Soğan, aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür. Arpacık soğanı soğan'nın bir botanik çeşididir. 2010 yılına kadar arpacık soğanı ayrı bir tür olarak sınıflandırıldı.
Soğanları piyazlık doğrayalım. İçerisine ince doğranmış maydanoz, biber salçası, baharatlar ve tuzu ekleyelim. Elimizle bir güzel yoğurup servis tabağına alalım. Deneyecek olanlara kolay gelsin, afiyet olsun.
Mor soğanları ince ince piyazlık, yani yarım ay şeklinde, doğrayın ve kaseye alın. Üzerine tuz, limonun suyu ve sirkeyi ilave edin. Son olarak kalan baharatlarını ve zeytinyağını ekleyip güzelce karıştırın. Arzuya göre haşlanmış yumurta ile soğuk veya ılık servis edin.
İlgili 25 soru bulundu
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Püf noktası : Soğan salatasına lezzetini veren sumaktır.
Fasulyeleri, kuru soğan, maydanoz ve domatesi derince bir kaba alın. Sumağınızı ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Servise yakın sos malzemenizi de ekleyip,iyice karıştırın.
Piyazın sosunu hazırlamak için; tahini derin bir karıştırma kabına alın. Taze sıkılmış limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı, kimyon ve tuz ekleyip karıştırın. Sosu akışkan bir kıvama getirmek için azar azar ılık su ekleyin. Erimiş dondurma kıvamına gelene kadar su ilave etmeyi sürdürün.
Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir.
Kaynayan suyun içine bir adet ince kabukları soyulmuş soğanı dörde bölüp ekleyin. Yaklaşık 5 dakika boyunca soğanın su içinde kaynamasını sağlayın ve altını kapatın. Tencere içindeki soğanı bir süzgeç yardımı ile süzün.
Tencerenin kapağını kapatıp, soğanları orta ateş üzerinde 10 dakika ara ara karıştırarak, pişirin. Daha sonra soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası koyun. Soğan kavurmasının üzerine damak tadınıza göre tuz ekleyin.
Bazı tarifler sosunda sadece sirke ( üzüm sirkesi ) kullanarak tarifi verirken, fasulye piyazını limon suyu olmaksınız düşünemezsiniz. Bu sebeple damak tadına göre limon-sirke oranını baskın olmasını arzuladığınız tada göre ayarlayabilirsiniz. Piyaza parlaklığını verecek yağ zeytinyağı olmalıdır.
3yemek kaşığıelma sirkesi. 4yemek kaşığızeytinyağı 1/4su bardağıılık su. 1çay kaşığıtuz.
Tahinli Nohut Piyazı
Bir kapta 4 yemek kaşığı tahin,1/2 limonun suyu,4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz ve sumağı iyice çırparak sos haline getirin. Maydanoz ve naneyi ilave edip karıştırın. Kurutulmuş domatesi ekleyerek harmanlayın. En son nohutları karıştırın ve servis edin.
Tahin gerçekten piyaza çok yakışıyor. Siz kıvamını ve içine ekleyeceğiniz malzemeleri damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Daha şekerli bir tat isteyenler fasulye seçimlerini ispir fasulyesinden yana kullanabilirler.
Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan almaktadır. Antalya Piyazı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Antalya ilinde geliştirilen ve ünlenen piyaz yapım tekniği ile Antalya'ya uğrayan yerli ve yabancı turistin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir. Antalya Piyazı tarator soslu bir fasulye yemeğidir.
Soğana kendine has aromasını veren yapısındaki kükürtlü maddeler ve sülfür içeren amino asitlerdir. Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit maddesi soğan soyarken kesildiğinde çözünmeye başlar.
Soğanı yemeklerde ve salatalarda kullanmak için 2 ana şekilde doğrayabiliriz. Bunlardan bir tanesi piyazlık (yani yarım ay şeklinde) doğramak, diğeri ise yemeklik yani (küp küp doğramaktır). Piyazlık soğanı özellikle sebze ve et sote yapıyorsak yemeklerde kullanabiliriz.
Soğan bilinenin aksine acı değil, aslında şeker oranı oldukça yüksek bir kök sebze. İçindeki şeker, pişirilme şekline göre daha çok açığa çıkıyor. Bu da soğanların daha şekerli ve hafif karamelize olmasını sağlıyor. Karamelize soğan, yanık soğan değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri