Buzlu badem, yaz ayların özellikle sahil kesimlerde çokca satılan, atıştırmalık bir mezedir. Büyük buz kalıpları içinde tutulan, buzlu bademler uzun süre soğukluklarını muhafaza ederler.
Buz üstünde servis edilen tatlı badem içine buzlu badem denir. Özellikle yaz akşamlarının en otantik yiyeceklerinden olan buzlu badem özellikle servisi ile kendinden söz ettiren bir fenomendir.
Yaz sıcağında içimizi serinleten buzlu bademi neredeyse hepimiz biliriz. Özellikle meze olarak da çok tüketilen buzlu bademin sırrı ise yapıldığı bademin türüdür. Bu yüzden dünyaca ünlü bademlerin yetiştiği Datça'dan gelen buzlu badem ise diğerlerinden daha farklı bir yere sahiptir.
Çiğ bademle yapılan buzlu bademi aktar, market veya kuruyemişçilerden temin edebilirisiniz. Buzlu Bademi yaz aylarında sahil kesiminde sıklıkla atıştırmalık olarak bulabilirsiniz.
zenginlerin hayat şartlarını, yaşam standartlarını ve günlük hayatta çektikleri eziyetler ve sefahatlerini anlamak için göte buzlu badem sokmaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Bademleriniz ne kadar taze ise o kadar kolay soyulacaktır. Daha sonra bademlerin kabuklarını soyun. Derin bir kaba kabukları soyulmuş çiğ bademleri koyun. Üzerlerine buz parçalarını ekleyin.Afiyet olsun.
Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
Üzerlerine buz parçalarını ekleyin. Buzların hemen erimemesi için, buzlarla birlikte çiğ bademleri bir süre buzdolabında da bekletebilirsiniz. Buzlu bademleri, buzlarıyla beraber soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Datça bademi, datça yarım adasında bulunan 15.000 dekar datça bademi bahçesinde yetiştirilmektedir. Bu alanda yetişen yıllık olarak 2500 ton bademin içinden özel seçim, iri badem içleri Koz Kuruyemiş tarafından özenle sizler için satın alınarak sunulmaktadır.
Bademi yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Elinizle bademin üzerine hafifçe su serpeleyin ve tahta bir spatula yardımıyla orta ateşte karıştırın. Bademler kavrulmaya başladığında, miktara göre 1 veya 2 çay kaşığı tuz ekleyin. Bademleri güzelce karıştırmak için, tavayı sallayın.
Buzlu Badem Nasıl Saklanır? Buzlu bademin taze taze hazırlanıp, tüketimi önerilir. İlla saklanacak ise buzdolabında saklanmalıdır böylece bir süre daha tazeliği koruyacaktır.
Badem, kuzu bumbarların üzerinde bulunan bir sakatat çeşididir. Dışı yağ zarıyla kaplı lezzet oranı yüksek bir üründür. Bademlerimizi süt kuzu mevsimi olan Mart, Nisan, Mayıs aylarında ağırlıkla Balıkesir'den seçilen kuzulardan hazırlıyoruz.
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
Bazı çeşitlerde iki yumurtalığın da gelişmesi sonucu ikiz badem oluşumu çoklukla görülür. İkiz iç oluşturan çeşitlerin ticari değeri düşüktür. İkiz bademler tohumluk olarak da işe yaramaz.
Dünya badem üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 1,4 milyon ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda AB 140 bin ton, Avustralya 120 bin ton, Çin 45 bin ton ve Türkiye 15 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye dünya badem üretiminin %1'ini karşılamaktadır.
Yüksek besin değerlerine sahip olan bademin tatlı badem olarak tüketilen çeşidi, çiğ olarak yenilir. Kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum ve e vitamini değerleri yüksek olan badem, sağlık açısından da birçok fayda içerir. Çerez olarak tüketilen iç badem, kıtır kıtır kıvamıyla damak tadına hitap eder.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Bezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin bir besin olan baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir.
Bir orta kahve ve 1-2 dilim badem ezmesi günü daha da güzelleştirecek detaylardan. Bu tarifi hazırlarken çiğ yani kavrulmamış badem kullanmalısınız. Marketten aldığınız kavrulmuş bademleri soymanın imkanı yok ama aktarlarda kabuksuz badem bulabilirsiniz.
Badem Sıkça Sorulan Sorular
%31 indirimle Badem İçi Kavrulmuş 1000 g 222 TL'ye, %22 indirimle Fropie 75 gr Çiğ Badem 34 TL'ye, %28 indirimle Peyman Bahçeden 140 gr Kavrulmuş ve Tuzlu Badem 49 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri