Kuru soğanın faydalarının yanında birçok hastalığa, vücut problemine iyi geldiği belirtiliyor. Kuru soğan burun tıkanıklığı durumlarında tüketilebilir. Daha rahat nefes almayı sağlar.
Kesik bir soğanı sadece koklamak tıkalı burunu akıtarak tıkanıklığı geçirebilir ve burun kanallarını açabilir. Aynı etki acı baharatlarla, örneğin pul biber ve kırmızıbiberle de elde edilebilir.
Bir tencereye 2-3 bardak dolusu su doldurup kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin. Soğanın güçlü kokusu aynı mentol gibi, burun tıkanıklığını açmak için kullanılabilir. Koku, burun kanallarında biriken mukusu yumuşatarak akmasına ve burnun açılmasına yardımcı olur.
Soğanı dörde bölüp yatak odasına koymanın faydaları ise şaşırtıcı. Soğanın yayacağı antioksidan özelliği sabaha kadar sizi dinç tutacak. Yattığınız odaya soğan koymak ayrıca oda içerisindeki mikropları öldürmek için de faydalı. Soğanı yemeklere eklemenin yanı sıra yanınızda bulundurmak dahi yetiyor.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
İlk olarak bir soğan alın ve ortadan ikiye ayırın. Ayırdığınız soğanın düz olan taraflarına tek tek karanfilleri batırın. En az 6 tane sapladıktan sonra düz küçük bir kabın içine soğanı yerleştirin. Daha sonrasında uyuduğunuz odanın herhangi bir yerine koyun.
Soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi mikrobiyal ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarda soğan antibiyotik görevi görerek karanfil ise hoş kokusu ile solunum yollarını açarak rahatlamanızı sağlar. Bir soğanı ikiye bölüp düz yüzeylerine gelişigüzel karanfil saplayarak yatak odasına koyun.
Kuru soğan burun tıkanıklığı durumlarında tüketilebilir. Daha rahat nefes almayı sağlar.
Evde alınabilecek önlemler ise soğuk buhar veren nem cihazları ile bebek/çocuğun yattığı odanın nemlendirilmesi, yastık veya yatak başına uçucu bitkisel burun açıcı yağlardan damlatılması veya en basitinden bir kuru soğanın bıçakla bölünüp başucuna konması söylenebilir.
Ayak altına soğan koyup uyuduğunuzda soğan, tüm vücudunuzu temizlemeye başlar. Vücudunuzdaki bakterileri ve mikropları emer ve ayaklarınızdaki cilt çok ince olduğundan, iyi bakteri ve kimyasallar kanınızda daha hızlı emilir. Bu şekilde, soğan kanınızı da temizler ve tüm bunları siz uyurken yapar.
İlk olarak tuzlu su içmek bu hastalığı rahatlatıcı unsurlardan biridir. Bunun yanında buruna zeytinyağı damlatmak, elma sirkesi içmek, zencefil çay içmek gibi eylemler burun tıkanıklığına iyi gelen, bronşları açan unsurlar arasında sayılmaktadır.
Bebeklerde burun tıkanıklığına soğan! Soğanın keskin kokusu ortama yayıldığında bebeğinizin daha rahat nefes aldığını fark edeceksiniz. Çeyrek dilim soğanı bebeğinizin bulunduğu odaya koyarsanız nefes almasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz soğan kokusundan muhtemelen hoşlanmayacak fakat nefes alması kolaylaşacaktır.
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak
Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
1. Bağışıklık İçin Kalkan. Düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır.
Soğan odanızda mikropları absorbe etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca soğanın doğal kokusu solunumunuzu rahatlatabilir. Dünya sağlık örgütü soğanın solunum yollarına yardımcı etkisini kabul etti. Öksürüğü azalttığı ve bedensel ağrıları azalttığı söylenmektedir.
Şifa kaynağı olan soğan, bir kase içinde üzerine kaynar su koyularak gece yatılan odaya koyulduğunda öksürüğü olan insanlarda öksürükten eser bırakmıyor. soğanın anlatacağımız kullanış şeklini belki de ilk kez duyacaksınız.
Soğan Suyu Öksürüğe İyi Gelir mi? Kış aylarında en çok şikayet edilen sağlık sorunlarından biri öksürüktür. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde vücut direncini artıran soğan, öksürük için çok faydalıdır. Suyu sıkılarak tüketildiğinde öksürüğünüze iyi gelir.
Dünya Sağlık Örgütü de soğanın grip, solunum yolları enfeksiyonlarında öksürük, burun tıkanıklığı gibi belirtileri gidermede faydalı olduğunu kabul ediyor (4). Soğan C vitamini, sülfür bileşikleri ile flavinoid ve fitokimyasallardan zengin bir besindir.
Soğanın cildi güzelleştirici ve yenileyici özelliği kapanmayan yara izlerinizi azaltacaktır. 4. Ateş düşürücü etkiye sahip olan soğan, dilimlenerek ayak tabanına yerleştirildiğinde mucizevi bir etkiye sahip oluyor.
Soğanları doğramadan önce süre buzlukta ya da soğuk suyun içinde bekletmek gözlerinizi yakmaya bir nebze olsun engel olacaktır. Soğanların içerisindeki göz yakan enzimler sıcakta ve kök kısımları kesilince daha fazla aktive olduğu için bu yöntem işinize yarayacaktır.
İçine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir tatlı kaşığı tuz katarak kaynatılan yarım çay bardağı kadar su önce soğutulur. Soğutulan bu karışım ister bir şırınga (iğnesi çıkarılmış) yardımıyla isterse de avuç içine alınarak burna çekilir. Böylece burun tıkanıklığı karbonat ve tuz karışımı ile kolayca açılır.
Orta parmağınızı ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasından olacak şekilde ileriye ve geriye hareketler yapın. 1.ve 2. adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın. Son olarak da nefesinizi tutun. Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor.
Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir. Araba egzozu gibi burnu tahriş edici durumlarda burun tıkanabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Burun akıntısı ve tıkanıklığına nadir de olsa tümörler de sebebiyet verebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri