Halkın geçimini sağladığı en önemli tarım ürünleri pamuk, tütün, domates, zeytin, mısır ve buğday sayılabilir. Yeraltı zenginlikleri olarak perlit rezervi, linyit, granit ve taşocakları, altın madeni bulunmaktadır. Doğal kaplıca suları ve su kaynakları yönünden de zengindir.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Bergama'ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler arasında; Bergama köftesi, karanfilli leblebi, balık köftesi, kabak çiçeği dolması, tulum peyniri, subye yumurtası ve tarihi Bergama (Arasta) Çarşısı'nın ünlü karadut suyu yer almaktadır.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen Bergama'da Akdeniz iklimi hâkimdir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı 15-20 derece arasındadır. Rüzgârlar yaz ve kış kuzeyden yıldız, kuzeydoğudan poyraz, kuzeybatıdan karayel eser. Lodos ve batı rüzgârları yağmur getirir.
Bergama, İzmir`in kuzeyinde, Bakırçay Havzasında yer alır. Doğuda Kınık, batıda Dikili, güneyde Aliağa, kuzeyde ise Balıkesir ve Manisa illeri ile çevrilidir. İl merkezine uzaklığı 107 km`dir. İlçenin yüzölçümü 1.720 km2`dir.
İlgili 34 soru bulundu
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Beylikler ve Osmanlı döneminde büyük miktarda Yörük grubu, fethedilen bu topraklara gelmiştir. Bergama'yı bir Türk yurdu haline getirmiştir.
Bakırçay'ın kuzeyinde, antik Pergamon kentinin yer aldığı yamaç üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Soma ve Kınık, kuzeyinde Burhaniye ve İvrindi, batısında Ayvalık ve Dikili, güneyinde ise Aliağa ile çevrilidir. İzmir il merkezine uzaklığı 107 km ve deniz kıyısına uzaklığı 30 km'dir.
Halkın geçimini sağladığı en önemli tarım ürünleri pamuk, tütün, domates, zeytin, mısır ve buğday sayılabilir. Yeraltı zenginlikleri olarak perlit rezervi, linyit, granit ve taşocakları, altın madeni bulunmaktadır.
Bergama'dan ne alınır diye araştırma yaptığınızda yöreye özgü magnetler, rengarenk farklı boyutlarda anahtarlık ürünler, aynalar, metal kutular, çeşitli biblo ve objeler gibi seçenekler karşınıza çıkmaktadır. Yöreye özgü hediyelik alternatiflerini inceleyebilir ve değerlendirebilirsiniz.
Bergama sahip olduğu, zengin tarihi ve kültürel değerleriyle insanlığın çok değerli hazinelerindendir. İlçe merkez ve çevresinde Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli ziyaret yerleri vardır.
14. ve 15. yy'larda Bergama büyük gelişim göstermiş, önemli yapılar inşa edilmiş, şehir Bakırçay Ovası'na doğru genişlemiştir. Kent, 1868 yılına kadar Balıkesir Sancağına, 1868 yılında Manisa Eyaleti'ne ve 1890 yılında da İzmir İli'ne bağlanmıştır.
Çarşamba Ve Cumartesi Pazarları Bugün Cumartesi Pazarının Kurulduğu Yerde Açılacak Olup, Saat 19.00'da Kapanacaktır. Sebze ve meyve alışverişlerinizi maske takarak sosyal mesafe kuralına uygun yapmaya dikkat etmenizi rica ederiz.
O zaman Bergama'nın adı Parg-a-uma idi. Perg=Berg Arapçadaki “Burç” anlamına gelir, kale demektir. Uma ise, “halk” demektir.
İzmir Bergama Pitane Antik Sahili
Bu dönemde Elaitikos, yani şimdiki adıyla Çandarlı Körfezinin kuzeyinde yer alan bir kasaba olan Pitane, denizde bir boynuz gibi uzanır. Bergama Çandarlı burnunda bugün Antikçağ'a ait pek bir kalıntı kalmamış. Ama hala çok güzel bir manzarası var ve buradan denize girmek muhteşem.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Bergama, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir.
Unutmadan söyleyelim antik kent oldukça tepede bulunduğu için Pergamon Antik Kenti'ne giden teleferikler kurulmuş. 2023 yılı için öğrenci 120 TL, tam 160 TL'ye antik kente geçebiliyor. Teleferik ücretini sadece giderken ödüyorsunuz dönerken karşıya geçmek için tekrar ücret ödemenize gerek kalmıyor.
Bergama - Ayvalık arası yaklaşık olarak 54 km'dir. Kamil Koç ile Bergama - Ayvalık seyahatiniz tahmini olarak en az 45 dakika saat sürer.
Araçla tepeye çıktıktan sonra tam tur için 1.30-2 saat zaman harcıyacağınızı bilerek planlama yapmalısınız. Kalıntı çok ancak ayakta olan yapılar az. İnsan Zeus Sunağının Almanya'da sergilendiğini düşününce kahroluyor. Amfi tiyatro çok büyük ve dik.
Pergamon antik kentinin kurulduğu Bakırçay havzasında, prehistorik dönemlere kadar uzanan yerleşim izleri, Pergamon'un kurulduğu tepe'de M.Ö 7.-6.ve 5.yy. işaret eder. “kale” veya “müstahkem mevkii” anlamına gelen “Perg” veya Berg” Pergamon adını oluşturur.
Pergamon Krallığı veya Bergama Krallığı, (Yunanca:Βασίλειο της Περγάμου) Batı Anadolu'da başkent Pergamon (bugünkü Bergama) olmak üzere kurulmuş devlettir.
Pergamon kentinin Akropol'ü (kentin yukarı bölümü), Bakırçayı'nın suladığı ovaya egemen bir tepenin üzerinde yer alır. Büyük bir kale görünümündeki Akropol'ün ana kapısına varmadan solda Heroon'un kalıntıları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri