Besin değeri çok yüksek bir sebze olan soğan yüksek antioksidan (kersetin) içeriğiyle ve prebiyotik özelliğiyle bağışıklığın güçlendirilmesinde ve en önemlisi de demans, alzheimer gibi algı ve hafıza bozukluğuna yol açan hastalıklardan korunmada ön plana çıkmaktadır.
Göz ve beyin sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Soğan yüksek ateşin düşürülmesine fayda sağlamanın yanı sıra menopoza da iyi gelmektedir. Vitaminlerle kullanıldığında etkisini arttırmaktadır özellikle c vitamini ile kullanıldığında bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Soğan besin değeri yüksek bir sebzedir. Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kuru soğan özellikle kış aylarında mikroplara karşı vücut direnci arttırır ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanızı sağlar. Mikrobik rahatsızlıkları olanların da en yakın dostu olmaya aday olan kuru soğan doğal bir antibiyotiktir.
İlgili 32 soru bulundu
Kalp ve damar rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Kemiklerin güçlenmesini sağlayarak, kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanmanızı engeller. Kansere karşı iyi bir antioksidandır. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Soğan Bal Karışımı
Soğan suyu balgamı yumuşatmakta ve bronşit gibi hastalıkların etkisini azaltmaktadır. Astım krizinde etkili olan bileşenleri bile baskılamaktadır. Balla karıştırılan soğan suyu ise, boğaz ağrısı, boğaz iltihabı, öksürük ve bronşit gibi rahatsızlıklarda şifalı etkiye neden olur.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Çiğ soğanın faydaları nelerdir? - Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. - İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. - Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir. Yemekler ya da salatalar haricinde, az balzamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde de daha çok lezzeti ortaya çıkar.
Lezzetli olması ile beraber sağlığı üzerinden ön plana çıkan kırmızı soğan, farklı yemek kültürleri kapsamında değerlendirilebilir. - Kan basıncını düzenleme konusunda etkilidir. - Ayrıca kanı temizler ve kanın pıhtılaşmasını önler. - Enfeksiyonlara karşı koruyucu bir özelliği bulunur.
Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli.
SOĞAN VE SARIMSAĞIN FAYDALARI
Hipertansiyonlu hastalarda kan basıncının kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Yağ yakıcı özelliğiyle de zayıflamaya yardımcı olur. Kalp damarlarını genişletir.
Yüksek ateş , grip, öksürük ve alerjilere iyi gelir. Soğan suyu ve balı karıştırarak bu tarz hastalıklarla kolaylıkla baş edebilirsiniz. Küçük bir parça soğan koklamak burundaki kanamayı yavaşlatır ve durdurur. Her gün 1 soğan yemek uykusuzluğa ve kabuslara iyi gelir.
Özellikle çiğ soğan iştah açıcı özelliği nedeniyle kilo sorunu ve reflü, bağırsak-mide ülseri rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketmemelidir.
- Yapılan araştırmalarda soğan suyunun kan basıncını dengelediğinden; damarı sertleşmesi, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarına yakalanma riskini aza indirdiği gözlenmiştir. - Soğanın içerisinde bulunan GPCS adı verilen madde kemiğin daha güçlü olmasını sağlar.
Sağlığa dost bir sebze olan soğan, yemeklerin vazgeçilmezi… Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok faydası bulunuyor. Ancak uzmanlar besin değerinin kaybolmaması açısından soğanın yağda kavrulmamasını, bunun yerine tüm malzemelerin bir araya getirilerek pişirilmesini tavsiye ediyor.
Saçtan tırnağa faydası olan soğanın haşlanmış hali ise çiğ haline oranla daha yüksek antimikrobiyal etkisi oluşturur. Bu sayede ağrı ve iltihabı atmada etkilidir.
Beyaz soğan vücuttaki iltihaplanmayı kurutmaya ve yok etmeye yardımcıdır. İdrar yolları enfeksiyonlarında ve Rahim iltihaplanmalarında etkilidir. Miyom oluşumunu engelleyerek adet sancısının oluşmasını engellemektedir. Beyaz soğan kalp rahatsızlıklarında ve damar yolu hastalıklarında oldukça önemli bir yiyecektir.
Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. - İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. - Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir.
Et ezilmesine ve morarmaya iyi gelen en çok tercih edilen bitkisel yöntem soğan ve zeytin dövülmesidir. Öncelikle soğan ve zeytini iyi bir şekilde dövün. Daha sonra bunu bir streç film ile birlikte et ezilmesi ve morarma yaşanan bölgeye sürün.
Dünya sağlık örgütü soğanın solunum yollarına yardımcı etkisini kabul etti. Öksürüğü azalttığı ve bedensel ağrıları azalttığı söylenmektedir. Sinir sistemini yatıştıran soğan ve karanfil, geceleri daha rahat uykuya dalmanızı ve sabahları daha enerjik uyanmanızı sağlamaktadır.
Soğanın içi hafif oyulur ve alt tarafından kürdan yardımı ile delinir. Küçük bir çay bardağının üzerine koyulur ve bal eklenir. Üzerine kestiğimiz soğanı kapak olarak koyduktan sonra 2-3 saat bekletilir yavaş yavaş sulanarak bardağa birikecek.
Soğan doğal bir balgam söktürücü olduğu için öksürüğü yatıştırır ve solunum yollarındaki tahrişi giderir. Böylece bronşit, larenjit ve diğer solunum rahatsızlıklarına karşı son derece etkilidir. Soğan bağışıklık sistemini güçlendirerek bedeni hastalıklara karşı güçlü kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri