SOĞUK ALERJİSİ TEDAVİSİ Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Aslında soğuk alerjisinin teşhisi kolaydır çünkü yakınmalar hep soğuk ile temas sonrası ortaya çıkar. Yine de aradaki ilişki gözden kaçarsa, teşhisi kesinleştirmek için buz küpü testi kullanılır. Kola uygulanan buzun değdiği cilt bölgesinde kızarıklık, kabarıklık olması soğuk alerjisi olduğunu gösterir.
Doktor genelde soğuk alerjisi tedavisinde Antihistaminikler gibi ilaçlar verir. Bunların kullanılması etkili olabilmektedir. Genel olarak ilaç tedavisi bu durumun çözümünde oldukça etkili olabilmektedir. Bu bakımdan bu ilaçlar etkili ilaçlar olduğundan farklı yöntemlere başvurulmaz.
Soğuğa bağlı kurdeşenin tamamen tedavisi olmamakla birlikte rahatlatan tedaviler yapılabilmektedir. En uygun tedavi protokolü; antihistaminikler, soğuk su ve soğuk hava ile temastan kaçınmaktır ancak altta yatan nedene göre Alerji Uzmanınız uygun tedavi planlamanızı yapacaktır.
Soğuk ürtikeri tehlikeli olabilir!
Bu bağlamda soğuk esen rüzgar, soğuk yiyecekler, içecekler, soğuk suyla temas ile soğuğa maruz kalınan bölgelerde bu sorun ortaya çıkar. Soğuk havaya maruz kalınan deride alerjiye sebep olan antikorlar kanda açığa çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
Soğuk alerjisini önlemenin en iyi yolu soğuk havadan kaçınmaktır. Koruyucu kıyafetlerle vücudu korumak faydalıdır. Herhangi bir alerji belirtisinde dermatoloji doktoruna gidilmesi gerekir.
Ürtiker tedavisi için hastalar dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
Yorulma, stres, sıcaklama ve egzersiz esnasında ürtiker belirtilerinin şiddetlendiği gözlemlenmiştir. Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.
Kabarcıklar tamamen geçene kadar ılık ya da soğuk suyla duş alınmalı. Soğuk duş, hem yanma hissini giderir hem de ağrıyı azaltır. Hastalar bol bol D vitamini takviyesi almalı, uyku ve beslenme düzenine dikkat etmeli. Başta bal olmak üzere alerjik reaksiyona yol açabilecek besinler mümkün olduğunca az tüketilmeli.
Soğuk Alerjisi Kimlerde Görülür? Soğuk alerjisi her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Soğuk hava, soğuk içecekler, soğuk yüzeylerle temas edilmesi ve hatta soğuk su bile alerjinin görülmesine neden olan etmenlerdir.
Soğuk ürtikeri, cildin soğuk ile teması sonrası mast hücrelerinden histamin ve diğer proinflamatuvar mediatörlerin salınımı sonucu oluşan kızarıklık ve şişlik ile karakterize fiziksel ürtikerin yaygın bir formudur (1).
Soğuğa maruz kalındığında ciltte oluşan kurdeşenlerin tıbbi ismi soğuk ürtikeridir. Soğuk ürtikeriniz (soğuk alerjisi) varsa, anafilaksi adı verilen şiddetli bir akut alerjik reaksiyon mümkündür.
Genetik geçiş gösteren nadir ailesel formlar da vardır. Bu forma ailesel soğuk ürtikeri ismi verilir. Bu hastalık çok küçük yaşlarda belirti verir ve hayat boyu devam eder.
Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur.
Soğuk Hava Da Alerjik Bünyeler İçin Tetikleyicidir!
Kirliliği oluşturan kimyasal parçacıklar göz ve burundaki hücreleri uyararak, alerjiyi açığa çıkarmaktadır. Bunun sonucunda kişilerde bunun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkmaktadır.
Ürtiker, bazı hücrelerimizden (mast hücresi) salınan histamin'in etkisiyle ortaya çıkar. Histamin, damarlarda genişlemeye, damar duvarında geçirgenliğin artışına ve dolayısıyla damar dışına sıvı çıkışına neden olur. Bunun sonucunda cildimizde şişlikler ve kızarıklıklar oluşur.
Ürtiker geliştiğinde her hastada karakteristik bazı belirtiler ortaya çıkar: Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir. Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDEN OLUR? Ürtiker, genelde alerjisi olan kişiler arasında yaygın olmakla birlikte, alerjisi olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Alerjiye ek olarak; tiroid, mide-bağırsak hastalıkları, kolejen doku hastalıklarının ilk semptomları olabilir. Ürtikerin bir diğer önemli nedeni de strestir.
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
1- İlaçlar: En sık olarak ürtikere neden olan ilaçlar arasında penisilin ve türevleri, aspirin, sulfamidler, tiazid grubu başta olmak üzere diüretikler bulunmaktadır. Bazen ilaçlardaki renklendirici koruyucu tartrazine, azo boyaları ve benzoic asit ile çapraz alerjik reaksiyonlar gözlenebilmektedir.
Ancak kurdeşenin ilerlemesini ve tekrarlamasını önlemek için bir alerji uzmanına ya da dermatoloji uzmanına gitmelisiniz.
Çocuğunuz şiddetli kurdeşen veya anafilaksi yaşarsa, hemen acil tıbbi yardım alın. Nadir durumlarda, kurdeşen bir otoimmün bozukluğun belirtisi olabilir. Kurdeşeniniz kronikse ve tedaviye yanıt vermiyorsa, doktorunuz sizi bir immünoloğa sevk edebilir.
Özellikle kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlar ile beraber belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtileri daha iyi anlamak için alerji testi konusunda dermatoloji bölümüne gidilir. Cildiye olarak da bilinen bu bölüm üzerinden doktor kontrolünde gerekli testler uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri