Soğan yetiştiriciliği üç şekilde yapılır. 1- Doğrudan tohum ekimi: aynı vegetasyon periyodunda 5-6 aylık bir dönemde başlar elde edilir. 2- Kıska (arpacık) ile yapılan yetiştiricilik: Bu çeşit yetiştiricilikte 1. yıl arpacıklar elde edilir. 2. yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilir.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır. Ancak kısa gün çeşitleri Eylül-Ekim ayında ekilerek daha kısa sürede hasat edilebilir.
Soğan 2 yılda yetişen bir sebzedir. Genelde soğanın ilk yıl yumrusu, ikinci yıl ise tohumu oluşur. Ülkemizdeki bazı soğanlar ise 3 yılda yetişir. Bu 3 yıllık soğanların ilk yılında arpacık soğan, diğer 2 yıllarında ise sırasıyla yumru ve tohum oluşur.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğana Hangi Gübre Atılır
Ekim öncesinde yarısı, yapraklar çıktıktan sonra da kalan yarısı uygulanacak olan azotlu gübreler, sülfatlı olanlardan tercih edilmelidir. Ekim öncesinde potasyum ve fosfor gübresi de verilmelidir. Ekim döneminden bir yıl kadar önce toprağa çiftlik gübresi verilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır. Daha çok arpacık (kıska) ekimi ile elde edilir.
Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.
Tahtalar arası mesafe ise 40 cm olmalıdır. Hava koşulları ve yağışlar izlenerek Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır.
Moltovin* ilacı, bu şartlar sağlandığında, 350 ml/da dozda kullanılır. Hastalığın seyri ve iklim şartlarına göre kullanımına devam edilebilir. İlacın son kullanımından hasada kadar 14 gün olması geçmiş olması gerekir. Soğan mildiyösü ilacı doğru kullanıldığı takdirde hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
Bir kilogram soğan ise ortalama boyutlarda 6 – 7 adet soğana denk gelmektedir ve genellikle 1 – 3 öğünlük yemek yapımı için 1 kg. soğan yeterli olabilir.
Soğan tarımın a en uygun topraklar; gevşe yapıda, yeterli miktarda su tutabilen, kök sisteminin yayıldığı sahalar serin, humuslu ve kolayca işlenebilen verimli topraklardır. Soğan, toprak PH'sına karşı çok hassastır. En uygun toprak PH'ı 6.0- 6.5 arasında olmalıdır.
2) Soğanla Üreme: Soğanlar toprak altı ve yassı gövde olarak tanımlanmaktadır. Bitkiler toprak altında yeni soğanlar üretmektedir. Bu soğanlar ayrı ayrı köklenir ve bitkinin toprak üstü kısımlarını üretmektedir. Bu sayede vejetatif üreme oluşur.
Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılır. 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılır. Toprak yüzünde 5-10 gün tutarak güneşte kurutulur. Soğanın sökümü elle çapa kullanılarak yapılır.
Şubat-Mart aylarında tohum ekimi yapılır. Tohumlar ya dikkatlice elle serpilir ya da çiziye ekilir. Çiziler arası 5-6 cm mesafe bırakılmalıdır. Dekara gerekli olan tohum miktarı 2-3 kg'dır.
Ocak-Mart ayları arasında ekilen soğanın hasat zamanı Temmuz-Eylül arasıdır.
Topraktaki nemi kullanarak çimlenen tohumlar, ortalama 2-3 cm derine atılıyor. 25-30 cm sıra arası, 8-12 cm sıra üzeri mesafe bırakıyor.
Genelde salata ve yemeklerde daha ekşi bir tat elde etmek için kullanılan sumak, en çok soğan salatasında tüketilmektedir. Bunun sebebi ise soğanın acı tadı ve kokusunu bastırmasıdır. Aynı zamanda Lübnan ve Ürdün mutfaklarında kullanılmakta olan zahter isimli baharat karışımının içerisinde bulunur.
Soğan bilinenin aksine acı değil, aslında şeker oranı oldukça yüksek bir kök sebze. İçindeki şeker, pişirilme şekline göre daha çok açığa çıkıyor. Bu da soğanların daha şekerli ve hafif karamelize olmasını sağlıyor. Karamelize soğan, yanık soğan değildir.
Soğan, soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığı gibi mikrobiyal ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarda soğan antibiyotik görevi görerek karanfil ise hoş kokusu ile solunum yollarını açarak rahatlamanızı sağlar.
Kuru soğan tohumu - 24,97 TL.
1) Tohum ekilmek suretiyle soğan elde olunması:
Bahçeciler arasında soğan tohumlarına (karaca) diye özel bir isim verilir.
Soğan tohumu ilkbahar, yaz ya da sonbahar aylarında ekilen bir tohumdur. Soğan tohumunu ekmek için toprak ısısının 10 ile 20 derece olması gerekir. Soğan tohumlarını öncesinde nemli bir bezin içinde bekletmek ve daha sonra ekerken üzerini de toprakla doldurmak gerekir.
Soğan tohumu genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ekilmekte olup soğan tohumunun kalitesi ve ekiminde dikkat edilmesi gerekilen kriterler hasadın verimliliği için önemlidir. Soğan tohumu toprağa ekimi yapıldığından itibaren 6-10 gün sonra çimlenir.
Soğan soğuk hava ile depolanması
Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir. Soğanlar, eğer tarladayken çimlenme önleyici madde maleik hidrazit ile muamele edilirse depolama sıcaklığı 4 °C'ye yükseltilebilir.
Doğrudan tohum ekim suretiyle yapılan üretimde dekara 4-5 ton, arpacık ile yapılan üretimde de dekara ortalama 4-5 ton verim alınır. Fide ile yapılan üretimde ise bu verim 6-7 tona kadar çıkar. Yeşil soğan üretiminde de dekara 2-6 ton arasında verim alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri