Sütün sıcak havalarda çabuk bozulabilme özelliği nedeniyle soğuk baklava hususunda buna ayrıca dikkat edilmelidir. Soğuk baklava nerede saklanır denildiğinde mutlaka buzdolabı gibi serin yerlerde saklanmalı ve tüketilmesinin ardından tekrar buzdolabına konulmalıdır.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Soğuk baklava, hava şartlarına bağlı olarak 160-180 derece fırında ortalama 35-40dk.pişirilir. Fırından çıktıktan sonra dinlenen baklavanın üzerine süt ve şekerden yapılan şerbeti ilave edilir. Dayanma ve muhafaza koşulları : Buzdolabında muhafaza etmek koşulu ile 4 gündür.
Ancak tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Soğuk baklavanın lezzetinin güzel olması kadar muhafaza etmesi de ayrı bir meziyettir. Sütün yoğun olarak kullanılıyor olması, baklavayı serin bir ortamda koruma ihtiyacını doğurmaktadır. Bu nedenle soğuk baklava buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır.
Soğuk baklava sadeyken de çok lezzetli ama özellikle çikolata tutkunları soğuk baklavanın üzerini çikolata ile süsleyerek tüketmeyi tercih ediyor. Eğer siz de süsleme taraftarıysanız öncesinde rendelemiş olduğunuz bitter çikolatayı ilave etmek için baklavanın sütlü şerbeti mutlaka çekmesini beklemelisiniz.
Kötü bir baklava deneyimi yaşamamanız adına dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise buzdolabında muhafaza etmemeniz gerektiğidir. Buzdolabı, şerbetli olan baklavanın daha da fazla şekerlenmesine ve tazeliğini yitirmesine yol açar.
2 dilim içeren 1 porsiyon kuru baklava 240 kcal. 1 dilim kuru baklava da yaklaşık olarak 120 kcal.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Baklavanın buzdolabında muhafaza edilmesi pek doğru bir karar olmayacaktır. Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir.
Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
İkincisi, çatalı batırdığınızda çıkan “hırşş” sesiyle kulağınıza hitap etmeli. Bayat baklavada, kalitesiz baklavada o ses çıkmaz. Üçüncüsü çatalı batırıp ters olarak baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağıyla da burnunuza hitap etmeli. aldığınızda lezzetiyle damağınıza hitap etmeli.
Özetle baklava mı sıcak olmalı şerbet mi sorusunun cevabı baklavadır. Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Baklavanızı piştikten sonra 10 dakika dinlendirin. İlk sıcağı çıkan baklavanıza soğuk şerbeti kepçe yardımıyla dökün. 2-3 saat dinlenmeye bırakın. Tatlının üzerine kakao ve pudra şekerini karıştırın ve her yerine gelecek şekilde eleyin.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Soğuk baklavanın mucidi Hacı Baba pastaneleri sahibi Yılmaz Elaldı, soğuk baklavayı özel bir formülle üretip Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.
Baklavanın üzerine konulan yeşil fıstık, ceviz gibi ürünler de baklavanın kalorisini daha da arttırıyor. Soğuk baklava, diğer şerbetli baklava türlerine göre daha az kaloriye sahip olduğu için genellikle diyetteki kişilerin soğuk baklava tüketmesi öneriliyor.
Bir ısırık aldığınızda ağzınızda yayılan sütlü şerbetiyle çok sevilen iki tatlı onlar... Sütlü nuriye de soğuk baklava da baklavalık yufkaların yağlandıktan sonra fırına verilmesiyle hazırlanıyor. Birinin arasında bol fındık, diğerinin arasında toz fıstık... Okurlarımız hangisini sevdiklerini nedenleriyle anlattı.
Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Yapımı
Soğuk baklava yapımında kullanılan malzemeler klasik baklavadan çok da farklı değil, aslında işin sırrı şerbette. Normalde baklavanın üstüne su ve şeker kullanılarak hazırlanan sıcak bir şerbet dökülürken soğuk baklava tarifinde suyun yerini süt alıyor.
180 derece sıcaklıkta 40 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğuk süt döküyoruz. Baklavamızı 2 saat soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz. Üzerini çikolata fıstıkla süsledikten sonra servis ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
fırından çıktığın da ve ağız yakmayacak kadar soğuduğun da gerçekten belki 1kg baklavayı çok rahat yiyebilirsiniz. ama doğrusu, ne sıcak ne de soğuk yenilmesi tavsiye edilmez. oda sıcaklığı en idealidir. 2 kişi 1kg çikolatalı fıstıklı baklavayı fırından yeni çıkmış haliyle yemişliğimiz var..
'FARKI ŞERBETİNDE'
Soğuk baklavadaki farkın şerbetinde olduğuna dikkati çeken Acar, "Normal baklavanın şerbeti su ve şekerden yapılır. Soğuk baklavada ise süt ve şeker kullanılıyor. Su kesinlikle girmez içine. Hamur katları daha azdır.
Şerbet yerine sütlü şerbet hazırlanıyor, üzerine kakao ve çikolata parçaları da ekleniyor. Soğuk soğuk yenen, lezzetiyle de hafif bir baklava tarifi oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri