3. SOĞAN/SARIMSAK Neredeyse tüm yemek ve çorbalara ekleyebileceğiniz soğan ve sarımsak özellikle kış aylarında sofranızdan eksik edilmemesi gereken antibiyotik ve analjezik (ağrı kesici) özellikte iki besindir.
Çünkü doğal antibiyotik olarak adlandırılan soğan-sarımsak virüslerin zararlı etkilerini önlüyor ve enfeksiyonlarla mücadelede vücuda yardımcı oluyor. Soğan ve sarımsak bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmede çok büyük katkı sağlıyor.
Bu nedenle bazı insanlar, sarımsağın idrar yolu enfeksiyonlarına karşı doğal bir antibiyotik olarak işlev görebileceğini düşünmektedir. Ancak bu etki, bilimsel olarak kanıtlanmış değildir ve mesane yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin yerini alacak kadar güçlü değildir.
Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok çeşidi bulunuyor. Doğal antibiyotik görevi gören soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor.
Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur. Bu sayede ağrı ve iltihabı atmada etkilidir.
İlgili 22 soru bulundu
Soğan Suyu Kürü Tarifi: Bir tencerenin içerisine bir soğan için 2 su bardağı kadar temiz içme suyu koyup kaynatın. Su kaynadıktan sonra dörde böldüğünüz soğanları ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Ardından ocaktan alıp ılımaya bırakın ve ılıdıktan sonra süzdürerek tüketin. İçerisine bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
- İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle, pişmiş soğan bağışıklığı güçlendirir. Böylelikle vücutta enfeksiyon hastalıklarının oluşmasını engeller. - Pişmiş ya da haşlanmış soğan bir tülbent içine sarılarak göğse konulduğunda, öksürük ya da göğüs ağrısı sorunlarına iyi gelir.
Soğan suyu antienflamatuar etkisi ile vücutta oluşabilecek enfeksiyonları önler ve var olan enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
Soğanın içi hafif oyulur ve alt tarafından kürdan yardımı ile delinir. Küçük bir çay bardağının üzerine koyulur ve bal eklenir. Üzerine kestiğimiz soğanı kapak olarak koyduktan sonra 2-3 saat bekletilir yavaş yavaş sulanarak bardağa birikecek.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kuru soğan özellikle kış aylarında mikroplara karşı vücut direnci arttırır ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanızı sağlar. Mikrobik rahatsızlıkları olanların da en yakın dostu olmaya aday olan kuru soğan doğal bir antibiyotiktir.
Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları için en etkili doğal antibiyotikler sarımsak, zencefil ve kekiktir. Sarımsak, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. İçerdiği alisilin sayesinde ateşi düşürmeye ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur.
İltihap kurutma özelliği ile dikkat çeken zeytinyağı şeker ve romatizma gibi hastalıklara karşı da vücudun direncini arttıran bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Sarımsak içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde anti-inflamatuar yani iltihap giderici özelliğe sahip bir üründür.
Soğan ve sarımsağın en önemli biyokimyasal özelliklerinden biri vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya yardımcı olan antioksidan potansiyelidir. Bununla birlikte soğan ve sarımsaktaki yüksek düzeyde C vitamini bağışıklığı düzenler, kollajen yapımını ve doku tamirini artırır, demir emilimini sağlar.
Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirilen, üretimi sık ve ulaşımı kolay olan soğan ve sarımsağın, insan sağlığında ki yeri oldukça fazladır. Birçok hastalıktan koruyan ve şifa olan sarımsak soğan ikilisi uzmanlar tarafından sıkça tüketilmesi öneriliyor.
Sarımsak mesane enfeksiyonlarına karşı etkili
Yapılan bir araştırmada, sulu sarımsak özlerinin hali hazırda antibiyotiklere direnç geliştirmiş olan bakterileri öldürebileceği belirlenmiştir.
Seçil Sözen Çakır, "Bu aylarda soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülüyor fakat tedavisinde antibiyotik önermiyoruz. Onun yerine bol sıvı tüketilmesi, ateş düşürücü ilaçların kulanılması ve bitki çaylarının içirilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.
Soğan Bal Karışımı
Soğan suyu balgamı yumuşatmakta ve bronşit gibi hastalıkların etkisini azaltmaktadır. Astım krizinde etkili olan bileşenleri bile baskılamaktadır. Balla karıştırılan soğan suyu ise, boğaz ağrısı, boğaz iltihabı, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklarda şifalı etkiye neden olur.
1 litre suyun içerisine yarım tatlı kaşığı karbonat, bir tutam kristal tuz, 1 adet büyük soğan 4'e bölünerek ve 1 diş sarımsak da küçük küçük kesilerek eklenir ve 1 gece bekletilir. Sabah uyanınca bu karışımdan 1 bardak içilir ve üstüne yeniden su ekleyerek sonraki güne kadar yeniden bekletilir.
Çiğ soğanın faydaları nelerdir? - Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. - İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. - Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir.
Peki, kaynatılmış soğan suyu neye iyi gelir, iltihaba iyi gelir mi? Kaynatılmış soğan suyu sağlık açısından birçok faydası olan doğal bir içecektir. Soğanın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, vücutta iltihaplanmaları azaltarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
Soğan suyu kürünün hazırlanışı ise şöyledir: 1 orta boy beyaz soğan dörde bölünür. Daha önceden kaynatılmış 2 su bardağı klorsuz suya bölünen soğanlar eklenir. Ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra içine herhangi bir şey eklenmeden öğlen ve akşam yemeklerinden önce bir bardak 15 gün boyunca içilmelidir.
- Bazı ilaçlarla etkileşime girmesi nedeniyle etkilerini arttırıp azaltabilir. Bu nedenle ilaç kullanırken soğan suyu kullanılmaması tavsiye edilir. - Ciltte kızarıklık ve alerji gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. - Mide rahatsızlığına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri