Soğanda genç yapraklarda sararma; Sararma sebebi olarak çok sulamalar neden olmaktadır. Aynı zamanda kök aldığında soğan tohumu sulamak gerekmektedir. Her 3 günde bir bol su verilmesi daha uygun olmaktadır. Diğer bir önlem olarak ise, sabahları sulama yapmak sararmaları önüne geçmektedir.
IŞIK EKSİKLİĞİ
Işık eksikliğinden sararmış bir bitki, genellikle ışık kaynağından uzakta olan taraftan sararmaya başlar. Örneğin, pencerenin yanındaki yapraklar tüm ışığı alıyorsa sararma yoktur. Bunu düzeltmenin en etkili yolu, bitkinizi haftada bir kez biraz çevirmektir, böylece tüm taraflar doğal ışığa erişebilir.
Moltovin* ilacı, bu şartlar sağlandığında, 350 ml/da dozda kullanılır. Hastalığın seyri ve iklim şartlarına göre kullanımına devam edilebilir. İlacın son kullanımından hasada kadar 14 gün olması geçmiş olması gerekir. Soğan mildiyösü ilacı doğru kullanıldığı takdirde hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
İlgili 15 soru bulundu
Yeşil soğanlarımızı güzelce yıkayıp kuruluyoruz sonradan kullanacağınız büyüklükte kesip pet şişeye dolduruyoruz. Ve böylece buzluğa kaldırıyoruz. Bu şekilde uzun süre sakladım ben umarım sizlerde de işe yarar. Kolay gelsin.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Doğal olarak gevşek yapılı, yeterince su tutabilen, kök sisteminin yayıldığı alan derin, humuslu ve kolayca işlenebilen tınlı, verimli topraklar soğan için tercih edilir. Soğanlar yüksek asiditeye karşı oldukça duyarlıdır. pH 6,0-6,5 arasında olmalıdır.
Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya ihtiyaç vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması gerekir. Erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 13 ºC olmalıdır. Baş bağlamaya başladığı zaman sıcaklığı 21ºC ve başın olgunlaşması için de 24-27 ºC olması gerekir.
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.
Soğanda genç yapraklarda sararma; Sararma sebebi olarak çok sulamalar neden olmaktadır. Aynı zamanda kök aldığında soğan tohumu sulamak gerekmektedir. Her 3 günde bir bol su verilmesi daha uygun olmaktadır. Diğer bir önlem olarak ise, sabahları sulama yapmak sararmaları önüne geçmektedir.
Kükürt bir makro element olup soğan ve diğer ürünler üzerinde önemli etkilere sahiptir [14]. Toprağa uygulanan kükürdün toprak pH'sını düşürücü, toprak–su ilişkilerini düzenleyici ve P, Fe, Mn ve Zn gibi besin elementlerinin topraktaki yarayışlılığını arttırıcı etkileri vardır [36].
Soğan bilinenin aksine acı değil, aslında şeker oranı oldukça yüksek bir kök sebze. İçindeki şeker, pişirilme şekline göre daha çok açığa çıkıyor. Bu da soğanların daha şekerli ve hafif karamelize olmasını sağlıyor.
Suyun içine 1 yemek kaşığı tuz, 1 su bardağı limon suyu ekleyin. Tüm malzemelerin üzerine 1 kaşık çamaşır deterjanı da ilave edin ve sararmış kıyafetleri bu suyun içine atın. Penye, gömlek kumaşı, yazlık kumaşlarda oluşan sararmayı bu yöntem ile temizleyebilirsiniz.
Yıkadığınız yosunları bir fıçı içerisine koyun ve üzerini tepeleme su ile doldurup kapatarak 2 ay kadar bekletin. 2 ay sonunda çıkan su ile bitkilerinizi sulayarak canlandırın ve sağlık kazanmalarına önemli bir katkıda bulunun.
Klorofilin yapısında yer alan magnezyum noksanlığında hemen klorofil miktarı düşer ve fotosentez geriler. Bunun doğal sonucu bitkide gelişme geriliği ve ürün kaybı gerçekleşir. Magnezyum noksanlığının tipik belirtisi yaşlı yapraklarda damarlar arasında görülen sararmadır.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Türkiye'de en fazla kuru soğan yetiştiriciliği Amasya ilinde yapılır. Bursa Karacabey, Ankara Polatlı bölgeleri de soğan üretiminde Türkiye'de Amasya'dan sonra önde gelen bölgeler arasında yer alır.
Soğanın bozulduğunu anlamak çok kolaydır. Genellikle soğan bozulmaya başladığında kabuğu yumuşar, içinde siyahlık oluşur ve soğandan kötü bir koku gelir.
Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Tohum ekiminden 5-6 ay sonra arpacıklar hasat edilir. Hasat zamanı, yaprakların sararmasından anlaşılır. Hasat, kuru havada yapılır ve toplanan arpacıklar 2-3 gün kurutularak uygun şartlarda depolanırlar.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Dondurulmuş soğanı tencereye aldıktan sonra çok az su ilavesiyle kavuruyorum ardından sıvı yağ ekliyorum. Bu halde hem etrafa yağ sıçramıyor hem de soğanlar kısa sürede kavrulmuş oluyor. İhtiyacınız olan kadarını kullanıp kalanı geri kaldırmak için IKEA buzdolabı poşetleri çok iyi oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri