Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
Çemen otu tohumu çayı demleyebilir, öğütüp toz haline getirerek bal ile birlikte tüketebilirsiniz. Öğütülen çemen otu tohumunu yemeklerde çeşni olarak kullanabilirsiniz. Bitki kullanılarak hazırlanan kapsül, hap ve yağlar da kilo almak için satın alınabilir.
Acımsı ve bol aromatik tattadır. Günümüzde en çok Kayseri'de pastırma imalatında, Tokat ve Yozgat ev mutfaklarında kahvaltılık ara öğün olarak, ayrıca Orta Doğu ve Hint mutfağında kullanılır. Diğer ülkelerde öğütülmüş olarak turşulara, çorbalara, soslara ve et yemeklerine katılır.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir. Bu çay, her bir bardak su için yaklaşık 15 gram çemen otu tohumu ile hazırlanır. Çemen otunu suya ekledikten sonra, içmeden önce birkaç dakika bekletin.
İlgili 44 soru bulundu
Şekeri En Hızlı Hangi Bitki Düşürür? Çözünürlük bakımından zengin olan çemen otu tohumları bu konuda öne çıkar. Sindirim ile beraber karbonhidrat emilimini yavaşlatır ve böylece şeker seviyeleri düşerek istenilen noktaya gelir.
Çemen otu gastrointestinal enflamasyonu yatıştıran, mideyi ve sindirim zarını kaplayan tohumlarındaki müsilaj etki sebebiyle mide yanmasına (asit reflü) karşı etkili bir ilaçtır. Çemen otu tohumlarındaki çözünür lif ve pektin dışkı hacmini arttırır, dolayısıyla kabızlığın doğal olarak giderilmesine yardımcı olur.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
Yaprakları ıspanak gibi tüketilen Çemen Otu, toz haline getirilip, salça ve yoğurt gibi yiyeceklerin içerisine getirilip tüketilebilir.
Çemen otu tohumu dışında çayının da düzenli olarak tüketilmesi kilo almaya yardımcı olur.
Potasyum zengini çemen tohumu tansiyonu düşürür.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen otu tohumu içerisindeki saponin maddesi sayesinde sindirim enzimlerini hızlandırır ve aldığınızı kalorilerin hızlı yakılmasını sağlar. Bu yüzden çemen otu tohumunu normal kullanımdan biraz fazla tükettiğiniz zaman kilo almanız mümkündür.
Çemen Ne İşe Yarar? Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Kadınlık hormonu olan östrojenler meme büyümesine yardımcı olurlar. Ergenlik çağında ve hamilelik sırasında olan meme büyümesi ve gelişiminin önemli bir kısmı bu hormonlar sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle östrojen hormonlarının vücutta artmasını sağlayan yiyecekler, meme büyümesinde de ekili olur.
Çemen baharatı pek çok aktarlarda ve markette satılır.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Toz biber, Kimyon, Karabiber, Yeni Bahar, Toz Tarçin, Toz Zencefil, Tuz.
Çemen kilo aldırır mı? Çemen Otu Kilo Aldırır Mı? Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
Bu noktada sarımsaklı yoğurt, şekeri düşüren özel bir formülü içerisinde barındırır. Bu doğal formülü sayesinde şeker hastaları, sarımsaklı yoğurdu sıklıkla tüketmektedir.
Narenciye, kan şekerini ananas, karpuz gibi etkilemediği için düşük glisemik indeksli meyveler olarak kabul edilir. Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller, güçlü antidiyabetik özelliklere sahiptir. Kefir ve yoğurt alımı, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri