Aşırı soğan tüketilmesi migren şikâyetlerini arttırır ve baş ağrısına neden olabilir. Kuru soğanda bulunan kükürtlü bileşikler aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye benzer etkiler yaratabilir.
Potansiyel Yan Etkileri
Alerji olsun veya olmasın bazı insanlar soğana dokunmakla bile alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. İntolerans gelişebilir. Mide ekşimesi, kramp, ishal ve gaz sorunlarına sebep olabilir.
Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir. Yani reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların çiğ kuru soğan tüketmekten mümkün mertebe kaçınması gereklidir.
Eski zamanlardan beri tedavi amaçlı kullanılan soğan özellikle baş ağrısı, kalp hastalıkları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılmıştır.
Özellikle çiğ olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi soğan da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek alt özofagus sfinkterini gevşetebilir. Ek olarak soğan geğirmeye neden olabilecek zengin bir fermente lif kaynağıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Soğan Alerjisi Teşhisi
Soğan alerjisinin teşhisinde yaygın kullanılan yöntemler şunlardır: Deri delme testi: Bu testte çok az miktarda bir soğan alerjeni derinizin altına yerleştirilir ve bu bölge 15-20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede bir kızarıklık ya da kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir.
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz. Kafein vücutta 12 saat boyunca kalır. Uyku sorununuz varsa çay, çikolata, kola ve öteki kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız.
Sarımsağın baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma ve kanama bozukluklarına neden olabileceği belirtildi.
Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan soğan, sarımsak, posalı, potasyum ve magnezyum içerikli besinler bol tüketmelidir.
Bazı yiyecekler migren ağrılarını güçlendirir. Bu yiyeceklerden hangisinin migreninize iyi gelmediğini bilmeli ve ondan uzak durmalısınız. İşte bu yiyeceklerden bazıları: peynir, süt ve süt ürünleri, muz, bira, şarap, tuz, soya sosu, avokado, çikolata, fındık, soğan, turunçgiller en çok ağrı veren yiyeceklerdir.
- Yapılan araştırmalarda soğan suyunun kan basıncını dengelediğinden; damarı sertleşmesi, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarına yakalanma riskini aza indirdiği gözlenmiştir. - Soğanın içerisinde bulunan GPCS adı verilen madde kemiğin daha güçlü olmasını sağlar.
Soğan nasıl tüketilmelidir, soğan hem yemeklerde hem de çiğ olarak tüketilebilmektedir. Yemeklerde kullanıldığında hem yemeğin lezzetini arttırır hem de yemeğin vitamin oranını arttırmaktadır. Soğan belirtildiği gibi hem yemeklerde hem salatalarda hem de kürlerde kullanılabilir.
Soğan, antibiyotik ve anti bakteriyel özellikleri sayesinde hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza destek olur. Uykusuzluk çekenlerin derin bir uyku çekmesine yardımcıdır. Soğan yediğiniz akşamlar daha rahat uyuduğunuzu biliyor muydunuz? Soğan daha derin uyumanıza destek olur.
Özellikle çiğ soğan iştah açıcı özelliği nedeniyle kilo sorunu ve reflü, bağırsak-mide ülseri rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketmemelidir.
Süt için: Soğan ya da sarımsak içeren bir yemek sonrasında içilen bir bardak süt sülfür içeren bileşiklerden kaynaklı kötü kokunun azaltılmasına yardımcı olur. Araştırmalar tam yağlı sütlerin yağsız sütlere kıyasla kötü kokuyu gidermede daha etkili olduğunu göstermiştir.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Soğanı sıcak, rutubetli, nemli ortamlarda bırakırsan çürümeye başlar. Çürümenin de ilk belirtisi filizlenmesidir. Kuru soğanın filizleri de kendisi de bu aşamadan sonra yenmez, zararlıdır.
Kahve, çikolata, yeşil çay, kola, siyah çay vb. içeceklerde bulunan kafein, tüketildikten kısa bir süre sonra kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Siyah çay, ülkemizde en sevilen ve en çok tüketilen içecek. Sabah kahvaltısından uyku saatine kadar günün her saatinde tüketiliyor.
Peki, kuru soğan baş ağrısı yapar mı? Aşırı soğan tüketilmesi migren şikâyetlerini arttırır ve baş ağrısına neden olabilir. Kuru soğanda bulunan kükürtlü bileşikler aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye benzer etkiler yaratabilir.
Colorado Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, soğan tüketiminin uyku kalitesini artırdığı ortaya çıktı. Bağırsak sağlığını besleyen soğanın içinde aynı zamanda stresi azaltan lifler de var.
Çiğ soğan, sarımsak ve pırasa yemezdi, melekleri incitmemek için. Fakat başkalarının yemesine müsaade ederdi. Hatta bir beldeye gelince orada en önce buranın fahsından, yani soğan, sarımsak, pırasa gibi sebzelerinden yemek tavsiye edilmiştir. Bunlar C vitamini vesilesiyle muafiyeti (bağışıklığı) kuvvetlendirir.
Soğanın zararları yok denecek kadar azdır. Bunlar; – Yemek borusunda yanma hissi verebilir. -Mide ekşimesine yol açabilir.
Gece kül dökülmez ve küle basılmaz. Külün içinde cinlerin olduğuna inanılır. Ayakta pantolon giyilmez, Şeytan ayağını sokar derler. İlk önce sağ ayakla giyilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri