6G ağ geliştirme çalışmaları aktif bir şekilde devam ediyor ancak henüz emekleme aşamasında. 6G'nin standartlaştırılması için birkaç yıl daha geçmesi gerekiyor. Qualcomm, Aralık 2022'de 6G teknolojisi için öngörülen kullanıma sunma tarihi olarak 2030'u söyleyen bir 6G geliştirme planı yayınladı.
Çin, 2030 yılında mobil işletim sistemini bir üst seviyeye çıkararak 6G teknolojisini kullanmaya başlayacağını daha önce açıklamıştı. Yeni bir açıklama Güney Kore'den geldi. Güney Kore Bilim ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı, 6G şebekesinin 2028 yılında aktif edileceğini açıkladı.
Yapılacak çalışmalar sonucunda 2028'de Güney Kore, 6G'yi aktif olarak kullanmaya başlamış olacak. Türkiye'de 5G bağlantı teknolojisi ile ilgili çalışmalar devam ederken; Çin, Japonya ve Güney Kore gibi bazı ülkeler çoktan 6G bağlantı teknolojisi ile ilgili çalışmalara başlamış durumda.
6G'nin yeni öncü spektrumları,;daha büyük kapasite, geniş kapsama alanı ve 100 Gbps'yi aşan en yüksek veri hızları sunacak.
nin kullanımına başlayan Çin, 6G teknolojisi için planlarını açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda 5G teknolojisini kullanılmaya başlayan Çin 6G için ilk adımı atmış ve 6G'nin araştırılması için akademisyenler ve özel sektörden uzmanlardan oluşan 37 kişilik ekip kurulduğu açıklamıştı.
İlgili 23 soru bulundu
7G, 11 Gbps'ye kadar kablosuz veri hızları ve özel olarak tasarlanmış nanoantenleri kullanarak uydu iletişim şebekelerine bağlanma becerisi ile ucuz ve hızlı İnternet hizmetini tüm dünyada sağlayacaktır. * Küresel kapsama için uydu şebekeleriyle birlikte çalışma.
Türkiye'de sadece İstanbul Havalimanı'nda 5G kullanılabiliyor. 29 Temmuz 2022 tarihi, Türkiye'deki 5G dönemi için tarih niteliğindeydi. Zira Türkiye'de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanıma sunuldu.
Geçtiğimiz haftalarda 5G'nin kullanımına başlayan Çin, 6G teknolojisi için planlarını açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda 5G teknolojisini kullanılmaya başlayan Çin 6G için ilk adımı atmış ve 6G'nin araştırılması için akademisyenler ve özel sektörden uzmanlardan oluşan 37 kişilik ekip kurulduğu açıklamıştı.
6G, 5G teknolojisinden sonra gelen, 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanarak ve önemli ölçüde yüksek kapasite ve çok daha düşük gecikme süresi sağlayabilen ağ teknolojisidir.
5G, 4G'den daha güvenilir bir şekilde güçlü ve hızlı hizmet sunar çünkü bant genişliği kullanımı daha iyidir ve daha fazla bağlantı noktasına sahiptir. Ağ üzerinde daha az bir zorlama olduğundan veri maliyetleri 4G ağlarına göre daha düşük olabilir.
29 Temmuz 2022 tarihinde bir ilk gerçekleşti ve Türkiye'deki 5G dönemi başladı diyebilriz. Bu tarihte Türkiye'de halka açık 5G bağlantısı ilk kez İstanbul Havalimanı'nda kullanıma sunuldu.
Türkiye, 5G'ye 2024'te geçmeyi planlıyor:
5G'ye geçiş için çalışmalarımızı hızlandırdık.
Türkiye, 1 Nisan 2016'da ise mobil cihazlarda internet hızını 12 kat artıran 4,5G teknolojisiyle tanıştı. Vatandaşlar, aradan geçen süreçte 4,5G'ye büyük ilgi gösterdi. 2021 sonu itibarıyla 86 milyon 288 bin 834 mobil abonenin 80,2 milyona yakını 4,5G'ye geçti.
5G kullanımı ile birlikte internet hızının mevcut 4.5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olacağını söylemek mümkün. 4G ile 100 megabit olan internet hızı 5G teknolojisi ile 1000 megabitlerin üzerine çıkabilecek. Yani bu hızla birlikte daha yüksek verileri de çok kısa sürelerde indirmek mümkün hale gelecek.
ABD ve Avrupa'da yer alan birçok ülkede 5G altyapı çalışmaları ve entegrasyon süreci büyük bir hızla devam ediyor. Hatta pilot bölgeler ve şehirlerde kullanımına başlandı. Türkiye'de de ilk olarak 2023 yılında bu geçişi göreceğiz.
Avrupa'da ise 5G ticari hizmetleri 2020'nin eylül ayının sonunda, 18 ülkede (Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovenya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık) kullanıma sunulmuştur.
Ancak 5G ile artan hız ile paralel olarak daha büyük miktarlarda veri tüketimi aynı zamanda pil tüketiminin de artması anlamına geliyor. Mesele şu ki, parmaklarınızın ucunda bu 5G hızına sahip olduğunuzda normalden daha fazla veri tüketerek pil ömrünüzü de tüketmeniz mümkün.
Samsung, Huawei, LG başta olmak üzere pek çok telefon üreticisi telefonlarına 5G desteği kazandırırken, Apple'ın yeni iPhone modellerinde bu teknolojiye geçiş yapmaması dikkat çekti. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerin hiçbirinde bu teknoloji desteklenmiyor.
SIM kartımın, telefonumun 5G destekleyip desteklemediğini nasıl öğrenebilirim? SIM kartınız üzerinde 4.5G simgesi varsa, SIM kartınız aynı zamanda 5G uyumludur. 5G yazıp 7000'e ücretsiz SMS atarak, hem SIM kart hem telefonunuzun uyumlu olup olmadığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
2023 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki en yüksek internet hızı ortalamaları açıklandı. Speedtest tarafından yapılan ölçümlere göre, mobil internet hizmetleri konusunda Turkcell en yüksek hızı sağlarken, sabit internet hizmetlerinde ise TurkNet başı çekiyor.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS).
iPhone 12 veya sonraki modelleri, belirli operatörlerin 5G hücresel ağlarıyla çalışır.
2G'nin gün batımı için Türkiye'deki operatörlere baktığımız zaman ise, 1998 yılında ihalesi yapılan ve 25 yıllık verilen 2G'nin imtiyaz sözleşmesinin Turkcell ve Vodafone için 2023 yılında, Avea ve Türk Telekom için ise 2026'da biteceğini görüyoruz.
Güney Kore, dünyada 5G'yi kullanmaya başlayan ilk ülke oldu. Birçok firma 5G destekli cihazlarını piyasaya sürdü. Ancak Avrupa'da İsviçre ve Belçika gibi ülkelerde 5G karşıtı yapılan kampanyalar, bu teknolojinin ülkede yasal olarak kullanılması ve yayılmasının önüne geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri