Şirket (veya Firma), Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir.
Bir ticari faaliyeti gerçekleştirmek amacıyla, gerçek veya tüzel kişilerin bir araya gelerek emek veya mallarını ortak bir amaçla ve sözleşme yoluyla birleştirerek ortaya koydukları tüzel kişiliğe şirket veya firma denir.
Uzun vadede hedeflerinizi gerçekleştirmek ve sağlam bir yapılanmaya sahip olmak için LTD şirket türünü tercih edebilirsiniz. Kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek istiyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa şahıs şirket türünü tercih edebilirsiniz.
Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir. Yasal statüsü, bir şirkete gerçek bir kişi ile aynı hakları verir; bu, bir şirketin borç altına girebileceği ve dava açabileceği anlamına gelir. Farklı şirket türleri farklı şekilde vergilendirilir; bu nedenle, şirketin vergilendirilmesi türünü tanımlar.
Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir. Ayrıca deniz ticaret hukuku kavramlarından olan donatma iştiraki ve yapı ortaklığının da tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Şirket ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanır.
İlgili 38 soru bulundu
Şirket (veya Firma), Türkiye yasalarına göre iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir. Şirket sözcüğü Arapça kökenli olup “Ortaklık” demektir.
Anonim şirketler şirket türleri içerisinde önemli bir konumu işgal ederler. Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Bunlar; Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
Mikro işletmeler: 10 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hâsılatı 5 milyon TL'yi geçmeyen şirketler bu sınıfta yer alır. Küçük işletmeler: Bünyesinde 10-50 arası kişinin istihdam edildiği veya yıllık net satış hâsılatı 50 milyon veya daha fazla olmayan işletmelere küçük işletme denir.
Gerçek veya tüzel kişilikte, bir veya birden daha fazla kişi tarafından kurulan şirketlere, Limited Şirket (LTD) denilmektedir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Eğer serbest bir çalışansanız (freelancer) kendi ev adresinizi şirket kurulumunda resmi iş adresiniz olarak gösterebilirsiniz. Ancak yalnızca şahıs şirketi kurulumunda kullanabilirsiniz. Anonim ve limited şirketler için resmi iş yeri adresi olarak kendi evinizin adresinizi kullanamazsınız.
Şahıs işletmesinin sahibi gerçek kişi tacir, tür değiştirmeyi ve limited şirketin sözleşmesini tescil ettirmek üzere şirket merkezinin bağlı olduğu ticaret sicil müdürlüğüne başvurur. Böylelikle tür değiştirme işlemi tescil edilerek hukuki geçerlilik kazanır.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
Şahıs şirketleri, anonim şirketlere nazaran daha kapalı bir yapının olduğu, tek ya da az sayıda ortakla kurulabilen şirketlerdir. Şahıs şirketlerinde ortak ya da ortaklar sınırsız sorumluluğu sahiptir.
Eskiden minimum 5 kişi ile kurulabilen anonim şirket, yeni güncellemeler ile birlikte artık tek bir gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabiliyor. Ortak sayısı için bir üst sınır ise belirlenmemiş. Ortak sayısı 500'ün üzerine çıkan şirketler Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine uymak zorunda.
Sonuç itibariyle, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Ortak sayısı en az 1'dir. Yani tek kişi bile şirket kurabilir. Limited şirketin şahıs şirketi olabileceği yanılgısı da buradan gelir. Ortak sayısı en fazla 50 olabilir.
Diğer anonim şirketlerde olduğu gibi, holding şirketler de Türk Ticaret Kanunu'nun ani kuruluşa ve tedrici kuruluşa ilişkin hükümleri uyarınca kurulurlar. Yani, beş gerçek ya da tüzel kişi ortağın biraya gelmesi ve en az 50.000 TL sermaye taahhüt edilmesi ile holding şirket kurulabilecektir.
Limited şirket için minimum sermaye 10.000 TL anonim şirket için de 50.000 TL'dir. İlk aşamada yatırımlar yapılacak, cihazlar alınacak, yüklü ithalatlar yapılacak ise ileride ödemelerde sıkıntı yaşamamak adına bu tutarların daha fazla olması gerekir.
Tacir (6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu): Bir ticarethane veya fabrikayı kendi adına işleten her tür ticaret şirketidir İşletme hesabı veya bilanço esasına göre defter tutabilir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır. Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür.
Kurumsal firma, kurallara dayalı olarak işleyen, sistem içerisinde yönetilen, kişilere bağlı olmayan firma anlayışıdır. Yöneticiler, ortaklar, tedarikçiler ve çalışanlar bu sistemin birer parçasıdır ve onlar da bu kurallara uymak zorundadır.
Ticaret Kanunu açısından Ticari İşletmenin varlığından bahsedebilmek için Ticaret Kanunu'nun 11/1.maddesine göre; ''Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.'' olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri