Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Her 10°C'deki sıcaklık düşüşünde hava basıncının 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar azaldığını unutmayın. Çivili kış lastikleri de düzenli bakım gerektirir. Lastik basıncı izleme sistemi olsa bile, hava basıncınızı düzenli olarak kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Gaz basıncı, hava sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bu yüzden yaz ve kış mevsiminde basınç değişikliği farklılık gösterir. Özellikle soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında lastik basıncı düşer. Hava sıcaklığı 10 derece düşünce lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1-2 PSI azalma meydana gelir.
Kış sıcaklıkları lastiklerinize doğrudan etki eder: sıcaklık düştüğünde lastiklerinizin basıncı da düşer. Gerekli ayarı yapmak için lastik basıncınızı ayda bir kontrol edin. Lastik basıncınızı mutlaka dış ortam sıcaklığında kontrol etmenizi ve düzenlemenizi tavsiye ederiz.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
İlgili 16 soru bulundu
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır. lastiğe mutlaka bir şey girmiştir iyice kontrol edin. normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Ayrıca lastik hava basıncı düşük olan araçlar, olması gerekenden çok daha fazla efor sarf eder, bu durum da yakıt tüketimini artırıcı bir unsurdur. Sürüş güvenliği açısından ise hava basıncı az olan bir lastik viraj alma ve frenleme sırasında tasarlandığından daha fazla esner. Bu nedenle yol tutuşu zayıflamaktadır.
Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur. Ancak lastik basınç ayarlaması yaparken, aracın ağırlığı, araç içerisinde bulunan kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi etkenler basınçta oynamalara neden olabilir.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
herlastik kaba tabirle ortalama 120-130la 10dk gidilince ısınır. bu şekilde test edebilirsin.
Dört kişilik seyahat halinde tüm lastikleri 36 Psi basınç ayarında doldurabilirsiniz. Ön bölümde iki, arka bölümde üç ve bagajda orta ağırlıkta yük olduğu zamanlarda yolculuğunuzun daha güvenli olabilmesi açısından ön lastikler 36 Psi, arka lastikler de 38 Psi şeklinde ayarlanabilir.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Sürüşün ısıyı yükseltmesi nedeni ile sıcak lastiklerin içerisindeki basınç çok daha yüksek olacaktır. Bundan dolayı hiçbir zaman sıcak lastiklerin içerisindeki basıncın düşürülmemesi gerekmektedir. Bunun sebebi, bu lastikler soğudukları zaman basınçları da asgari lastik basıncının altına düşebilmektedir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Karlı havalarda uzun süren yolculuklar yapılacağı zaman lastiklerin hava basıncının 2 PSI arttırılması önerilmektedir.
Soğuk hava, kar ve buz bir araya geldiğinde, en iyi seçenek, özellikle kış şartlarında performans göstermek üzere tasarlanmış olan kış lastiklerini kullanmaktır. Kış lastiklerini diğer lastiklerden ayıran bazı özellikler vardır: sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt desenleri ve keskin uçlar.
Aracın karlı havalarda kontrolünü kaybetmemesi ve bir kazaya karışmaması için doğru tercih edilmesi gerekmektedir. Tercih edilecek olan lastiklerin ilk olarak diş derinliğine bakılmalıdır. Diş derinliği eğer 1,5 mm nin altına inerse, kesinlikle bu lastiklerini kullanmaması gerekiyor.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Lastik basıncında bir sıkıntı olması durumunda, gösterge sürücüleri ikaz eder. Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz.
Düşük hava basıncıyla lastik patlama riski oldukça artar. Yüksek basınçta ise lastikler fazla ısınır, yuvarlanma direnci artar ve yakıt tüketimi fazla olur. Lastik basıncı mutlaka lastikler soğukken kontrol edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri