Doğal antibiyotik olarak bilinen soğan, tüm yemeklerin lezzetlendiricisi. Antik çağlardan bu yana soğan hem yemeklerde hem de doğal tedavi yöntemlerinde de kullanılır. İnsan vücuduna pek çok olumlu katkı sağlar.
Soğan suyu içerisinde farklı vitaminleri barındırdığı için doğal antibiyotik olarak bilinir ve yaraları, iltihapları tedavi etmede kullanılır. Bunun yanı sıra son dönemlerde oldukça aranan soğan suyunun faydaları şu şekildedir; - Soğan suyu oldukça iyi bir idrar söktürücüdür.
- Günlük tüketilen bir parça çiğ soğan vücudu enfeksiyonlara karşı korur doğal olarak iltihap oranını düşürür bununda akabinde eklem rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Halk arasından doğal antibiyotik olarak bilenen soğan suyu kadın hastalıklarına, enfeksiyon hastalıklarına, iltihaplanmalara, saça ve cilde iyi gelir. Adet söktürücü özelliği vardır.
Özellikle pişmiş kırmızı soğan vücuttaki bulunan tüm iltihabı idrar yolu ile atmaktadır. - Eğer enfeksiyon kaynaklı dolama hastalığınız varsa, pişmiş soğanın zarını çıkarın ve dolamalı bölgenin üzerine koyun. Bu hem sancılarınızı alacak hem de yaranın iyileşmesini hızlandıracaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok çeşidi bulunuyor. Doğal antibiyotik görevi gören soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır. Aynı zamanda kolejen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur.
Soğan Suyu Kürü Tarifi: Bir tencerenin içerisine bir soğan için 2 su bardağı kadar temiz içme suyu koyup kaynatın. Su kaynadıktan sonra dörde böldüğünüz soğanları ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Ardından ocaktan alıp ılımaya bırakın ve ılıdıktan sonra süzdürerek tüketin.
- İçerisinde bulunan selenyum minareli bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanser hücrelerine karşı savaşmasını destekler. Aynı zamanda alerjik durumların yaşanma olasılığını engeller. - Bir hafta boyunca düzenli tüketilen soğan suyu, karaciğerdeki yağ oranını azaltır.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
Doğal besinlerin doğru şekilde tüketilmesi, insan bedenine ciddi şekilde faydalar sağlar. Özellikle tıp tarihi boyunca ilaç olarak kullanıldığına rastladığımız soğan ve soğan suyu, mikrop kırıcı özelliği sayesinde vücuttaki tüm iltihabın atılmasına yardımcı olur.
Sogani Kaynatıp suyunu içmek neye yarar? Yüksek oranda antioksidan içeren soğan suyu bu özelliğiyle vücuttan ödemlerin atılmasına yardımcı oluyor, toksinleri de temizleyerek yağ yakımını hızlandırıyor.
Sirkeli suda yıkadığımız bir adet kuru soğanı dörde bölerek, tencerede kaynatılan 2 bardak klorsuz su içine atın. Bu şekilde yaklaşık beş dakika kaynattıktan sonra soğan suyu kürünüz hazır olacaktır.
Soğan kabuğunda bulunan mikrop öldürücü maddeler, boğaz yolunda oluşan iltihabı temizleme görevini üstlenir.
Bu bakımdan soğan suyu hem yararlı bir besin kaynağı hem de hastalıklara karşı bir ilaçtır. Çiğ soğan suyunun vücuda faydaları şu şekilde sıralanabilir: İyi bir idrar söktürücüdür, kan şekerinin düşmesine engel olur, sindirimi hızlandırır ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Kalp hastalıkları, kanser ve diyabete karşı koruyucu etkisi olan antosiyaninler ise özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunur. Araştırmalar beslenmelerinde soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösterir.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kuru soğan özellikle kış aylarında mikroplara karşı vücut direnci arttırır ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanızı sağlar. Mikrobik rahatsızlıkları olanların da en yakın dostu olmaya aday olan kuru soğan doğal bir antibiyotiktir.
Özellikle iltihap yolları enfeksiyonunun arınmasında etkili olduğu, her sabah ılık su ile karıştırılarak içilmesi tavsiye edilmektedir.
Düzenli olarak her gün bir diş taze sarımsak tüketerek vücuttaki enfeksiyonları giderebilirsiniz. İçeriğindeki anti-inflamatuar özelliği ile iltihapların giderilmesinde üstün bir rol oynar. İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı iltihapları kurutucu özelliği ile de dikkat çeken bir besindir.
Kızarıklık, şişlik, ağrı, ısı artışı ve etkilenen yerde fonksiyon kaybı olması iltihabın temel belirtileridir. İltihabın sebebi enfeksiyon ise antibiyotik ve antifungal gibi ilaçlar ve kremler kullanılır. Uzun süreli kronik iltihaplar gerekli durumlarda ise kortizon gibi iltihap baskılayıcı ilaçlar kullanılır.
Çiğ soğan, pişmiş soğan göre çok daha faydalıdır. Özellikle üzerine limon, zeytinyağı ve sumak gibi faydalı besinlerin eklenmesi soğanı daha da sağlıklı hale getirir. İç organları toksinlerden arındıran soğan idrar yolu iltihaplanmalarını temizler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri