Malzemenin yeniden kristalleşme sıcaklığının altında yapılan haddeleme işlemine soğuk haddeleme prosesi adı verilir. Soğuk haddeleme işlemi genellikle 2mm altında bulunan sac malzemenin üretimi için yapılır. Soğuk haddeleme işleminde işlem sıcaklığı oldukça düşüktür.
Malzemenin yeniden kristalleşme sıcaklığının altında yapılan metali (genellikle çelik veya alüminyum) haddelemeye soğuk haddeleme denir. Soğuk haddeleme, sıcak haddelenmiş şeritlere nazaran daha iyi çap toleransı ve düzgün yüzeyli şerit imalatı için kullanılır.
Sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik türleri arasındaki temel fark, işlemlerden biridir. Tahmin edebileceğiniz gibi, “sıcak haddeleme”, çelik sıcakken yapılan işlemleri ifade eder. “Soğuk haddeleme” oda sıcaklığında veya yakın sıcaklıklarda yapılan işlemleri ifade eder.
Teknik olarak, soğuk haddelenmiş sadece Çelik merdaneler arasında sıkıştırma yapılan çelik saclara uygulanır. Ancak profiller veya kütükler gibi formlar çekilir yani sadece merdaneler arasıdan geçirilmez. Böylece, sıcak haddelenmiş profiller ve kütükler, bir kez soğutulduklarında bir daha şekillendirilemezler.
Sıcak haddeleme, metalin yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde ısıtılarak çalışma veya haddeleme işlemi sırasında plastik olarak deforme edildiği bir metal işleme işlemidir. Bu işlem, metalin aynı hacmini koruyarak istenilen geometrik boyutlara ve malzeme özelliklerine sahip şekiller oluşturmak için kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Soğuk haddelenmiş düşük karbonlu çelikler; otomotiv sektörü, beyaz eşya, radyatör, havalandırma ekipmanları imalatı gibi mukavemet, tokluk ve sünekliğin bir arada olduğu alanlarda kullanılır. Bu gruptaki malzemeler sıcak daldırma galvaniz, fosfatlama, boyama, elektrolitik kaplamalar gibi işlemlere de uygundur.
İnşaat uygulamalarında, CRS genellikle garajlar, çelik hangarlar ve diğer endüstriyel binalar inşa etmek için kullanılır. Basit bir ifadeyle soğuk haddeleme, çeliğin ısı kullanmadan şeklini değiştirerek güçlendirme işlemidir.
Sıcak bir biçimde çekilen demir parçalarının tekrar işleme sokularak çekilmesi ile beraber ortaya çıkan ürüne, soğuk çekme lama ismi verilmektedir. Sağlanan bu işlemle beraber esnek, dayanıklı ve son derece pürüzsüz bir demir meydana gelmektedir.
Soğuk Çekme Nedir? Sıcak haddelenmiş çeliklerin daha hassas yüzey kalitesi elde etmek amacıyla kesitlerinin daha küçük bir kalıptan geçirilerek, kesitinin küçültülüp, malzemenin boyunun uzaması şeklinde uygulanan talaşsız şekillendirme ya da bir diğer deyişle soğuk deformasyon yöntemidir.
➢Haddeleme, son ürün kontrolü ve yüksek üretim kapasitesi sağlayan çok geniş kullanıma sahip şekillendirme prosesidir. Haddeleme Prosesi, temel olarak sıcak haddeleme ve soğuk haddeleme olarak ikiye ayrılır.
Soğuk sac, asitleme ve haddeleme ile oluşan FH (full hard) malzemelerin, tavlama ve istenilen yüzey özelliklerini sağlamak amacıyla temperleme işlemine tabii tutulması ile oluşan üründür. Yüzey kaplamasızdır.
Temper hadde- leme, şerit ve/veya sac malzemenin mekanik özelliklerini iyileştirmek için az miktarda ezme oranı ile tavlama işlemi sonrası gerçekleştirilen soğuk haddeleme işlemidir.
Hadde, çelik ve demir gibi sert madenlerin ezilerek şekillendirilmesi için kullanılan makinedir. Sıcak ve soğuk haddeleme makineleri, üretim tesislerinde ve fabrikalarda kullanılır. Dilimize Arapçadan geçen hadde sözcüğü mecazen ayrıntı anlamına gelir.
Haddeleme, maddeleri işlemden geçirerek işlevini artırmaktır. Sıcak ya da soğuk haddeleme işlemi yapılabilmektedir. Yaygın olarak yapılan haddeleme işlemleri, kaynaksız halka üretimi, boruya diş açmak, dikişsiz boru üretimi ve vida dişi açmaktır.
Sıcak haddeleme, yüksek sıcaklıkta uygulanan bir şekillendirme prosesidir. Kaliteye bağlı olarak haddeleme sıcaklığına kadar tavlanan çelikler farklı haddeleme prosesleri ile istenilen forma getirilir. Bu işlemler uygulanarak elde edilen çeliklere ise sıcak haddelenmiş çelikler adı verilmektedir.
Sac rulonun baş ve sonlarındaki bozuk kısımlar uç kesme makaslarında kesilirler. Birbiri ardı sıra gelen bobinlerin uç kısımları, kaynak makinesinde birleştirilerek devamlı şerit haline getirilir. Çelik sac, kesintisiz olarak asitleme işlemine maruz bırakılır (dekapaj).
Nerede Kullanılır? Sıcak olarak çekilen demir kütlelerinin tekrar işleme sokularak çekilmesi sonucunda ortaya çıkan ürüne, soğuk çekme lama denmektedir. Yapılan bu işlemle esnek, pürüzsüz ve dayanıklı bir demir elde edilmektedir.
Uygulamaya basit anlamda sıkıştırma da denebilir. Soğuk çekme işleminin amacı ısıl işleme gerek kalmadan malzemede dayanıklılık, mukavemet, esneklik ve pürüzsüz bir dış yüzey elde etmektir. Soğuk çekmenin diğer avantajı da malzemenin tezgahlarda işlene bilirliğini (çıkan talaşın daha kolay kırılabilmesi) arttırmasıdır.
Soğuk şekillendirilmiş çelik, diğer çoğu çelikte olduğu gibi, ısı ile oluşmaz; bunun yerine, doğru boyut ve şekilde olması için silindirler ve presler ile oluşturulur. Bu, soğuk şekillendirilmiş çeliğin diğer çeliklerden daha hafif olmasına neden olur ve biraz daha fazla esnekliğe sahip olma eğilimindedir.
Soğuk Çekme Lama Kullanım Alanları
Soğuk çekme lamalar yüksek dayanıma sahip oldukları için kullanım alanları son derece özeldir. Yüksek bir dayanıma ihtiyaç duyulan tüm ürünlerde soğuk çekme lama kullanımı söz konusu olur. Hem ürünlerin hem de kaynak noktalarının dayanımları daha yüksek seviyelere çıkacaktır.
Sıcak Üretim (Sıcak Çekme ya da Sıcak Haddeleme olarak da adlandırılır) özetle; hammaddenin (kütük) fırınlarda 1000-1100 derecede yeniden ısıtılarak ve sıcak hadde silindirlerinden geçirilerek, istenilen ölçü ve/veya şeklin elde edilmesi işlemidir.
Soğuk çekim dikişsiz boru, sıcak çekim dikişsiz borulara göre daha hassas ölçü toleranslarına sahip olup, yüzey pürüzlülüğünün daha az olduğu, istenilen mekanik değerlerin oluşturulduğu ve doğrusallığı 0,5-1/1000 mm. arasında olan hassas çekilmiş borulardır.
Haddeleme, metal bir iş parçasının enine kesitinin azaltılması ve homojen bir ölçüye kavuşması için bir çift silindirden geçirildiği bir işleme sürecidir. İşlem tamamen parçanın enine kesiti ile alakalıdır ve temel amacı parçanın uzunluğunu artırırken diğer yandan kalınlığını azaltmaktır.
Soğuk haddelenmiş sac ağılıklı olarak, araç üretiminde, mobilya, beyaz eşya endüstrisinde, boru & profil sanayisinde kullanılır. Aynı zamanda panel radyatör ve inşaat-yapı sanayisinde de tercih edilir. Bu saclara metal kalıplar başta olmak üzere endüstri alanlarının birçok bölümünde ihtiyaç duyulur.
Haddeleme, kaba geometrik şekillerde üretilmiş metal bloklarının aynı hızda ve birbirine zıt yönde dönen silindirler arasından geçirilerek şekil verme işlemine denir. Haddelemede özellikle boyda uzama istenirken, silindirler ile sıkıştırılan metalin eninde büyüme istenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri