Büyükçe bir süzgeç içine tülbent serip üzerine soğanları yayın. İyice kuruyana kadar tülbent ıslandıkça değiştirin. Açık havada kurutmayacaksanız, yağlı kağıt serili tepsi içine yayarak fırında 100 derecede (arada karıştırıp kontrol ederek) suyunu kaybedip kıtır kıtır olana kadar kurutun.
Soğanları, 15 ila 27 santigrat derece arasında değişen sıcaklıklara sahip bir kulübe veya kilere tek bir tabaka halinde yerleştir. Soğanları bu ilk aşamada tam bir hafta boyunca kürlenmek için bırakılmalıdır. Soğanları taşırken dikkatli olmalısın. Onları birbirine çok sert bir şekilde çarparsan çürüyebilirler.
Zaman içinde soğanlar büyüyecek ve önce taze soğan olarak yeşillik verecektir. Biraz daha kurumasını beklediğinizde arpacık soğanlar, büyüyecek ve saksıda kendine geniş bir yer edinecektir. Geçen 4 ay sonunda ekilen arpacık soğanlar, yemeklik kuru soğan halini alacaktır.
KURU SOĞANDA HASAT:
15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır. Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulur.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Kesilen fazla soğanları, havası alınmış kap ya da kilitli poşetler içerisinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda saklanan soğanlar, dışarıda saklananlara göre çok daha uzun süre kullanılabilirler.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Soğan genellikle iki yıllık veya çok yıllık bir bitkidir.
Tohum ekim zamanı, çeşidin erkencilik yeteneğine ve bölgenin ekolojik şartlarına göre tesbit edilir. Bununla birlikte genellikle tohumlar şubat ve mart aylarında ekilmekte ve mevcut şartlara göre temmuz ve eylül ayları arasında hasat olgunluğuna varmaktadır.
Tepsiye fırın kağıdı serin soğanı yayıp fırında kurutun. Çok fazla kızartmayın. Daha sonra soğuyunca isterseniz bu şekilde isterseniz rondodan iyice ufaltarak her yemekte kullanabilirsiniz. Yazın bunu güneşte kurutarak yapmanız daha faydalı olur.
2 avuç kadar soğan kabuğunu bir tencereye ya da derin bir kaba dökün. Soğan kabuklarının üzerine 1 litre kadar kaynamış suyu ilave edin. Kullanılan kabın kapağını kapatın ve 10 dakika kadar demlenmesini sağlayın. Sonrasında bu suyu süzerek günde 1 fincan olacak şekilde soğan kabuğu kürü tüketebilirsiniz.
Taze soğan olarak da bilinen yeşil soğan, soğanın oluşum aşamasında hasat edilerek tüketilen bir besindir. Yeşil soğanların olgun halleri kuru soğan olarak da tanımlanır. Yeşil soğan, kuru soğana göre farklı besin değerleri içerir.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
Tuzlu kraker, cips içerisinde, Hazır çorbalar içerisinde, Mantı içerisinde, Katkılı un içerisinde kullanılabilir.
Soğan kürü, kilo vermeye yardımcı olan ve bunun yanında iyi huylu prostat büyümesi, miyom, polikistik over, kıl dönmesi, hamile kalma, menopoz gibi rahatsızlıkları tedavi edici özelliğe sahip olan doğal bir kürdür. Soğan, doğal antibiyotik olarak da bilinen bir sebzedir.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
Saklarken yapılan en büyük hatalardan biri patatesler ile aynı yere koymaktır. Çünkü patateslerden yayılan nem soğanın yumuşamasına ve çürümesine sebep olur.
Birçok bölgede soğan menemeni ya da soğan öldürmesi olarak bilinen enfes bir tarif var. Bu tarifin temel özelliği bol soğanlı olması, yumurtaların çırpılmadan üzerine kırılarak pişirilmesi.
Uzmanlara göre soyulmuş soğan buzdolabında en fazla 10-14 gün ve - 4 derece saklanabilir. Dilimlenmiş, kesilmiş veya doğranmış soğan: - Dilimlenmiş, kesmiş ya da doğramış olduğunuz artan soğanları artmak yerine buzdolabında e fazla 10 güne kadar saklayabilirsiniz.
Soğan soğuk hava ile depolanması
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
Soğanlar saklanmadan önce mümkünse güneş gören kuru bir ortamda, geniş bir tepsinin içine serilerek birkaç gün bekletilmelidir. Bu işlem soğanların iyice kurumasını sağlar ve kuruyan soğanların dayanma ve filizlenme süreleri de uzar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri