak haklar gibi ipotek de herkese karşı ileri sürülebilir ve rehinli alacaklıya önce- likle alacağını alma hakkı verir.
Buna karşılık ayni imkan ayni haklarda söz konusu değildir; ancak kanunda öngörülen ayni haklar kurulabilir. Buna sınırlı sayıda olma (numerus clausus)ilkesi denir.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Eğer bir süre sınırlaması yapılmamış ise oturma hakkına sahip kişinin bu hakkı yaşamı boyunca devam etmektedir. Hak sahibinin ölmesi durumunda oturma hakkı niteliği gereği mirasçılara geçmeyecektir.
Diğer bir deyişle, Eşyaya Bağlı Borç, bir kimsenin bir şey üzerinde sahip bulunduğu Ayni Hak ve Zilyetlik dolayısıyla Borcun Konusu Olumlu Edimin Alacaklısı veya Borçlusu olmasıdır.
TMK m. 824/I uyarınca oturma hakkının kapsamı genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir. Görüldüğü üzere, oturma hakkı sahibinin kişisel ihtiyaçları, hakkın kapsamını belirlerken ön planda tutulmuştur.
Zilyetlik “doktrine göre hukukun koruduğu bir durumdan ibaret uygulamaya göre ayni bir haktır”. Zilyetliğin Konusu Ayni hakların konusu olabilen taşınır ve taşınmaz eşyalar, zilyetliğe de konu teşkil ederler. Ayni haklara konu olmayan; -Bütünleyici parçalar, asıl eşyadan ayrı olarak zilyetliğin konusu olabilirler.
Aynî hak, sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya (vasıta sız) bir hak bahşettiği halde; şahsî hak, hak mevzuu üzerinde borç lu vasıtasıyla tesis edilebilir.
Medeni Kanun'un 1011. maddesinin 1.fıkrasının 1.bendinde «Ayni Hak İddia Edilmiş olması» konusu düzenlenmektedir. Buna göre, Tapu Kütüğünde hak sahibi olarak kayıtlı olan kimseye karşı herhangi bir üçüncü kişi Ayni Hak İddiasında bulunursa, bu iddia Tapu Kütüğüne geçici olarak şerh verilebilir.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Sözlesmede aksi kararlastırılmamıssa taraflardan herbiri bk md 262 de belırtılen kurallar uyarınca feshı ıhbar edebilir. Kiraya veren veya malik kira tespit davası açabilir. Kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en geç 15 gün önce ihtar veya dava dilekçesi davalı kiracıya tebliğ edilerek dava açılabilir.
O halde kiracı, kiralanan şeyi, kendi hakkının devamı süresinden daha uzun zaman için alt kiracıya kiralayamaz. Kiranın sona ermesi ile kiralayan, alt kiracıyı da çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri