İradi temsil, vergi mükellefinin vergi konusu faaliyet çerçevesinde yapılması gereken ödevlerin yerine getirilmesi hususunda üçüncü kişileri kendi irade beyanıyla yetkili kılmasıdır(Tosuner ve Arıkan, 2009:49).
İradi temsil, tarafların veya kanunî temsilcilerinin iradelerine dayanan temsildir. Örneğin, davacının kendini temsil etmesi için vekil ataması.
Temsilin temeli iradi temsildir.İradi temsil, temsilcinin temsil yetkisi olmadan kurduğu sözleşmenin eksikliğini gidermek için tamamlayıcı işlem olarak tanımlanır. İradi temsil yetkisi bir hukuki işlemle temsilciye verilir, bu kavrama yetkilendirme denir.
Temsil yetkisi verenin medeni hakları kullanma yeterliğine sahip olması yeterlidir. Yani tam ehliyetli olması gerekir. Temsilcinin de temyiz kudretine sahip olması yeterlidir. Temsilci hukuki işlemi temsil olunan adına yaptığı için kendisi borç altına girmez.
Temsil yetkisi iradi olarak veya kanunda belirtilen sebeplerle sona erebilir. Özellikle aksi açıkça kararlaştırılmamışsa veya işin niteliğinden aksi anlaşilmiyorsa, temsil edilenin veya temsilcinin; ölümü, gaiplik kararı, fiil ehliyetini kaybetmiş olması, iflası ile temsilcinin temsil yetkisi sona erer (BK. m. 35).
İlgili 19 soru bulundu
Ticari Temsilcinin Temsil Yetkisinin Kapsamı
Ticari temsilciler, iyi niyetli 3. kişilere karşı poliçe, çek, bono düzenleyebilir, mal alıp satabilir, borç altına girebilir ve borç verebilir, sözleşme yapabilir ve sözleşmeyi feshedebilir. Bütün bunlar genel yetki niteliğindedir.
Ticari Temsilcinin atanması şekle bağlı değildir. Ticari Temsilci; Ticari İşletme için atanabilir; Esnaf İşletmesi için atanamaz. Ticari Temsilci, ticari işletme ile ilgili olan işlemleri taciri temsil ile görevlidir. Bu temsil yetkisini ticaret unvanı altında kendi imzasıyla gerçekleştirir.
İşyerinde yetkili sendika bulunmaması halinde;
Seçim, vardiyalı çalışanlarında oy kullanmasına imkan verecek şekilde ve gizli oy ile işyerindeki çalışanların en az yarıdan bir fazlasının katılacağı bir oylamayla yapılır. En fazla oy alan aday veya adaylar çalışan temsilcisi veya temsilcileri olarak ilân edilir.
Anonim şirketleri temsil yetkisi yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu temsile yetkili kişileri tescil ve ilan eder, temsil şeklini belirler ve dilerse temsil yetkisini devredebilir. Ancak her durumda en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisinin olması zorunludur.
İradi temsil, vergi mükellefinin vergi konusu faaliyet çerçevesinde yapılması gereken ödevlerin yerine getirilmesi hususunda üçüncü kişileri kendi irade beyanıyla yetkili kılmasıdır(Tosuner ve Arıkan, 2009:49).
TEMSİL TÜRLERİ
Temsilin çeşitli türleri vardır. Nitekim temsil doktrinde; dolaylı temsil, doğrudan temsil; yetkili temsil, yetkisiz temsil gibi ayrımlara tabii tutulur.
Temsil, doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci,Doğrudan temsil durumunda başkasının adına ve hesabına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder.
Temsilci, başkasının nam ve hesabına eylemlerde bulunarak, temsil ettiği kişiyi hak sahibi veya borçlu kılabilen kişidir. Temsilci, temsil yetkisini bir kanun hükmünden almış ise kanuni temsil söz konusudur. Bu tür yetkiye sahip olan kitiye de kanuni temsilci denilir.
HMK m. 74 ve m. 82 ile CMK m. 130'da da “müvekkil” ifadesi kullanılmaktadır. Uygulamada, “müvekkil” tabiri yerine “vekil eden” ifadesinin kullanıldığına da sıkça rastlanmaktadır.
Dar anlamda taraf değişikliği, açılmış ve görülmekte olan bir davada, davanın taraflarından birinin davadan ayrılması ve onun yerini üçüncü kişinin almasıdır.
Her peygamberin görevi, kendisine Cebrail ile ulaştırılan vahyi, insanlara eksiksiz bir şekilde ulaştırmaktır. İslam literatüründe bu görev, tebliğ olarak nitelendirilir. Temsil ise, peygamberlerin dinin gerekliliklerini insanlara bizzat yaşayarak göstermesidir.
Genelgede belirtildiği üzere temsilcilerin, kendisine asaleten diğer yetkiliye/yetkililere vekaleten tek imza ile tüzel kişiliğin temsil edilmesi mümkün olmayıp, müşterek temsilcilerin birlikte içlerinden birine/birilerine ya da 3. kişiye/kişilere vekalet verebileceği düşünülmektedir.
İrade bozukluklarını; hata (yanılma), hile (aldatma) ve ikrah (korkutma) olarak üç başlık altında inceleyebiliriz.
MADDE 7 – (1) İşyerinde görevlendirilecek çalışan temsilcisi sayısı aşağıdaki şekilde belirlenir: a) İki ile elli arasında çalışanı bulunan işyerlerinde bir. b) Elli bir ile yüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde iki. c) Yüz bir ile beş yüz arasında çalışanı bulunan işyerlerinde üç.
Temsil kurumunda bir hukuki işlemi başkası adına yapan kimseye “temsilci”, temsilcinin adına hareket ettiği kişiye “temsil olunan”, temsilcinin kendisiyle hukuki işlem yaptığı kişiye de “üçüncü kişi” denilir. Temsil yetkisi, temsil olunanın hukuki işlemler kurma yetkisinin ve ehliyetinin bir parçasıdır.
Hukuk tekniği yönünden temsilcinin bizzat kendisi ile sözleşme yapma- sına bir engel bulunmamaktadır.
A.Ticari Temsilci (Ceo)
3-Taciri temsil yetkisi vardır. 4-Taciri temsil yetkisi en geniş yetkili yardımcıdır.
Bir örnek vermek gerekirse bir şirketin genel müdürü hukuki bakımdan şirketin ticari mümessilidir ancak, idari bakımdan da, yürütme organının bir parçasıdır. Ticaret şirketleri organları aracılığıyla idare ve temsil edildiğinden, ticari mümessil tayin etme yetkisi de bu organlara aittir.
yetkili bir temsilci tarafından bir başkası adına ve hesabına yapılan hukuki işlemin sonuçları, doğrudan doğruya temsil olunanı bağlar, alacak ve borçları temsil olunana intikâl eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri