Lahmacun Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'da lahmacun ile beraber közlenmiş patlıcan da sıkça tüketilmektedir.
Gaziantep Lahmacunu içeriğinde kullanılan malzemeler ve sunum açısından diğer lahmacunlardan ayrılır. Gaziantep lahmacununda zırh ile çekilen kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez.
Herkes biliyor lahmacun Şanlıurfa'ya aittir. Geçmişe ait bir kültürümüzdür. Bu bizim atadan gelen bir yemek kültürdür" dedi. Başka illerden gelen vatandaşlar da en güzel lahmacunun Şanlıurfa'da yapıldığını belirterek, "En güzel lahmacunu burada yedik.
Cevizli lahmacun kış lahmacunu olarak da bilinir. Gaziantep yöresine ait olan ceviz lahmacun Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Antep'te özellikle kış mevsiminde yapılır ve cevizde bu lahmacuna ayrı bir lezzet katar. Etlerimiz helal kesimdir.
Restoran işletmecisi Mehmet İnan, "Lahmacunu sarımsaklı yapanlar var, soğansız yapanlar var, etsiz yapanlar var. Ancak Şanlıurfa'da kuru soğan ve etle yapılır. Urfa'daki lahmacunun özelliği soğanlı olmasıdır. Lahmacunda biz kuzu eti kullanırız.
İlgili 19 soru bulundu
Urfa Lokanta Usulü Lahmacun İçi Tarifi Nasıl Yapılır? Önce kuru soğan, kırmızı biber, domatesleri ince doğruyoruz. Maydanozun sadece sap kısmını çok ince doğrayıp ekledikten sonra, salça, isot ve baharatları ilave ediyoruz. En yakın fırında pişirtip afiyetle yiyoruz.
Urfa Lahmacunu; sinirleri temizlenen yağlı kıymanın taze kırmızı biberle zırhtan geçirilmesi, çekilen kıymaya Şanlıurfa Biberi (İsot), tuz ve domates salçası eklenmesi ve mayasız hamur üzerine serilen kıymalı için pişirilmesiyle hazırlanır.
Mersin'in Tarsus ilçesinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve adını içerisine konulan malzeme miktarından alan 'fındık lahmacun', büyük ilgi görüyor. 20 yıldır lahmacun ustalığı yapan Salik Köprek, restoranında günde 700-800 adet fındık lahmacun sattığını söyledi.
Türkiye genelinde ana yemeklerden önce atıştırmalık olarak ikram edilen, Mersin'in Tarsus ilçesinde ise lahmacun denildiğinde tek akla gelen çeşit olan "fındık lahmacun", bir porsiyonda 12-15 adet servis ediliyor.
Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez. Lahmacun için uygulanan TSE K 199 standardına göre lahmacun % 35 oranında kıyma içermelidir ancak Antep Lahmacununda % 55-60 oranında kıyma bulunmalıdır. Gaziantep Lahmacunu taş fırında pişmelidir.
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeye başarmıştır.
Lahmacun'un Kökeni
İlk lahmacunun yapıldığı yer ve tarih tam olarak bilinememekle birlikte, çeşitli kaynaklarda lahmacunun Levant kökenli olduğu geçmektedir. Konu hakkında bir başka görüşe göre de lahmacunun kökeninin Babilliler'e kadar gittiği düşünülmektedir.
Sembusek Mardin bölgesine özgü bir kapalı lahmacun türü. “Mardin pizzası” olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.
Adana Lahmacun: Çok meşhur olmasa da yerel mutfağın önemli lezzetlerindendir. Güneydoğu lahmacunlarına göre (Urfa ve Antep) daha küçük, Tarsus fındık lahmacuna göreyse daha büyüktür. 15-18 cm çaplı sunulan lahmacunun içeriği, kıymasının kalitesi ve et bolluğu kadar hamurunun yarı kalın ve yumuşak açılması da önemlidir.
Fındık lahmacun, içine kıyma, az miktarda soğan konularak, baharat ve domates olmadan hazırlanıp, odun ateşinde pişiriliyor. Genelde ana yemeklerden önce aperatif olarak sunulan fındık lahmacun, Tarsus'ta 15 adetlik porsiyonlar halinde servis ediliyor.
Arapça lḥm kökünden gelen laḥm ˁacīn لحم عجين "(hamur gibi) yoğrulmuş et" deyiminden alıntıdır.
Gaziantep lahmacunun lezzetine lezzet katan etin zırhta çekilmesi ve olmazsa olmaz sarımsak kullanılmasıdır. Soğan kullanılan lahmacun Gaziantep'e has bir lahmacun değildir. Gaziantep'in öz lahmacunu sarımsaklı olanıdır. Kuzunun döş tarafından kullanılan et ile birlikte lahmacunun lezzetine lezzet katar.
"ORTALAMA İYİ BİR LAHMACUN 40 TL VE ÜZERİ OLABİLİYOR"
Normal ortalama bir lahmacun 30-40 lira arasında olması lazım.
İngilizcede zaman zaman Türk pizzası, veya Ermeni pizzası, olarak adlandırılsa da Orta Doğu kökenli bir yemektir. Pizzadan farklı olarak peynir kullanılmaz ve hamur daha incedir. Lahmacun; Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye, İsrail ve dünyadaki Türk topluluklarında popüler bir yemektir.
Tarsus Fındık Lahmacunu, maksimum 8 cm çapında el ileaçılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, kuru soğan, kapya biberi, domates ve isteğe bağlı kırmızı toz biber ile hazırlanan harcın yayılmasından sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir.
Geleneksel yemeklerimizden biri olarak bilinen lahmacun daha çok Doğu Anadolu Bölgesinde yaygındır. Urfa'nın yöresine aittir.
Lahmacun kasapta hazırlanıyorsa zırhla, evde hazırlanıyorsa kıyma makinasında veya robotta çekilir. Kıyılan sebzeler, et, tuz, karabiber, domates ve biber salçası ile birlikte iyice yoğrulur. Fırına gönderilerek pişirttirilir.
Malatya'da, restoran işleten Ali Eren Çiçek, normalde et kıyma ile yapılan lahmacunun içine alabalığı kıyma haline getirip, koyarak satışa sundu. Ürünün patentini almak için başvuruda bulunan Çiçek'in alabalık lahmacunu vatandaşlardan yoğun rağbet görüyor.
Tabak Altı Lahmacun, bir tabağın alt kısmı kadar büyüklükte lahmacundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri