Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Soğan 2 yılda yetişen bir sebzedir. Genelde soğanın ilk yıl yumrusu, ikinci yıl ise tohumu oluşur. Ülkemizdeki bazı soğanlar ise 3 yılda yetişir. Bu 3 yıllık soğanların ilk yılında arpacık soğan, diğer 2 yıllarında ise sırasıyla yumru ve tohum oluşur.
Soğan kumlu-killi ve humuslı topraklarda iyi yetişir. Ekilecek tarla, sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülüp kesekli olarak bırakılmamalıdır. Ekim mevsiminde, toprak tava geldiği zaman diskaro ve tırmık geçirilerek, kışın yağış ve donlarıyla dağılan kesekler düzlenmeli ve ekim yapılmalıdır.
Soğan tohumu ilkbahar, yaz ya da sonbahar aylarında ekilen bir tohumdur. Soğan tohumunu ekmek için toprak ısısının 10 ile 20 derece olması gerekir. Soğan tohumlarını öncesinde nemli bir bezin içinde bekletmek ve daha sonra ekerken üzerini de toprakla doldurmak gerekir.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir.
Soğan bebeklerin ilk gıdalarından biri olmak için uygun bir aday değil. Ama endişelenmeyin bebeğiniz soğanın besleyici özelliklerinden faydalanmak için çok da beklemeyecek. Eğer bir sindirim sorunu yaşamıyorsa 7-8. aylardan sonra soğanla tanıştırabilirsiniz.
Soğan Hangi İklimde Yetişir? Hemen hemen her iklime uyum sağlamış olsa da, çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu dışında kalan her bölgede yetiştirilebilir. Soğan, erken gelişme evresinde serin havaya ihtiyaç duyar. Bu dönemde sıcaklık yaklaşık 13 derece olmalıdır.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Topraktaki nemi kullanarak çimlenen tohumlar, ortalama 2-3 cm derine atılıyor. 25-30 cm sıra arası, 8-12 cm sıra üzeri mesafe bırakıyor.
Soğan Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur? Tohumu alınacak soğanlar belirlenir ve soğan olgunlaşınca bir sonraki yıl tohum elde edilinceye kadar toprakta bırakılır. Yaz ortalarında bu soğanların dikkatle izlenmesi önemlidir. Tohum kafalarında siyah tohumlar belirginlik kazanınca kafanın altından saplar kesilerek toplanır.
2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Çok fazla nemli bir toprakta yetiştiriyorsanız çok fazla sulama yapmamalısınız çünkü bu taze soğanların çürümesine sebep olur. Soğanlar en fazla baş bağlamadan olgunlaşma evresine geçene kadar suya ihtiyaç duyarlar. Tam büyüme dönemlerine geldiklerinde haftada bir sulama yeterli olacaktır.
Bir Allium türü olarak, arpacık soğanının tadı sıradan soğan ile benzerdir, ancak daha hafif bir tada sahiptir. Soğan gibi dilimlendiğinde çiğ arpacık soğanı da insan gözünü tahriş eden maddeler salgılar ve bu da gözyaşı üretimine neden olur.
Yumurta ve sütü de birlikte ayrı bir kapta çırpın. Açılan soğanı kurulayıp önce unlu sonra yumurtalı sonra tekrar unlu karışıma bulayın. Buladığınız malzemelerin soğan parçaları arasına güzelce girdiğinden emin olun. Güzelce kapladığınız soğanı bir kevgir yardımıyla yağa alın ve tencerenin ortasında tutarak kızartın.
Adet döneminde uygulanmasının hiçbir sakıncası olmayan soğan kürü, gebe kalmak isteyenler tarafından adet bitiminden sonra 7 gün içinde başlamalıdır.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Ocak-Mart ayları arasında ekilen soğanın hasat zamanı Temmuz-Eylül arasıdır.
yeterince büyüyen ve filizlenen soğanlarınızın en dış katmandaki kabuğunu soyup, içerdeki filizlere ve özellikle kök kısmına zarar vermeden soğanı bıçakla nazikçe ikiye ayırın. filizi köküyle beraber kalıp şeklinde çıkardıktan sonra güneş ve su alması şartıyla saksınıza soğanlarınızı ekebilirsiniz.
işlenmiş toprağa soğan tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
SOĞAN BAŞI:
Yaprakların kalınlaşması ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri