- Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
Portakal, incir, kiraz, marul, mercimek, soğan, üzüm, alkol, sigara, beyaz ekmek, sarı kantaron, peygamber çiceği yenmemeli. Bu gıdalar basur yakınmalarını artırır, iyileşme sürecini yavaşlatır.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Doktor önerisiyle yaşam ve beslenme alışkanlıklarının edinilmesi; bununla birlikte ilaç kullanımına başlanması ile herhangi bir ilerleme sağlanamazsa skleroterapi, lazer tedavisi, infrared koagülasyon, hemoroidektomi, longo hemoroidopeksi, THD ameliyatı kullanılacak bazı tedavi yöntemleri arasındadır.
- Günlük tüketilen bir parça çiğ soğan vücudu enfeksiyonlara karşı korur doğal olarak iltihap oranını düşürür bununda akabinde eklem rahatsızlıklarına da iyi gelir.
İlgili 43 soru bulundu
MİDE ASİDİNİZİ ARTTIRIR
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar. - Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur. - Yüksek kan şekerini düzenler.
Beyaz Pirinç: Basuru azdıran beyaz pirinç tüketilmesi durumunda şikayetleri çoğaltacak ve hemoroidin daha fazla olmasına sebep olacaktır. Konserve Gıdalar: Konserve gıdaları fazla tüketmek de basura neden olmaktadır.
Bu kadınların saç tokası gibi bir lastiğin anoskop olarak adlandırılan ve makat içine yerleştirilen bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle o hemoroid (basur) damarı boğulmuş olur, çürür ve 5-7 gün içinde bant kendiliğinden düşer ve bu bölümde küçük bir ülser oluşur.
Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde basıncın artmasına bağlı damarların şişmesi ile oluşur. Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
Hemoroid tedavisinde etkilidir
Hemoroid, ya da halk dilinde basurun giderilmesinde, içine bir miktar zeytinyağı katılmış bal tüketiminin etkili olduğu saptanmış.
Bol bol meyve ve sebze tüketimi, günük 20-30gr lif tüketimi ve günlük 2.5 litre su tüketimi önerilir. Ayrıca hemoroid hastalarının kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut, tarçın gibi yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.
İltihap karşıtı özelliğinden dolayı sarımsak, hemoroidleri tedavi etmek için kullanılır. Damardaki enfeksiyonları yok eder ve herhangi bir zararı da yoktur.
Bazı gıdalar basur belirtilerini şiddetlendirip ağrılara ve kanamalara neden olabilir. Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler (kola, yeşil çay gibi) basuru tetikleyen içecekler arasında ilk sıralarda gösterilmektedir. Kafein, vücudun susuz kalmasına neden olur.
Yapılan egzersizler bacak ve karın kaslarını uyararak hemoroidin sebep olduğu rahatsızlığı giderirken aynı zamanda bağırsak hareketlerini kontrol altına alarak sorunsuz bir çalışma imkanı tanır. Doğru tekniklerle uygulanan egzersiz ve yürüyüşler hemoroide iyi gelen seçenekler arasında yer alır.
- A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Anal bölgede makatta kaşıntı, kanama, rahatsızlık hissi gibi belirtilerle kendisini gösteren hemoroid yaşam kalitesini de etkileyen bir sağlık sorunu. Pek çok kişinin çekinip doktora başvurmadığı hemoroid, kolaylıkla tedavi edilebiliyor.
Limon suyu, kılcal damarları ve kan damarı duvarlarını güçlendirerek basuru rahatlatıcı besin maddeleri içerir. Pamuğu taze sıkılmış limon suyuna batırın. Basura uygulayın. Hafifçe karıncalanma hissedeceksiniz ancak bir süre sonra rahatlatacaktır.
Haftada iki kez kurubaklagil tüketin: İyi bir protein kaynağı ve posa bakımından zengin olan kuru fasulye, nohut, bulgur ya da mercimek haftada iki kez tüketilince bağırsakları yumuşatır ve hemoroid yakınmalarını azaltır.
Domates içerdiği çözücü asit sayesinde basur memelerinin ağrılarını dindirerek zamanla yok olmasını sağlar. Meyvelerden özellikle ananas, kavun ve avokado basur tedavisinde etkilidir.
Sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişiler soğan tüketebilirler. Düzenli bir şekilde soğan tüketmek sindirim sistemi ile bağırsakları da temizleyerek rahatlamasını sağlar.
Soğan, içeriğinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde sindirimi destekleyen, bağırsaklardaki bakteri dengesini iyileştiren ve bağışıklık sistemine fayda sağlayan zengin bir probiyotik kaynağıdır.
Kalp hastalıkları, kanser ve diyabete karşı koruyucu etkisi olan antosiyaninler ise özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunur. Araştırmalar beslenmelerinde soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri