Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen çörek otu yağı; hem besinin taze olarak tüketilmesini sağlar hem de tamamen katkısız olduğu için gıdadan alınan verimin yüksek olması sağlanır.
Cilt ve kafa derisinde oluşan enflamasyon, enfeksiyon ve tahriş gibi durumlara karşı olumlu etkiler yapabilirler. Ciltteki sebum üretimi konusunda dengeleyici bir etki yaratabilirler. Özellikle nemlendirme konusunda oldukça etkilidirler. Cildi, kafatasını ve saçları çevresel hasarlardan koruyabilir.
Peki, bitkisel yağlar zararlı mı? Cilt, saç ya da içilerek tüketilen bitkisel yağlar, alerjik etkilere sahip olabilir. Bu tarz yağların doktora danışılmadan kullanımı vücutta dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Yemeklerde kullanılan bitkisel yağların bazıları da yüksek oranda doymuş yağ içerir.
İlgili 32 soru bulundu
Yağın soğuk preslenmiş olması önemlidir. Açıkça soğuk sıkım olarak üretilmeyen baz yağlar, enerjik olarak düşüktür ve aynı zamanda hızla bozulur.
Soğuk pres işlemlerde ürünün ısısı 40 dereceyi asla aşmaz eğer aşarsa hem sıcak pres olur hemde ürün içerisinde ki doğal maddeler kaybolabilir. Soğuk Pres tekniği, en iyi ve nitelikli yağların üretimi için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte yağ filtrelenir ve şişlenir bu işlem sırasında mekanik ısı kullanılmaz.
Soğuk sıkım olarak salata ve yemeklere sonradan dahil edilmesi önerilen çörek otu yağının günde 1 tatlı kaşığı şeklinde kullanımı tavsiye edilir. Daha fazla kullanımı sonucunda yan etkiler oluşturma ihtimali bulunmasından dolayı uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Zeytinyağı, bıttım, çörek otu, incir çekirdeği, hindistancevizi, kantaron ve kabak çekirdeği yağı en çok kullanılan soğuk sıkım yağlardır.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Soğuk sıkım zeytinyağının kullanım alanları oldukça geniştir. Yemeklerde, salatalarda ve cilt üzerinde kullanılabilir. Salata ve mezelerde kullanılması oldukça popülerdir. Günlük olarak alınması önerilen 1 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı, bu sayede çok rahat bir şekilde tüketilebilir.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Su, smoothie, süt, çay veya diğer içeceklere uçucu yağlar ekleyebilirsiniz. Bazı uçucu yağları dahili olarak alırken, az miktarda olmak koşuluyla salatalara veya yoğurda doğrudan ekleyerek tüketebilirsiniz.
Vücudunuzda iltihap var ise en etkili bitkisel ürünlerden birisi zeytinyağı olacaktır. Tam etki sağlaması için saf zeytinyağı tercih etmeniz gerekir. Zeytinyağını yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanabilir ya da harici bir biçimde masaj için kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Zeytinyağı, ince bağırsağı çalıştırıp kolesistokinin salgısını artırarak,kabızlığı önler. Zeytinyağı, katı yiyeceklerin sindirimini ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Zeytinyağının barındırdığı bitkisel müshil, vücudun sindirim sistemini korur ve doğal bir müshil gibi çalışır. Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Rezenoil (rezene yağı), ayçiçeği yağı, tatlı badem yağı, anason yağı, susam yağı, kimyon yağı, acı yavşan otu ve dereotu yağı gibi bitkisel ve doğal yağların bebeklerde oluşan gazın giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Besin Değerleri
Yüksek sıcaklık değerlerinde işlem görerek hazırlanan sıcak sıkım zeytinyağları, yüksek sıcaklıklar nedeniyle sahip olduğu besin değerlerini kaybeder. Sağlık açısından iki yöntem birbiriyle karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha sağlıklıdır.
İçilebilir zeytinyağı seçerken natürel sızma zeytinyağı olmasına özen göstermenizi tavsiye ederiz. Buradaki seçenekler arasından seçmek size kalmıştır. Zeytinyağını tat ve koku bakımından daha yoğun almak istiyorsanız erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı seçmenizi isteriz.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Kuru meyvelerden yerli üretim olarak elde edilen Arifoğlu soğuk sıkım hindistan cevizi yağı: Kimyasal ve ısıl işlem görmeden, soğuk pres (soğuk sıkım) yöntemiyle üretilmiştir Uyarılar: Serin ve kuru yerde muhafaza edin.
Kantaron yağının ağız yoluyla az miktarda tüketimi, sindirim sistemini düzenleyici etki gösterir. Özellikle yemeklerden önce az miktarda kantaron yağı tüketerek sindirimi hızlandırabilir, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz.
Yüze iyi gelen bitkisel ve doğal yağlar avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı ve lavanta yağıdır. Avokado yağı cildin iyileşmesi ve hücre onarımı için önemlidir. Argan yağı cildin yumuşamasını sağlarken Hindistan cevizi yağı da cilt tonunu eşitler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri