Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Bununla birlikte soğuk sıkım zeytinyağı aşağıdaki faydaları sağlamaktadır: Kemikleri güçlendirir Karaciğeri temizler Sindirimi düzenler Stresi azaltır Saçın ve cildin canlı ve diri görünmesini sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsakları düzene sokar, metabolizma dengesinin oluşmasını sağlar.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Zeytinyağının faydalarından daha fazla yararlanmak istiyorsanız, günde 2 yemek kaşığı kadar içebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Soğuk sıkım zeytinyağının kullanım alanları oldukça geniştir. Yemeklerde, salatalarda ve cilt üzerinde kullanılabilir. Salata ve mezelerde kullanılması oldukça popülerdir. Günlük olarak alınması önerilen 1 yemek kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı, bu sayede çok rahat bir şekilde tüketilebilir.
Soğuk sıkım tekniği ise bu sağlık bileşeninin korunarak yağa aktarımını gerçekleştirilir. Erken hasat ve soğuk sıkım tekniği bir arada hayata geçirildiğinde elde edilen yağın adeta bir sağlık iksirine dönüşmesini sağlar. Zeytuni zeytinyağlarını hem kızartma hem de sıcak yemeklerinizde de güvenle kullanabilirsiniz…
Zeytinyağı buzdolabında donar. Ancak donması saf zeytinyağı olduğunu göstermesi açısından yeterli bir kriter değildir. Hangi sıcaklıkta donacağı ise zeytinyağının yapısına göre değişebilir.
Zeytinyağının asit oranı %0.8'e kadar olanları “sızma” zeytinyağı olarak tanımlanır. Bu tür yağlar tüketim için uygundur. Asit oranları incelendiğinde %2'nin altında olan yağlar da “natürel birinci” olarak tanımlanır. bu yağlar da tüketime uygundur.
Yaklaşık bir süre verilecek olursa; zeytinyağının en fazla 24 aya kadar, soğuk sıkım zeytinyağının 18 aya kadar tüketilmesi önerilmektedir. Tazeliğini kaybetmemesi ve tüm vitaminlerinden yararlanmak için ise ilk 2 ay içerisinde tüketilmelidir.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor. 0.4 dizem zeytinyağında zeytinin tadını ve kokusunu alabilirsiniz. Bu zeytinyağları erken hasat edilen ve elle toplanan zeytinlerden üretiliyor.
Yıllardır ülkemizde en çok tüketilen, en çok beğenilen zeytinyağı markalarından bir tanesi olan Ulubahçe, almış olduğu bu ödül ile kalitesini tescillemeyi başarmıştır. Zeytinyağı sektörünün güvenilir markalarından biri olan Ulubahçe markasının ürettiği zeytinyağı çeşitleri, asitlik derecesi açısından uygun ürünlerdir.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Zeytinyağının raf ömrü 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu tarihi geçen yağı atmanıza gerek olmamakla birlikte yağın etiket kalitesini beklememeniz gerekir.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Erken hasat zeytinyağı, tam olgunlaşmayan zeytinlerin soğuk sıkım yönteminden geçirilerek elde edilmesidir. Erken hasat zeytinyağının elde edilmesi zahmetli bir süreçtir. Olgunlaşmamış zeytinlerin el ile toplanması mümkün değildir.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Zeytinyağını saklamanın en ideal yolu nem olmayan, oda sıcaklığında, ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke (tercihen laklı teneke), seramik ya da renkli cam kutularda saklamaktır.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
Zeytinin rengi; zeytinin cinsine, rengine, olgunlaşma durumuna, hasat edilme dönemine ve elde edilme şekline göre değişebilir. Soğuk sıkım zeytinyağının rengi yine erken hasat döneminin zeytininden olduğu için altından yeşile farklı tonlarda olabilir.
Natürel Sızma zeytinyağımız Soğuk Sıkım yöntemi ile üretilir. Hamur haline getirilmiş zeytinler, hidrolik presle sıkılarak süzülür. Süzülen yağ su ile temas ederek yabancı maddelerinden arınır, saf haline kavuşturulur. Soğuk sıkımda en fazla 27 derece su kullanılır.
Zeytinlerin 27 derecenin altındaki sıcaklıkta sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağı soğuk sıkım zeytinyağıdır. 27 derecenin üzerinde sıkıldığında ise sıcak sıkım yöntemiyle sıkılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri