SOCAR (Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi); petrol ve gaz yatakları arama, petrol üretme, işleme ve dağıtımı, petrol ve petrokimya ürünlerinin yurt içi ve yurt dışı pazarlara satışı ve doğal gaz tedariki faaliyetlerinde bulunmaktadır.
Devlet şirketi ve ulusal petrol şirketi grupuna dahildir. Azerbaycan'ın iki rafinerisi ile tüm petrol ve gaz boru hatlarını işleten SOCAR, aynı zamanda uluslararası konsortiyumların ülkede gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz projelerine de nezaret etmektedir. Merkez binası SOCAR Tower'dir.
SOCAR Turkey Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve SOCAR Türkiye grup şirketi Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Anar Mammadov, 1971 yılında Bakü'de doğdu. Azerbaycan Tıp Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamladı. Ardından Bakü Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden mezun oldu.
Türkiye'nin en büyük entegre endüstri grubu olarak petrokimya, rafinaj, doğal gaz ticaret, iletim ve dağıtım sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz.
KİŞİLİK BİR AİLE
5 bin 600 kişilik çalışma ekibimiz ve yüklenicilerimiz ile birlikte dolaylı istihdam sağlıyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Fortune 500 Türkiye 2022 Listesi'nde Petkim 22., Bursagaz 244. Kayserigaz ise 371. sırada yer aldı. SOCAR Enerji Ticaret ise bu sene ilk kez yer aldığı listeye 71. sıradan girmeyi başardı.
CEO. Elchin Ibadov, Chicago Illinois Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, 2002 yılında World Trade Center Chicago'da Araştırma Uzmanı olarak çalışmaya başladı. 2003 yılından başlayarak 11 yıl boyunca PwC'de çeşitli görevlerde bulundu.
İzmit Rafinerisi, 1961 yılında 1 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesi ile üretime başlamıştır. Yıllar içinde gerçekleştirilen önemli kapasite artırımları ve dönüşüm ünite yatırımları sonucunda rafinerinin tasarım kapasitesi, 2019 yılında 11,3 milyon ton/yıl olarak tescil ettirilmiştir.
SOCAR 8'i İstanbul Havalimanı'nda, 2'si Kuzey Marmara Otoyolu'nda, 2'si Aliağa'da ve sonuncusu Yalova RO-RO Gümrük Terminali'nde olmak üzere bünyesinde bulunan 13 adet istasyon ve diğer 100 adet anlaşmalı bayi ile toplamda 113 ayrı noktadan Türkiye geneline kesintisiz akaryakıt dağıtım hizmeti veriyor.
Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da ambulans, itfaiye araçları, AFAD ve diğer kuruluşların kurtarma araçlarına ücretsiz benzin ve motorin desteği sağladığımız Hazar akaryakıt istasyonlarının listesi.
SOCAR, Azerbaycan'ın gaz dağıtımını yürüten Azerigaz Şirketi ve ülkede tüm petrokimya üretim faaliyetlerini yürüten Azerikimya Devlet Şirketi'ni satın alarak kendi akaryakıt dağıtım ağını kurdu ve ülkedeki ilk petrol-gaz işleme ve petrokimya kompleksi yatırımına başladı.
Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olan SOCAR, Galatasaray'ın 2023-2024 sezonunda Enerji sponsoru ve Erkek Futbol Takımı Avrupa Kupası maçlarının forma göğüs sponsoru oldu.
Anlaşmaya göre SOCAR, Galatasaray'ın “Avrupa Kupaları Forma Göğüs Sponsoru ve Enerji Sponsoru” oldu. Galatasaray Futbol Takımı, 2023 – 2024 sezonunda UEFA kapsamında oynayacağı tüm resmi müsabakalara (Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi dahil) formasında SOCAR logosu ile çıkacak.
2008 yılından beri enerji alanında Türkiye'de önemli yatırımlara imza atan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın, STAR Rafinerisi'ni toplam 6,3 milyar dolar yatırımla Türkiye'ye kazandırdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, rafinerinin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki en ...
Şirket. Petkim, 50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle bugün Türk sanayisinde en önemli hammadde üreticilerinden biri durumundadır. Petkim'in ürettiği hammaddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinin önemli girdileridir.
Termoplastik, elyaf, boya hammaddesi gibi yüksek katma değerli ürünlerimiz ile plastik, kimya, ambalaj, boru, boya, inşaat, tarım, otomotiv, elektronik, tekstil, ilaç, deterjan, kozmetik gibi sayısız sektöre hayat veriyoruz.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin %51 oranındaki kamu hissesi SOCAR&Turcas Ortak Girişim Grubu'na 2,04 milyar ABD doları bedelle 30 Mayıs 2008'de devredildi.
PİYASA DEĞERİ 11 MİLYAR DOLAR
Socar'ın bugüne kadar Petlim, Petkim, STAR Rafineri ve TANAP dahil yapılan yatırım harcamaları da 14,2 milyar doları buldu.
Socar Türkiye'nin CEO'su Zaur Gahramanov'a göre bugün şirketin değeri son yatırımların da etkisiyle 11 milyar dolar civarında.
Şirket'in hisselerini elinde bulunduran hissedarlık yapısı yandaki gibidir. Şirketin ana ortağı Enerji Yatırımları A.Ş., Koç Holding A.Ş., Koç Ailesi ve bunlar tarafından sahip olunan şirketler tarafından kontrol edilmektedir.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır.
Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı SOCAR Türkiye, faaliyet alanlarının tamamında ülkenin ekonomik kalkınması adına çalışmalarını sürdürüyor. Sağladığı katma değer ve hayatın her alanına dokunan hammadde üretimiyle enerji sektöründe öncü rol üstleniyor.
Türkiye'nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi olarak sanayiye yüksek kalitede hammadde girdisi sağlıyoruz. Çevik iş modeli altında sunduğumuz petrokimyasal çeşitliliğiyle ülke ekonomisine katkıda bulunurken; verimlilik, devamlılık ve yenilikçi teknolojiler odağında sürdürülebilir kalkınmaya hizmet ediyoruz.
Tarih: 02 Ekim 2023 19:34:37
Rafineri Holding, yarımadamızda rafinericilik faaliyeti gösteren STAR Rafineri A.Ş'nin yüzde 99,99'una sahip olan SOCAR Turkey Yatırım A.Ş'nin yüzde 59,99 oranında payına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri