Birçok bölgede soğan menemeni ya da soğan öldürmesi olarak bilinen enfes bir tarif var. Bu tarifin temel özelliği bol soğanlı olması, yumurtaların çırpılmadan üzerine kırılarak pişirilmesi. Soğanların kavruldukça ortaya çıkan hafif karamelize tadı ise tarifi seviyeye çıkarıyor.
salataya ya da piyaza eklemeden once sogani bol tuzla ovup, sonra soguk suyla yikama eylemi. ovma islemini ince delikli bir suzgecte yapmaniz tavsiye olunur, pirinc suzmek icin kullanilan bu is bicilmis kaftandir. amac nedir derseniz; sogani yumusatmak ve acisini almak, kendine ozgu tadini ortaya cikarmak diyebilirim.
soğanı öldürmek olarak da adlandırılır, dünyanın her yerinde ölüler morardığından hatalı bir benzetmedir soğanların pembeleşmesi. sogan cok hafif ateste bir parca yag ile (bkz: zeytinyagi) agir agir kavruldugunda takriben 4 ila 6 dakikalar arasinda pembe kirmizi arasi renk gorulmesi durumu.
afiyet olsun. önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin. Ara ara karıştırarak, 10-15 dakika kadar kavurmaya devam edin. Soğan kavurması piştikten sonra ocaktan alıp, 5 dakika kadar ılımaya bırakın. Daha sonra servis edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.
Soğanların göz yakıp yakmaması içerdikleri sülfür miktarına bağlıdır. Yani aslında gözümüzü yakan soğanın acısı içindeki sülfürdür. Çok sülfürlü topraklarda yetişmiş soğanlar daha acı olurken, sülfür miktarı az topraklarda yetişmiş soğanlar diğerlerinden daha az acıdır.
Salça ve soğanın kavrulma sırası
En önce soğan kavrulur, akabinde sarımsak mı salça mı eklenmeli; şimdi aşağıda detaylıca yer vereceğiz. Sarımsak, soğandan hemen sonra kavrulur ve ardından salça eklenirse, sarımsağın kavruk ve hafif yanık tadı yemeğinize özel bir baharatmışçasına tat verir.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Zeytinyağını yapışmaz tabanlı, derince bir tavaya alın ve ince ince doğradığınız kuru soğanı pembeleşene dek kavurun. Ardından sivri biberleri ve kapya biberleri ekleyin ve kavurma işlemini sürdürün.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
Bildiğimiz taze soğana göre oldukça kalınca ve sanki bir boruymuş gibi ortası boş olan soğan sapları, uç kısmındaki tomurcuklar çiçek olarak açmadan toplanıyor ve böylece soğan cücüğü dediğimiz bu çok lezzetli soğan soframıza geliyor.
Rüyada mor soğan gören kişi için bu rüya iyilik mutluluk ve huzur şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda kazanılan helal paraya da işaret eden rüyada mor soğan görmek kişiyi mutlu edecektir. Bu rüyanın diğer bir yorumu ise kişinin uzun bir yolculuğa çıkacağı şeklinde ifade edilir.
Soğan,sarımsak kabuğu yakmanın hem uğursuzluk getireceğine inanılır hem de günah olduğu kabul edilir. Soğan ya da sarımsak kabuğu yakmanın kişileri çok kötü durumlarla karşı karşıya getireceğine , başına bir bela geleceğine inanılır.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
- Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Kavrulan kıymaya, ince ince ve küpler halinde doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kendini bıraktıktan sonra yani, çiğliği geçtikten sonra arzuya göre baharat veya salça eklenerek yemeklere ilave edilir.
Tenceremize kıymamızı alıp ilk suyunu verene kadar karıştırarak pişiriyoruz. Suyunu çekmesine yakın temizleyip doğradığımız biberleri ve soğanı ekliyoruz. Biberler ve soğan da kendisini bırakınca baharatlarımızı atıp ocaktan alıyoruz. Afiyet olsun…
Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir.
Kısa gün, orta-erkenci soğan çeşididir. Topaç şekillidir, kabuk rengi sarıdır. Yetiştirme şartlarına ve iklim koşullarına göre 6-8 ton verim alınabilir. Depo ömrü kısadır.
hava cetin atalay on Instagram: “Yeni sıkılmış soğan suyunu günde 1-2defa göze damlatmak gözü temizler kuvvetlendirir ve yeni oluşmaya başlayan KATARAKTI eritir..
1-2 yemek kaşığı sirke yeterli olacaktır. Soğanın miktarına göre artırabilirsiniz. Sirke eklenmiş soğanları biraz beklettikten sonra dilerseniz sudan geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri